1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “YAŞANAN OLAY KIBRIS’TA BARIŞ KÜLTÜRÜNE NE KADAR...''
“YAŞANAN OLAY KIBRIS’TA BARIŞ KÜLTÜRÜNE NE KADAR...''

“YAŞANAN OLAY KIBRIS’TA BARIŞ KÜLTÜRÜNE NE KADAR...''

Mehmet Ali Talat Downer'ı kabul etii.. Dün akşam Limasol’da kendisine yönelik yapılan saldırı;

A+A-

“YAŞANAN OLAY KIBRIS’TA BARIŞ KÜLTÜRÜNE NE KADAR İHTİYAÇ DUYULDUĞUNU BİR KEZ DAHA GÖSTERDİ”

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat dün akşam Limasol’da kendisine yönelik yapılan saldırının Kıbrıs’ta barış kültürüne ne kadar ihtiyaç duyulduğunu bir kez daha gösterdiğini söyledi.

Talat,  saat 08.30’da, BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanlığı görevinden ayrılan ve Adada veda ziyaretlerinde bulunan Alexander Downer’i kabul etti.

Talat dün akşam Limasol’da ELAM üyeleri tarafından kendisine yönelik saldırı konusunda soru sorulması üzerine, güzel bir konferans yaşanmasına rağmen çıkan olayların müthiş bir güvenlik zaafiyetinin göstergesi olduğunu söyledi.

Talat, konferansta bazı radikal unsurların sorularının da geldiğini, bu sırada dışarıdaki eylemin devam ettiğini ve kapıların zorlandığını anlattı.

Kapı açılarak içeriye yanıcı madde atıldığını, bu sırada korumasının o kişiyi dışarıya çıkarttığını kaydeden Talat, ekibinden 2 kişinin hafif yaralandığını, bir kameranın gasp edildiğini söyledi.

Kamerayı gasp edenin polis olduğu bilgisinin de verildiğini kaydeden Talat, her şeye rağmen olumlu bir gelişme olarak Rum lider Nikos Anastasiadis’in kendisini arayarak olaydan duyduğu üzüntüyü dile getirdiğini ve gerekli tedbirlerin alınacağı sözünü verdiğini söyledi.

BM Genel Sekreteri’nin Kıbrıs Özel Danışmanı Downer, konu hakkında açıklama yapmayacağını, basın mensuplarının sorularını kendi düzenleyeceği basın toplantısında yanıtlayacağını kaydetti.

2. CUMHURBAŞKANI TALAT: “HER YERDE FANATİZMLE MÜCADELE ETMELİYİZ VE BU MÜCADELEYİ KAZANMALIYIZ ÇÜNKÜ ONLAR KAZANIRSA ÇÖZÜM ULAŞILMASI İMKANSIZ BİR HEDEFE DÖNÜŞECEK”

2. Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, “Her yerde fanatizmle mücadele etmeliyiz ve bu mücadeleyi kazanmalıyız çünkü onlar kazanırsa çözüm ulaşılması imkansız bir hedefe dönüşecek” dedi.

Talat, dün akşam Limasol’da konferans verdiği binaya bir grup faşist Kıbrıslı Rum tarafından saldırı düzenlenmesiyle ilgili konferans çıkışı Kıbrıs Rum basınına açıklama yaptı.

Talat, “Etkinliği düzenleyenlerin hedefi Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlar arasında karşılıklı anlayışı, uzlaşı kültürünü geliştirmek. Bir çözüm için buna ihtiyacımız var, aksi takdirde liderler bir antlaşmaya varsa dahi, kalıcılığı beklediğimiz kadar olmayacak” dedi.

Faşist Kıbrıs Rum ELAM örgütü tarafından düzenlendiği belirtilen olayların amacına da değinen Talat, “Olaylar (uzlaşı kültürünü geliştirme) hedefini sekteye uğratmak içindi. Ancak bizim hedefimiz, kalıcı bir çözüm ve birleşik bir Kıbrıs için bunlarla yüzleşmek, faşist faaliyetlere karşı durmak, Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rumlara bu kesimleri izole etmeye yardımcı olmaktır” dedi.

Fanatizmle mücadelenin çözüm için hayati olduğunu anlatan Talat, “Her yerde fanatizmle mücadele etmeliyiz ve bu mücadeleyi kazanmalıyız çünkü onlar kazanırsa çözüm ulaşılması imkansız bir hedefe dönüşecek” dedi.

Kıbrıs Rum Yönetimi Lideri Nikos Anastasiades’in kendisini aradığını ve olaylardan üzüntü duyduğunu ileterek özür dilediğini kaydeden Talat, “(Anastasiades) ‘Bunu tasvip etmemiz mümkün değildir. Bir daha olamaması için gerekli tedbirlerin alınması talimatını verdim’ dedi” ifadelerini kullandı.

POLİSİN İHMAL VE ZAFİYETİ

2. Cumhurbaşkanı Talat, BRT ve TAK’a yaptığı açıklamada ise, “Konu biliniyordu, gerekli tedbirlerin alınması gerekiyordu,.. Burada polisin bir ihmali oldu, zafiyeti oldu. Bu nerden kaynaklandı? Onların(Kıbrıs Rum kesimi yöneticilerinin) yapacağı bir araştırmayla ortaya çıkacaktır” dedi.

OLAYLAR

ELAM örgütüne ait olduğu söylenen bir grup sopalı genç, Talat’ın konferans vereceği Limasol Belediyesi’ne ait Kültür Merkezi’ne konferansın başlama saatine doğru geldi ve salona girmek için kapıları zorladı.

Grup, konferans boyunca Rumca sloganlar attı. Bir ara konferans salonunun çıkış kapısını zorlayarak açan eylemciler içeriye yanar halde bir meşale attı. Eylemciler ancak olayın başlamasından bir saat sonra gelen Kıbrıs Rum güvenlik güçlerinin müdahalesiyle dağıtıldı.

Limasol’dan dönüşte, Kıbrıslı Türk heyeti taşıyan otobüse kalabalık bir polis eskortu eşlik etti.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.