1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YASAL DÜZENLEMEYE İLK İTİRAZ...
YASAL DÜZENLEMEYE İLK İTİRAZ...

YASAL DÜZENLEMEYE İLK İTİRAZ...

Rum tarafının müzakerecisi olarak atanan Andreas Mavroyannis’in statüsünü belirlemek üzere hazırlanan ve Rum meclisine sunulan yasal düzenlemeye itiraz edildi. Vatandaşlar İttifakı Milletvekili Nikos Kutsu, düzenlemenin Rum meclisine Mavroyannis’i denetle

A+A-

“MECLİSE SADECE ONAY ROLÜ VERİLİYOR, YASA GEÇTİKTEN SONRA MECLİSE HİÇBİR DENETLEME MEKANİZMASI ÖNGÖRÜLMÜYOR”

RUM TARAFI PAZARTESİ İTİBARIYLA OTRAK AÇIKLAMADA MUTABAKAT BEKLİYOR

Rum tarafının müzakerecisi olarak atanan Andreas Mavroyannis’in statüsünü belirlemek üzere hazırlanan ve Rum meclisine sunulan yasal düzenlemeye itiraz edildi. Vatandaşlar İttifakı Milletvekili Nikos Kutsu, düzenlemenin Rum meclisine Mavroyannis’i denetleme imkânı tanınmamasına itiraz etti.

Simerini’nin “Meclisten Hiçbir Denetim Yok... Nikos Kutsu Müzakereci Atanmasıyla İlgili Yasa Tasarısında Eksiklikler Saptadı” başlıklı haberine göre Kutsu yazılı açıklamasında Rum Ulusal Konseyi’nin kararıyla atanmış olmasından dolayı atamaya hiçbir itirazı olmadığını, Rum Yönetimi Başkanı’nın böyle bir atama yapma yetkisini kabul ettiğini ancak bazı kurumsal meseleler olduğu görüşünü ortaya koydu.

Rum meclisinin bu konudaki rolünün düzenlemeyi onaylama ile sınırlı kaldığını, yasa geçtikten sonra hiçbir meclis denetleme mekanizması öngörülmediğini kaydeden Kutsu “yasayı olduğu şekliyle geçirirse meclisin, Cumhuriyet Başkanı’nın atayacağı kişiyle ilgili hiçbir görüş belirtme yetki veya hakkı olmayacak, meclisin müzakerelerin gidişatıyla ilgili bilgi almasını öngören hiçbir madde de yok” dedi.

Habere göre Kutsu “Kıbrıs Rum Toplumunun Kıbrıs Müzakerecisi Yasası 2013” isimli yasa tasarısına; atamanın, bu mesele için “Kıbrıs Cumhuriyeti” Anayasası uyarınca “Cemaat Meclisi” olarak işleyecek olan Rum meclisin işbirliğinde yapılmasını ve müzakerecinin belirli aralıklarla meclisi bilgilendirme zorunluluğunu getirecek değişikliklerin yapılmasını talep etti.

Fileleftheros “Müzakereciyle İlgili Yasa Tasarısı Hukuki İncelemeye Muhtaçtır... Meclis Dışişleri Komitesi’nde Görüşüldü”  başlıklı haberinde Rum Meclisi Dışişleri ve Avrupa Konuları Komitesi’nin, Andreas Mavroyannis’in Dışişleri Bakanlığı’ndan çıkarılıp müzakereci atanmasıyla ilgili yasa tasarısının daha ileri hukuki incelemeye muhtaç olduğu görüşünde olduğunu yazdı.

Habere göre ilgili meclis komitesinin başkan vekili Prodromos Prodromu, komitenin bu mevkinin (Kıbrıs Rum tarafının müzakerecisi) ihdas edilmesine olumlu yaklaştığını ancak sağlam ve net  hukuki çerçeveye oturtulması için hukuki açıdan daha ileri incelemeye alınması gerektiği görüşünde olduğunu söyledi.

RUM TARAFI PAZARTESİ İTİBARIYLA OTRAK AÇIKLAMADA MUTABAKAT BEKLİYOR

Öte yandan Alithia “Kıbrıs Sorunu... Ortak Açıklama Beklentisi” başlıklı haberinde Rum tarafının, ortak açıklama oluşturulması maksatlı Kıbrıs Türk ve Rum tarafları arasındaki temasların önümüzdeki hafta mutabakatla sonuçlanmasını beklediğini yazdı.

Rum tarafının ortak açıklamada önümüzdeki hafta mutabakat beklentisi içerisinde olduğunu Rum Haber Ajansı’nın (KİPE) Anastasiadis hükümetinden bir kaynağa dayanarak bildirdiğine işaret eden gazete aynı kaynağın, halen 7-8 öneri ve karşı öneri sunulduğunu, bu nedenle Kıbrıs Türk tarafından “yapıcı yaklaşım beklediklerini” söylediğini yazdı.

Habere göre aynı kaynak Rum tarafının, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun Özel Temsilcisi ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Osman Ertuğ’un ortak açıklama konusundaki çıkmaz açıklamasını reddettiğini ve Pazartesi günkü Ertuğ-Mavroyannis görüşmesinde prosedürün ilerlemesi beklentisinde olduğunu savundu.

Gazete şöyle devam etti: “KİPE’ye göre Kıbrıs Rum tarafı doğrudan özü ve sonucu olabilecek müzakerelerin başlaması için net zemine oturtulması gerektiği tezinde ısrar ediyor. İki toplumdan hiçbirinin ‘artık yetkiler’ aracılığıyla merkezî hükümetin yetkilerini belirleyemeyeceğinin açıklıkla ortaya konulması Kıbrıs Rum tarafı açısından yüksek öneme sahiptir.” 

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.