1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YAĞIŞIN BİLANÇOSU AĞIR
YAĞIŞIN BİLANÇOSU AĞIR

YAĞIŞIN BİLANÇOSU AĞIR

Bugünde sağanak bekleniyor

A+A-

Mesarya bölgesinde su taşkınları yaşanırken, sular altında kalan bazı yollar trafiğe kapandı

Yoğun yağış özellikle Mesarya bölgesinde hayatı olumsuz etkiledi. Geçtiğimiz akşamdan beri aralıklarla devam eden ve zaman zaman şiddetini artırarak doluya dönüşen yağış, su baskınlarına neden oldu. Mesarya köylerinde zarara yol açan yağışlar yüzünden Lefkoşa-Gazimağusa anayolunun bazı bölümleri de trafiğe kapatıldı. Özellikle Düzova, Kalavaç, Yeniceköy, Çukurova, Serdarlı, Turunçlu, Ulukışla bölgelerinde etkili olan yoğun yağışlar su baskınlarına sebep oldu. Bazı evler ve mandıralar sular altında kaldı.

Su baskını yaşanan köylere Sivil Savunma, polis, itfaiye, kaymakamlık, Su İşleri Dairesi ve belediyelerden ekipler müdahale etti.

“ULUKIŞLA’DA 13 EVE SU GİRDİ”
Mesarya bölgesinde etkili olan kötü hava koşullarının yol açtığı zararla ilgili ilk tespitler yapıldı. Özellikle Ulukışla köyüne büyük zarar veren dolu ve yağmur yüzünden 13 evi su bastı, bazı kümes hayvanları telef oldu. Mesarya köylerinde bazı evler, binalar, tarlalar ve yollar sular altında kaldı. TAK muhabirinin sorularını yanıtlayan İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Hasan Alicik, detaylı hasar tespitinin yarından itibaren Gazimağusa ve Lefkoşa Kaymakamlıklarınca yapılacağını söyledi. Alicik, Ulukışla’da dere yatağı yanındaki 13 eve su girdiğini, bazı kanatlı kümes hayvanlarının da telef olduğunu belirtti.

EVLERİ SULAR ALTINDA KALANLARA ERZAK YARDIMI YAPILDI
Sel sularının Dörtyol’a yeni ulaşmaya başladığını, suların kontrollü şekilde, Köprü barajına ulaşması için tahliyesine devam edildiğini bildiren Hasan Alicik, bölgede Karayolları Dairesi ve belediyelere ait araçların müdahale için bekletildiğini kaydetti. Aslanköy’de boya fabrikasını su bastığını; Dilekkaya, Yeniceköy, Paşaköy’de de birkaç eve su girdiğini ancak önemli hasar olmadığını ifade eden Müsteşar Alicik, Çukurova’da su giren 2 evin belediye ekiplerinin müdahalesiyle temizlendiğini söyledi. Alicik, Ulukışla’da evleri sular altında kalan ailelere Sivil Savunma Teşkilatı tarafından erzak ve yiyecek yardımı yapıldığını, battaniye ve sobalar dağıtıldığını belirtti.

BAZI YOLLARDA TAHLİYE BORULARI EKSİK
İçişleri Bakanlığı Müsteşarı Hasan Alicik, Düzova’da ağıllara giren suların da tahliye edildiğini; Kalavaç’ta ise bentlerin taşması sonucu bir eve su girdiğini ve bir duvarın yıkıldığını kaydetti. Mesarya bölgesindeki zarar ziyanın bugünden itibaren daha detaylı olarak Lefkoşa ve Gazimağusa Kaymakamlıklarınca tespit edilmeye başlanacağını açıklayan Alicik, ayrıca su baskını tehlikesi yaşanan bölgelerde tıkanıkların önlenmesi için belediyeler ve kaymakamlıkların ortak müdahale planları hazırladığını; örneğin bazı yollarda suların tahliyesi için boru eksiklikleri saptandığını ve giderileceğini ifade etti.


IŞISAL: “BÜYÜK BİR FELAKET VAR”

TAK muhabirinin bölgedeki durumla ilgili sorusunu yanıtlayan Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal, “Büyük bir felaket var. Ekiplerimiz belediyeye bağlı tüm köylerde evlerin zarar görmemesi için çalışıyor” dedi. Işısal, Değirmenlik ve Beyköy’de tehlike olmadığını ancak Çukurova’da bir eve su girdiğini; Yeniceköy’e giden yolda derelerin taştığını, tüm tarlaların su dolduğunu; vidanjör ve kepçelerin Düzova ve Çukurova’da çalıştığını kaydetti. “Mesarya’da büyük bir felaket var” diyen Değirmenlik Belediye Başkanı Osman Işısal, dün saat 11.30 itibarıyla belediye ekiplerini evlere su girmesini önlemek üzere Düzova köyüne yönlendirdiğini söyledi.

