1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YARIN DÜNYA DİYABET GÜNÜ..
YARIN DÜNYA DİYABET GÜNÜ..

YARIN DÜNYA DİYABET GÜNÜ..

Kıbrıs Türk Tabipleri Odası (KTTO) toplumdaki diyabetiklerin önemli kısmının hastalıklarının farkında olmadığına işaret ederek, özellikle ailesinde şeker hastalığı olan ve fazla kilosu bulunan kişilerin gerekli testleri yapmasını tavsiye etti.

A+A-

KIBRIS TÜRK TABİPLERİ ODASI: “DİYABETİKLERİN ÖNEMLİ KISMI HASTALIĞININ FARKINDA DEĞİL”

Kıbrıs Türk Tabipleri Odası (KTTO) toplumdaki diyabetiklerin önemli kısmının hastalıklarının farkında olmadığına işaret ederek, özellikle ailesinde şeker hastalığı olan ve fazla kilosu bulunan kişilerin gerekli testleri yapmasını tavsiye etti.

KTTO, 14 Kasım Dünya Diyabet Günü nedeniyle mesaj yayımladı.

Mesajda, Dünya Diyabet Günü etkinlikleriyle, dünya genelinde görülme oranı gittikçe artan diyabet hastalığına vurgu yapmak ve farkındalık yaratmanın amaçlandığı kaydedildi.

2008 yılı verilerine göre KKTC’de 18 bin 500 kişide diyabet; 30 bin kişide ise pre-diyabet saptandığı kaydedilen mesajda, toplumun üçte birinde şeker hastalığı ya da gizli şeker hastalığı bulunduğuna vurgu yapıldı.

Mesajda şeker hastalığının nedenleriyle ilgili şu bilgilere yer verildi:

“Bütün dünyada olduğu gibi, ülkemizde de genetik faktörlerin dışında, bu artışın başlıca nedeni hareketsiz yaşam, hatalı beslenme ve obezite oranımızın artmasıdır.

Diyabet haftasında geleneksel olarak diyabet yürüyüşleri organize edilmektedir. Bunun amacı diyabet gelişimini engellemek ve diyabet tedavisini kolaylaştırmak için düzenli yürüyüş ve yaşam tarzı değişikliğinin önemine vurgu yapmaktır. Amerikan Diyabet Birliği, diyabet hastalarına haftada en az 150 dakika egzersiz önermektedir.”

“DİYABETİKLERİN ÖNEMLİ KISMI HASTALIĞININ FARKINDA DEĞİL”

Diyabetin erken dönemde fark edilerek, kan şekerinin istenen hedeflere getirilmediği durumlarda, göz, böbrek, sinirler, kalp damarları ve vücudun diğer önemli damarlarının bundan olumsuz etkilendiği kaydedilen açıklamada, diyabetik ya da pre-diyabetik olan kişilerin önemli bir kısmının diyabetik olduklarının dahi farkında olmadığına dikkat çekildi.

Diyabetin kan şekeri çok yüksek düzeylere ulaşmadan bulgu vermeyebileceği ve ancak organ hasarı gerçekleştikten sonra teşhis konulabileceği hatırlatılan mesajda, özellikle ailesinde diyabet olan ile fazla kilosu bulunan kişilerin hekim kontrolünde, kan şekerlerine baktırması ve gerekli görülmesi halinde şeker yükleme testi yaptırması tavsiye edildi.

Mesajda, “Kıbrıs Türk Tabipleri Odası ve Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği olarak bu tür kronik hastalıkların hükümet politikalarının üzerine çıkarak bir devlet politikası halinde özellikle ‘koruyucu hekimlik’ hizmetleri kapsamında ele alınması gerektiğini vurgular, düzenli taramaların ve bilinçlendirme toplantılarının yapılması gerekliliğinin altını çizeriz” denilerek, koruyucu hekimlik hizmetlerinin iyi organize edilmesinin sosyal devlet olmanın gerekliliklerinden biri olduğu ifade edildi.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.