1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YANGIN DEĞİL İHMAL FACİAYA NEDEN OLACAK!
YANGIN DEĞİL İHMAL FACİAYA NEDEN OLACAK!

YANGIN DEĞİL İHMAL FACİAYA NEDEN OLACAK!

Yangın tedbirleri hayati önem taşıyor!

A+A-

Çok katlı binaların günden güne arttığı ülkemizdeki birçok yapıda; ne bir yangın merdiveni ne de yangında kullanılacak kuru yangın tesisatı var.

Mehmet KARA

Emekli İtfaiye Müdürü Aysın Öztrak, ülkemizdeki birçok yapıda ne bir yangın merdiveni, ne de yangında kullanılacak kuru yangın tesisatının olmadığını belirterek, “Bazen küçük ayrıntılar hayat kurtarır ve maalesef çok ufak ihmaller ise bir cana mal olabilir” dedi.

Öztrak, kat sayısı ayırt edilmeden tüm halka açık binalar ile kamusal alan olarak görülebilecek sinemalar, spor salonları, alışveriş merkezleri, okullar, öğrenci yurtları, hastaneler, toplu konutlar, konaklama amaçlı binalar gibi insan yoğunluğu olan tüm yapılarda yangın merdiveni ile yangında kullanılacak kuru yangın tesisatının olmasının hayati önem taşıdığına vurgu yaptı.

Öztrak: İtfaiyeden görüş alınması önemli

KIBRIS’ın sorularını yanıtlayan Emekli İtfaiye Müdürü Aysın Öztrak, dört kat ve üzeri binalarda, özellikle yurt, otel, hastane, kurum ve kuruluşlarda, insanların toplu olarak bulunduğu yerlerde yangın merdiveni ile yangında kullanılacak kuru yangın tesisatının bulunmasının önemine dikkat çekti.

“Bir bina hizmete girmeden önce yangın sistemlerinin olup olmadığı konusunda itfaiyeden görüş alınıyor mu?” sorusuna ise Öztrak, “İtfaiyenin bu konuda yaptırım gücü yoktur. Kaymakamlık ya da belediye, isterse bu konuda izin verebilir. Aslında bu, böyle olmamalıdır. Kesinlikle itfaiyeden görüş alınması önemli. Aksi takdirde o binaların kesinlikle hizmete açılmaması gerekiyor” ifadelerini kullandı.

Çok katlı binalarda akıllı bina sisteminin olmasının önemini vurgulayan Öztrak, bu tür binalarda yangın dolabı, yağmurlama sistemi (sprinkler), yangın merdiveni ve duman dedektörü gibi tedbirlerin mutlaka alınması gerektiğini söyledi.

197f626cd4c8dfad29abf5855546a3bb.jpg

“Yangın tedbirleri hayati önem taşıyor”

Üniversitelerde ve kampus dışında, itfaiyeden görüş alınmadan yurt yapıldığı yönde duyum aldıklarını kaydeden Öztrak, bu gibi kurumlarda yangın tedbirlerini almanın hayati önem taşıdığını ifade etti.

Öztrak, “Bir itfaiye personeli yangın anında neler yaşayacağını bilir. Özellikle yüksek katlı binalarda, önlem alınmadığı takdirde insanların zarar göreceğinin bilincindedir” şeklinde konuştu.

Öztrak, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Türkiye, AB uyum yasalarına göre 2009’da bir yangın yönetmeliği çıkardı ve istediği zaman o yönetmeliği değiştirebiliyor ya da ek yapabiliyor. Bizde, o kararları burada uyguluyoruz. Yasanın bize verdiği yetkiyi kullanabiliyoruz. Çok katlı binalar günden güne artış gösteriyor ve bu tür binalarda yangın önlemlerinin alınması gerekiyor. Firmalar, bu konuya dikkat etmeli ve yangın önlemleriyle ilgili gerekeni yapması gerekiyor. Küçük hesaplar peşinde koşmasınlar. Önemli olan insan hayatıdır.”

“Birileri ölmeden önlem alınmalı”

Öztrak, Ülkemizde, uluslararası ya da Türkiye’nin AB uyum yasalarına göre 2009’da çıkardığı yangın yönetmeliğinin kullanıldığını kaydeden Öztrak, “Ancak o yönetmelik halen daha ülkemizde geçmedi. Ülkemizde bu konuda yönetmelik yoktur. ‘Belediyelerin Yollar ve Binalar Yasası’ size yetki verir ancak çok katlı binalarda bu yasa geride kaldı. Bu tür binalarda yangın önleme sistemleriyle ilgili yönetmeliğin ivedi olarak çıkarılması gerekiyor” dedi.

Hükümet edenlerin bu konuya ciddi bir şekilde eğilmesini isteyen Öztrak, “Birileri ölmeden önlem alınmalı” dedi.

“Ada genelinde denetim yapılmalı”

Öztrak, yetkili makamların ada genelinde, insan yoğunluğu olan tüm yapıları, özellikle de öğrenci yurtlarını ivedi olarak denetlemesi gerektiğine dikkat çekti.

“Küçük önlemler hayat kurtarır” şeklinde konuşan Öztrak, sigorta şirketlerinin de bir binayı sigortalayacağında yangın önlemlerinin olup olmadığına bakması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kıbrıs Gazetesi

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.