1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. VİCDANSIZLIK!
VİCDANSIZLIK!

VİCDANSIZLIK!

87 yaşındaki bir vatandaşımızın

A+A-

Ayrıcalıklı kesimlerden alacağını alamayan ve elektriklerini de kesemeyen Elektrik Kurumu'nun gücü ancak güçsüzlere yetiyor. 90 yaşına merdiven dayayan Küçük Kaymaklı sakinlerinden Hasibe Nevzat Baykar faturasını düzenli ödediği hajde, elektriği kesilerek karanlığa mahkum edildi. 56 yıllık elektrik sayacının emniyet teli yok diye elektriği kesilen vatandaşımız 'elektrik hırsızlığıyla' da suçlandı. Kendisine geriye dönük olarak 4 bin 851 TL'lik fatura çıkarıldı...

Gazetemizi araban Hasibe hanımın kızı Güzin Şakir, annesinin elektriğinin kesildiğinden şikayetçi oldu. Önceki gün. Küçük Kaymaklı Rüstemağa Sokak'ta yaşayan 87 yaşındaki Hasibe Nevzat Baykar ve kızı Güzin Şakir ile görüştük.

Aslen Küçük Kaymaklılı olan Hasibe Nevzat Baykar, 1963 yılında göçmen olduklarını, bir süre Hamitköy'de çadırlarda kaldıklarını, sonra Lefkoşa surlariçinde bir ev kiraladıklarını ve 1974 yılına kadar orada kaldıklarını anlattıktan sonra, "74'ten sonra döndüğümüzde döküm saçımdı. Kendi elimizle bu evi yeniden yaşanılır hale getirdik. Daha sonra aynı arsa içerisine kızım da bir ev yaptı" dedi ve ağlamaklı sesiyle şöyle devam etti:

"BENİ ELEKTRİK ÇALMAKLA SUÇLADILAR"

"Elektrik Kurumu'ndan şikayetçiyim. Bugüne kadar elektriğimizi ödedik. Elektrik saatim evimle yaşıttır. Yaklaşık 55-56 yıldır evimdeki saat aynı saattir. Geçen ay fatura bıraktılar gidip ödedik. Tam 118 TL... 190 TL de bakiyesi vardı. Onu da bu aya bıraktık. Ben eşimden dolayı Kıbrıs Cumhuriyetinden 300 Euro maaş alıyorum. Bu paranın bir kısmını elektriğe. 500TL'sini de ilaçlarıma harcıyorum. Evimde bir lambam, bir de buzdolabım var.

vcd1.jpg

Buzdolabrna ilaçlarımı koyarım. Sabahtan akşam yatacağım saate kadar kızımda kalırım. İhtiyaçlarımı o karşılar. Geçen yıllarda bana bir klima taktırdılar. Bu yıl o klimayı hiç çalıştırmadım, rahatsızlandığım için doktorum yasakladı. Geçen gün Elektrik Kurumu'ndan geldiler ve sayacımı söküp götürdüler. Şimdi evimde elektrik yok, ilaçlarım bozulacak, geceleri eve geldiğimde karanlıkta kalıyorum. Biz göçmen olduk. Çocuklarımızı büyütmeye çalıştık. En zor şartlarda birbirimizle yardımlaşarak ayakta kaldık. Şimdiye kadar başıma böyle bir şey gelmedi.

Beni elektrik hırsızlığıyla suçladılar. Eşim hayattayken biraz daha fazla elektrik parası öderdik. 2005 yılında eşim öldükten sonra bu miktar düştü, çünkü ben bir başımayım ve sadece yatacağım zaman evime geliyorum."

Gözyaşları içerisinde annesinin sözünü kesen Güzin Hanım "Birkaç ay önce bizim eve de geldiler ve sayacı alıp gittiler. Sayaçta oynama varmış. Once kabul etmedim. Ancak oradaki memur kabul etmezsem bizi polise vereceğini söyledi ve takside bağladı. Polislik olmayayım diye kabul ettim ve hala o taksitleri öderim" dedikten sonra şöyle devam etti:

"87 YAŞINDA BİR KADININ ELEKTRİĞİNİ KESENLERDE VİCDAN MI VAR?"

"Şimdi de anneme yaptılar. Oğlum Elektrik Kurumu'na gidip saati neden aldıklarını sordu. Elektrik çalıyormuş... Bunu nerden çıkardıklarını sorunca, eski hesapları açtılar ve eskiye nazaran az elektrik kullandığını ve saatte oynama olup olmadığını tespit için bir yerlere yollayacaklarını söylediler. Oğlum durumu anlatmaya çalıştı. Onlara, 'Siz saati kontrol ettirene kadar bu kadının elektriğini bağlayın ki en azından gece tuvalete falan kalkarsa düşüp bir yerini kırmasın' dedi. Bağlayamayacaklarını söylediler. Nasıl bir hesap yaptılarsa yaptılar ve 4851 TL ödemezsek elektriği bağlamayacaklarını belirttiler.

vcd2.jpg

Afrika

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.