1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YAŞLARI GENÇLEŞTİRİLEREK SATILAN JAPON ARAÇLARI
YAŞLARI GENÇLEŞTİRİLEREK SATILAN JAPON ARAÇLARI

YAŞLARI GENÇLEŞTİRİLEREK SATILAN JAPON ARAÇLARI

Cezalar ödendi ancak;

A+A-

Kuzey Kıbrıs’taki galerilerde yaşları üzerinde değişiklik yapılmış birçok aracın satıldığı tespit edilmişti. Yapılan araştırmalarda yüze yakın aracın yaşında sahtekârlık yapıldığı ortaya çıkarken, Bakanlar Kurulu’nun aldığı kararla bu araçları yasal hale getirdiği belirlendi.

Bakanlar kurulunun “Ülkeye ithal edilmiş olup ithal izni alamayan araçların ekonomiye kazandırılması” yönünde aldığı karar doğrultusunda araçların yaşlarını gençleştirip piyasaya süren galeri sahiplerine bin ile 3 bin 750 sterlin arasında değişen cezalarla araçları kayıt altına alma imkânı sağlandı. Ülkeye ithal edilen yaşları değiştirilmiş araçlarla ilgili cezai soruşturma ise yarım kaldı. 

Star Kıbrıs’a açıklama yapan Motorlu Araç Satıcılar ve İthalatçılar Birliği Yönetim Kurulu üyesi ve Akın Motors direktörü İbrahim Akın, ülkeye yaşı değiştirilmiş olarak getirilen araçların cezasının ödendiğini, kayıt altına alındığını ancak ortada bir suç varsa bunun tespit edilmesi gerektiğini ifade etti. Akın, “Eğer bu işi bilerek yapan varsa veya yoksa ortaya çıkarılmalı. Kimse zan altında kalmasın. Konunun açıkta bırakılması demek tüm galericilerin zan altında kalması demek anlamına gelir” dedi. 

GEÇİCİ YASA İLE KONU KAPANDI 

Ülkeye 5 yaşına kadar araç ithal edilebildiğini ancak bazı Japon araçlar üzerinde yapılan tahribat nedeni ile ithal edilen bu araçların 5 yaş sınırını aştığını ifade eden Akın, ithali yasak konumuna giren bu araçların ekonomiye kazandırılması amacı ile bakanlar kurulunun geçici bir karar aldığını söyledi. Akın,20 Mart tarihinde resmi gazetede yayımlanan kurul kararında 6 Ocak 2014 tarihine kadar veya bu tarihten önce ülkeye ithal edilen ve 5 yaş sınırını aşan araçların kayıt altına alınmasının sağladığını açıkladı. 

İTHALATÇILAR PARA CEZASI ÖDEDİ 

İthalatçıların, yaşı ile oynandığı tespit edilen bu araçlar için bin ile 3 bin arasında değişen para cezaları ödediğini kaydeden Akın, koçanda yapılan değişiklik için para cezası ödendiğini, yapılan araştırmalarda yaşı ile oynanan yüze yakın araç tespit edildiğini söyledi. Akın, “Japon araçların yaşının gençleştirildiğine dair gerçekler ortaya çıkınca hemen devreye girdik. İthal edilmiş ancak satılmamış ve izni alınmış araçların koçanlarını topladık. Problemli olanları tespit ettik. Kontrol edilmemiş tek bir araç dahi bırakmadık. Şimdiki tüm araçların koşanı ve yaşı orijinaldir. Ayrıca yaşı değiştirilmiş araçların koşanlarını da orijinal durumuna getirdik” dedi. 

HALKIN İÇİ RAHAT OLSUN 

Halkın Japon araç alırken endişe duymaması gerektiğini ifade eden Akın, japon araçların şuanda devlet güvencesi altında olduğunu, herkesin gönül rahatlığı ile satın alabileceğini ifade etti. Akın, “Devlet yetkilileri Japon araçlar ile ilgili açıklama yapmalı. Halkın endişelerini ortadan kaldırmalı” şeklinde konuştu. Akın, araçların yaş değiştirme işleminin Japonya’da bulunan tük bir firma tarafından yapıldığını belirterek, “Buradaki galericilerin yüzde 95’şinin bu durumdan haberi yok. Belki bir iki galericinin haberi vardır. Ülkede mevcut olan 200’e yakın galerinin sadece 12 tanesi Japon araç satmaktadır. Ve Japon araç satan galericilerin çoğunluğunun araçların yaşının değiştiğinden haberi yoktur” dedi. 

YA SUÇLULAR VARSA 

Ülkeye yaşı değiştirilmiş olarak getirilen araçların cezasının ödendiğini, kayıt altına alındığını kaydeden Akın şunları söyledi: Bakanlar Kurulu geçici bir karar alarak bu araçların kayıt altına alınmasını sağladı. Ancak ortada bir suç var. İşte bu nokta havada kaldı. Bu durumun açıkta bırakılmaması gerekiyor. Eğer bu işi bilerek yapan varsa veya yoksa ortaya çıkarılmalı. Kimse zan altında kalmasın. Konunun açıkta bırakılması demek tüm galericilerin zan altında kalması demek anlamına gelir. Varsa suçlu ortaya çıkarılsın veya yoksa bu tespit edilerek açıklansın. Bu konuda Ticaret Dairesi harekete geçmeli.” Akın, halkın ve toplum vicdanının rahatlaması açısından bu konunun açıklığa kavuşturulması gerektiğini ifade etti. 

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.