KALAVAÇ’TA EV YIKILDI
Kalavaç’ta bir ev yıkılırken, muhtar Ömer Meraklı, köydeki barajın taşmasından endişe ettiklerini söyledi. Meraklı, barajın taşması halinde Çukurova köyünün tehlikeye gireceğini belirtti. 


ULUKIŞLA MUHTARI ARIK: “DURUM VAHİM”

Mesarya bölgesinde etkili olan yağmur ve doludan en büyük olumsuz etkiyi gören köylerden biri de Ulukışla oldu. Köy muhtarı Ramazan Arık yaşananları “durum vahim” diye nitelerken, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile bazı bakanlar Ulukışla’ya giderek incelemeler yaptı. Yoğun dolu yağışı yüzünden yer yer 30 santimetreye ulaşan dolu kalınlığı gözlemlenen Ulukışla’da kapanan yolları iş makineleri açtı. Ulukışla’da birçok evi su basarken, bahçe duvarları yıkıldı, dereler taştı. Tarlaları aşan yağmur suları 3 metreye ulaştı. Bazı mandıralar da sular altında kaldı, hayvanlar telef oldu.

Ulukışla Muhtarı Ramazan Arık, TAK muhabirine yaptığı açıklamada, bölgelerinde büyük bir doğal afet yaşandığını anlattı ve “Durum vahim” dedi.

BAŞBAKAN YORGANCIOĞLU VE BAKANLAR ULUKIŞLA’DA

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ile bazı bakanlar, yaşanan felaket üzerine Mesarya köylerine giderek, vatandaşlarla görüştü, hasarla ilgili bilgi aldı. Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Ulukışla’da meydana gelen dolu ve su baskını felaketini bölgeyi ziyaret ederek inceledi; vatandaşların acısına ortak oldu.
Yorgancıoğlu’na İçişleri Bakanı Teberrüken Uluçay, Gıda, Tarım ve Enerji Bakanı Önder Sennaroğlu ve Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif eşlik etti. İncelemelere Gazimağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu ve diğer yetkililer de katıldı.

“İLK KEZ BÖYLESİ BİR OLAY YAŞANIYOR”

Başbakan Yorgancıoğlu, Ulukışla’daki incelemelerinin ardından basına yaptığı açıklamada, ülkede daha önce sel felaketleri yaşandığını, ancak ilk kez böyle bir olay yaşandığını, yer yer bazı bölgelerde iki metreye yakın dolu yağdığının görüldüğüne dikkat çekerek, bugünden itibaren bölgede hasar tespit çalışmalarının başladığını söyledi. Yorgancıoğlu, ilgili birimlerin de gerekli tedbirleri aldığını, tüm ekiplerin çalıştığını ifade ederek, “Önemli olan önümüzdeki dönemde, bu ve buna benzer olayların yaşanmasını önlemek adına, tekrardan hükümetimizin ve yetkili birimlerin tedbir almasıdır” dedi.

BAŞBAKAN VE BAKANLAR BÖLGEYE GELDİ
Gazimağusa Kaymakamlığı’nın da İçişleri Bakanlığı ile gerekli girişimleri yapacaklarını ifade eden Yorgancıoğlu, hasar tespit çalışmalarından sonra, hükümetin de ne yapması gerektiği konusuna değerlendirme yapacağını vurguladı. Başbakan Yorgancıoğlu, doğal afet yaşayan bölge halkına da geçmiş olsun dileklerinde bulundu. Başbakan ve bakanlar daha sonra Aslanköy’e hareket etti.

KAŞİF: “EKİPLER KOORDİNELİ ÇALIŞIYOR”

Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanı Ahmet Kaşif, su baskını yaşayan Ulukışla’daki incelemesi sırasında basına yaptığı açıklamada, vatandaşların mağduriyetini gidermek için tüm ekiplerin koordineli çalıştığını, yeni felaketler yaşanmaması için de önlemler alınmaya çalışıldığını söyledi. Özellikle Ulukışla’yı kötü etkileyen dolu ve yağmurun birçok mağduriyet yaşattığını belirten Kaşif, evleri ve ağılları su bastığını anlattı.

