1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YDÜ, AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TARAMASI BAŞLATTI
YDÜ, AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TARAMASI BAŞLATTI

YDÜ, AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI TARAMASI BAŞLATTI

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Diş Hekimliği Fakültesi, KKTC’nin ağız ve diş sağlığı profilini belirlemeye yönelik tarama çalışması başlattı.

A+A-

Yakın Doğu Üniversitesi (YDÜ) Diş Hekimliği Fakültesi, KKTC’nin ağız ve diş sağlığı profilini belirlemeye yönelik tarama çalışması başlattı.

YDÜ Basın ve Halkla İlişkiler Dairesi Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre;  Lapta Belediyesi sınırlarında gerçekleştirilen ilk taramanın sonuçları düzenlenen basın toplantısıyla kamuoyuna açıklandı.

Başhekim Prof. Dr. Hikmet Solak, startı verilen çalışma ile toplumun ağız ve  diş sağlığı profilinin çıkartılacağını, bunun da ülkede sağlık alanında ileriye dönük yapılacak planlamalara büyük katkısı olacağına inandıklarını ifade etti.

Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atilla Berberoğlu da, YDÜ  Diş Hekimliği Fakültesi’nin KKTC profili için yapacağı çalışmanın pilot uygulamasını Lapta Belediyesi sınırları içinde gerçekleştirdiklerini anlattı.

Aralık 2011- Mayıs 2012 tarihleri arasında; Lapta, Kayalar, Sadrazamköy, Akdeniz, Çamlıbel, Kozanköy, Alemdağ, Tepebaşı, Hisarköy, Koruçam, Kozan, Karşıyaka, Kayalar’da gerçekleştirilen ağız diş sağlığı profil çalışmasında 735 hastanın tarandığını belirten Berberoğlu, elde edilen bilimsel sonuçların da makale olarak yayına kabul edildiğini söyledi.

Lapta ağız ve diş profilinden bazı sonuçlar ise şu şekilde sıralandı:

“Toplamda 735 birey muayene edildi. Diş fırçasına sahip olma oranı %85.Hiç fırçalamayanların oranı  %8.31.Hayatında hiç diş hekimine gitmemiş %5,85.  Bireylerin % 15’inin ağızlarında hiç diş yok. 20 ve daha üzeri sayıda diş %51. %70’ten fazlasında en az bir çürük diş var.Sadece yarısına dolgu yapılmış.”

Taramaya göre, Lapta bölgesinde en büyük dental sorun diş çürüğü olarak ortaya çıkıyor. Oral hijyen ve doğru beslenme açısından yetersizlikler var. Koruyucu diş hekimliği çalışmalarına önem verilmesi ve halkın rutin kontroller için diş hekimine gitmesi için özendirilmesi gerekiyor.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.