1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YABANCI BAKICI VE DADILAR GÜNEY’DEN KKTC’YE KAÇIYOR
YABANCI BAKICI VE DADILAR GÜNEY’DEN KKTC’YE KAÇIYOR

YABANCI BAKICI VE DADILAR GÜNEY’DEN KKTC’YE KAÇIYOR

Yabancı bakıcı ve dadılar Güney’den KKTC’ye kaçıyor.

A+A-

Bakıcı veya dadı olarak çalışmak üzere Rum tarafına giden yabancı uyruklu yardımcıların daha sonra çalışmak üzere daha fazla kazanabilecekleri KKTC’ye kaçtıkları haber verildi.

Fileleftheros “Çalışmak İçin Geliyor ve İşgal Bölgelerine Kaçıyorlar” başlığıyla birinci sayfasından yer verdiği haberinde çalışmak üzere Güney’e giden yabancıların daha sonra KKTC’ye kaçması fenomeninin boyutlar kazanması nedeniyle Rum Nüfus ve Muhaceret Dairesi ile Rum polisinin durumu kontrol altına almaya çalıştığını yazdı.

Yabancı uyrukluların çalışmak için KKTC’yi tercih etmelerinin ana nedeninin KKTC’de kendilerine verilen ücretin daha fazla olması olduğuna işaret eden gazete Rum tarafında yürürlükteki mevzuata göre yabancı uyruklu bir ev yardımcısının aylık net geliri 368 Euro iken KKTC’de bu meblağın 550 Euro’ya ulaştığını vurguladı.

Gazeteye göre üçüncü ülkelerden yabancı uyruklular yaşlı ve/veya hastalara bakıcılık yapmak v.b. maksatlarıyla Güney’e gidiyorlar ancak kısa bir süre Güney’de kaldıktan sonra KKTC’ye kaçıyorlar. Kendi aralarında örgütlü olan yabancı uyruklular, talep olduğu anda derhal haber alıyor ve kişisel eşyalarıyla birlikte KKTC’ye geliyorlar. Yabancı uyruklu çalışanların kimlik ve pasaportlarının artık kendi ellerinde olması bu geçişleri kolaylaştırıyor.

Gazete daha önceki uygulamada yabancı çalışanların kimlik belgeleri Rum işverenlerinde kaldığını ve Rum işverenin bu durumu,  yabancı çalışanlarına; daha fazla ücret istemeleri halinde kendilerini Güney’den attırma tehdidinde bulunmak için istismar ettiklerini hatırlattı.

Habere göre yabancı uyruklu yardımcı çalıştırmak isteyen Rumlar 800 Euro tutarında teminat yatırıyor, bu para bankalarda bloke ediliyor ve yabancı uyruklu işvereni terk etse bile blokaj kalkmıyor,  bu da sorun yaratıyor.

Gazete düşünülen tedbirler arasında; KKTC sınırındaki Rum sınır kontrol noktalarına, KKTC’ye geçecek olan yabancı uyrukluların, beraberlerinde kişisel eşyalarını da götürüp götürmediklerinin araştırılması talimatı verilmesi olduğunu haberine ekledi.

GÜNEY’DE YAŞAYAN YABANCILAR RUM SAĞLIK SİSTEMİNDEN ŞİKÂYETÇİ

Aynı gazete “Bilgisizlik, Listeler ve İletişim Eksikliği” başlıklı haberinde Rum tarafında daimi ikamet eden yabancı uyrukluların yüzde 70’inin Güney’deki sağlık sisteminden bihaber olduğunu, büyük bölümünün de Rum sağlık çalışanlarıyla iletişim zorluğu ve bir uzmandan yardım almak için çok uzun süre bekleme sorunu yaşadığını yazdı.

Gazete bu bulgulara, yabancı uyrukluların Rum tarafında sağlık sistemine erişim olanaklarıyla ilgili bir araştırmada ulaşıldığını, araştırmada ayrıca bu insanların yaşadığı sağlık sorunlarının not edildiğini kaydetti.

Gazeteye göre Avrupa Üçüncü Ülke Vatandaşları Katılım Fonu’nun finansmanında Rum İçişleri Bakanlığı tarafından yürütülen araştırma sonuçları dün açıklandı.

Araştırmada, yabancı uyrukluların yüzde 40’ının Rum tarafında uygulanan sağlık sisteminden, yüzde 20’si özel sağlık sisteminden memnun olmadığını söyledi. Yabancı uyrukluların yüzde 70’inin sağlık sisteminin nasıl çalıştığını bilmediği ortaya çıktı. Yüzde 65’i hastanelere sevk yöntemlerini bilmiyor, yüzde 61’i sağlık çalışanlarıyla iletişim sorunu yaşıyor.

Görüşüne başvurulan yabancılardan 945’i tedavi için çok uzun süre beklemek zorunda kalmaktan, 614’ü de Rum sağlık çalışanlarının davranışlarından şikâyetçi.

TAK

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.