VATANDAŞLAR TEMİZLENMEYEN DEREDEN ŞİKAYETÇİ

Öte yandan Paşaköy Belediyesi’ne bağlı Ulukışla köyünde yaşayan vatandaşlar, su baskınına tüm uyarılarına rağmen köy içinden geçen derenin temizlenmemesinin yol açtığını belirterek belediyeyi eleştirdi. Ulukışlalılar, “derede incir ağaçları, dikenli ağaçlar, asma talvarları” bile bulunduğunu belirterek, “Defalarca uyardık ancak Paşaköy Belediyesi gerekli temizliği yapıp önlem almayınca bu felaketi yaşadık” diye konuştu.

GÖKPINAR: “ÇUKUROVA’DA İKİ EVİ SU BASTI”

İçişleri Bakanlığı Merkez Kaymakamı ve Kriz Masası Sorumlusu Salih Gökpınar da TAK’a yaptığı açıklamada, Çukorova’da 2 evi su bastığını, itfaiyenin müdahale ederek iki aracı tehlikeli bölgeden çıkardığını bildirdi. Kalavaç’ta bir evi su bastığını, baraj bentlerinin taştığını ancak Su İşleri Dairesi Müdürü’nün “korkulacak bir şey yok” dediğini ifade eden Gökpınar, ağıllar bölgesinde çalışmaların sürdüğünü; Yeniceköy’de de yıkılan bahçe duvarı altında kuzuların kaldığını anlattı.

ÇOLAKOĞLU: “SEL SULARI 4 METREYE ULAŞTI”

Mağusa Kaymakamı Şifa Çolakoğlu ise, Mesarya’da yoğun ve ani yağış yüzünden bölgede ciddi bir felaketin söz konusu olduğunu; bazı ev ve binaları suların bastığını, bir boya fabrikasının da sular altında kaldığını söyledi. Çolakoğlu, Ulukışla’da 4 metreye ulaşan sel suları görüldüğünü, derenin önünde biriken doluların doğal set oluşturarak muhtemel tehlikeleri engellediğini; Aslanköy-Ulukışla bölgesinde kocaman bir göl oluştuğunu belirtti.

“ÇÖKEN ÇATILAR OLDU”
İlgili tüm birimlerin bölgede gerekli çalışmaları yaparak önlem almaya çalıştığını kaydeden Şifa Çolakoğlu, çöken çatılar olduğunu, dolan dereler ve eriyen doluların akışından dolayı sorun yaşayan Nergisli, Turunçlı ve Dörtyol’da da tedbir almaya çalıştıklarını bildirdi. Hasar tespitinin daha sonra yapılacağını belirten Çolakoğlu, henüz hasar miktarıyla ilgili bilgilerin kesinleşmediğini söyledi.


OKTAY: “ÖNÜMÜZDEKİ HAFTA BOYUNCA YAĞIŞLI HAVA BEKLENİYOR”

Öte yandan, Meteoroloji Dairesi Müdürü Fehmi Oktay, KKTC’yi önümüzdeki hafta boyunca yağışlı havanın beklediğini söyledi. Oktay TAK muhabirine yaptığı açıklamada, dün Alevkayası’nda metrekareye 126 kilogram yağmur düştüğünü, bunun 100 kilogramlık bölümünün 2 buçuk saatte kaydedildiğini ifade ederek, buradaki yağmur sularının akışa geçmesi ve Mesarya’daki yağışla birleşmesi sonucu seller yaşandığını anlattı.

Oktay, Mesarya bölgesinde Serdarlı’da 58, Ercan’da 72, Kırıkkale’de 53, Vadili’de 27, Beyarmudu’nda 17 ve Devlet Üretme Çiftliği’nde 41 ve diğer yerlerde de 5-10 kilogram arası yağış düştüğünü açıkladı.

BUGÜN DE SAĞANAK BEKLENİYOR

KKTC’nin alçak basınç ve üst atmosferde soğuk hava kütlesinin etkisinde olduğunu belirten Oktay, havanın bugün parçalı bulutlu yer yer sağanak, yarın sabah yer yer yağmurlu öğleden sonra parçalı bulutlu, 1 Ocak parçalı bulutlu, 2-3 Ocak ise parçalı bulutlu yer yer kısa süreli sağanak yağmurlu geçmesinin beklendiğini söyledi.

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.