1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YEDİ AYDA 40 MİLYON TL KAÇIRIYORLAR!
YEDİ AYDA 40 MİLYON TL KAÇIRIYORLAR!

YEDİ AYDA 40 MİLYON TL KAÇIRIYORLAR!

Karanlık iş çevirmiyoruz...

A+A-

 

KIB-TEK Yönetim Kurulu Başkanı, kurumun ayakta durması ve özelleştirilmemesi için büyük uğraş verdiklerini, buna rağmen kuruma her yönden engeller çıkarıldığını söyledi

Kıbrıs Türk Elektrik Kurumu (KIB-TEK) Yönetim Kurulu Başkanı İsmet Akim, kurumun ayakta durması ve özelleştirilmemesi için büyük uğraş verdiklerini söyledi. “Her taraftan engeller var. Engeller geliyor. Ama, biz de diyoruz ki ‘eser yağar ve biz yürüyoruz’. Yürümeye de devam ediyoruz” dedi. Akim, hükümetin kuruma doğru yönde baktığını ve kendisinin de bunun için görevde olduğunu söyledi.


Siyasetin ve vatandaşın kendilerine güvenmesini isteyen Akim, her şeyin açık, şeffaf, sorgulanabilir bir yapı ile sürdürmeye çalıştıklarını belirterek, “Biz karanlık iş çevirmiyoruz. Doğru şeyleri doğru zamanda yapıyoruz. Gereken ne ise yapacağız. Fotoğrafı çektiğinizde siz ne olduğunu net bir şekilde göreceksiniz ve şu anda da görüyorsunuz” dedi.


Akim, özel açıklamalarda bulundu. Çok konuşulan ve sürekli gündemde olan sayaç ihalesinden söz eden Akim, kurumdaki son duruma da değindi. Akim, elektrik santrali, üretilen ve tüketilen elektrik fiyatları ve miktarları ile kuruma borcu olanlar hakkında bilgi verdi.

Hükümetin öngördüğü görevleri yapıyorum

“Hükümetin ön gördüğü görevleri yapıyorum” diyen Akim, Bakanlar Kurulu’nun verdiği görevler ne ise bunu yaptıklarını ve bu yüzden hükümetin kendisine ve kuruma yanlış baktığını düşünmediğini söyledi.
Akim, elektrik kurumunu daha iyiye taşıma amacını ifade ederken, “bunun sonuçlarını gördük, ileriye taşıdık” dedi.

Tahsilat oranı yüzde 60’tan 98’e çıktı

 Akim, kurumu devraldıkları gün tahsilat oranının yüzde 60’larda seyrettiğini belirtti. Akim, bunun geçtiğimiz temmuz ayı sonunda, faturalanan tahsilata göre, yüzde 98.5’e yükseldiğini ifade etti.

Nisan ayındaki tahsilatın yüzde 95, Mayıs’ın yüzde 93.5,  Haziran’ın ise yüzde 97.5 seviyelerinde olduğunu ifade eden Akim, “Yüzde 98’lik tahsilat yapmak kurumunun hayatında görmediği ve yaşamadığı tahsilat miktarıdır. Bu performansı sürekli kılmaya çalışıyoruz. Burada yapılamayan tek hesap üretim tesislerinden üretilen elektrikten evlere dağıtılma aşamasından sonraki okunamayan farktır. Bu fark ise alınacak elektronik sayaçlar sayesinde tespit edilecektir” dedi.


Gelirlerin artması ile kuruma yatırımların da artacağına dikkat çeken Akim, böylece kurumun özelleştirilmesini önlemiş olacaklarını söyledi.

12 ayda 80 milyon kaçak elektriğimiz var

Elektrik santralinin yedi ayda ürettiği miktarın 773 milyon 186 bin kilowat saat olduğunu kaydeden Akim, faturalanan miktarın 687 milyon kilowat saat olduğuna dikkat çekti. Akim, aradaki farkın ve kaçak olan miktarın ise 68 milyon 240 bin kilowat saat olduğunu, bunun yedi ayda 40 milyon TL’ye tekabül ettiğini kaydetti.


Yedi ayda 40, 12 ayda yaklaşık 80 milyon TL’nin uçup gittiğini anlatan Akim, “Biz bunun peşindeyiz. Millet de bu sayaçları almamızın ne gereği var diye soruyor. İşte cevabı buradadır” dedi.

120 milyon TL’lik yapılandırma gerçekleştirdik
   Elektrik kurumuna olan borçların bir kısmının yapılandırılarak taksitlendirildiğini, bir kısmına ara emri alındığını ifade eden Akim, cari akımlarda ciddi oranda tahsilat gerçekleştirdiklerini kaydetti.
Özel sektöre ve şirketlere 60, devlet kurumlarına da 120 ay vade ile mukavele yaptıklarını anlatan Akim, 120 milyon TL civarında bir yapılandırma gerçekleştirdiklerini söyledi.

20 Ağustos’ta ihale sonuçlanır
   Son haftalarda çok konuşulan elektronik sayaç ihalesi hakkında açıklamalarda bulunan İsmet Akim, “Yağmurun altında biraz ıslanacağız ama kesinlikle hedefe ulaşacağız” dedi.
İhaleyi açtıklarını ve ihaleye altı firma katıldığını anlatan Akim, bu firmaların 8 Ağustos tarihinde değerlendirmeye tabi tutulduğunu ve dört firmanın değerlendirmeyi geçerek firmalardan mali teklif alma aşamasına geldiklerini, bunların bugün ilan edilebileceğini söyledi.
Dört firmanın kendilerine verdiği sayaçların laboratuvarda testlerinin yapıldığını ve bu sonuçların olumlu bulunduğu kaydeden Akim, bu firmaların bugün ilan edileceğini ve finansal teklif alınarak değerlendirileceğini belirtti.
En düşük teklifi veren firmanın ihalede bağlanacağını kaydeden Akim, “Bu firmalar dünyanca ünlü çok güvenilen firmaların sayaçlarıdır. Biz her bakımdan dört firmanın ürünlerine güveniyoruz. Hangisi ihaleyi alsa bizim için fark etmez. Dört ürünün sayaçları teknik şartnameye ve aradığımız güven belgelerine ve diğer fonksiyonlara uygundur. Eski şartnamede olan her şey geçerlidir” dedi.
İhalenin 20 Ağustos’ta açıldıktan sonra değerlendirilip sonuçlanacağını kaydeden Akim, şöyle devam etti:
“Sayaçların parası kurumdan peşin olarak ödenecektir. İlk etapta 30 bini tek faz, 3 bini ise üç faz olmak üzere, toplamda 33 bin adet sayaç alımı yapılacak. Bizim sayaçları sisteme monte etmemize bağlı olarak üç veya dört kez daha alım yapabiliriz. Biz, bu sayaçları 24 ayda sisteme adapte etmek için yola çıktık. Ortalama her ay 6 bin 500 sayaç takmayı planlıyoruz. 140 bin sayacı 23 ayda takabiliriz. Her üç ayda 20 bin sayaç teslim almamız öngörülüyor. Teslim aldığımız sayaç oranında sisteme dâhil etmek bizim için emek ve zaman açısından önem arz ediyor.”

Sayaç takma programı 1 Ocak’ta başlayacak
   Ortalama olarak her ekibin 160 sayaç takması hedefi ile yola çıktıklarını ifade eden Akim, sayaçların teslim alındığı günden itibaren nasıl takılacağının programının yapıldığını ve 1 Ocak’ta çalışmaya başlanacağını söyledi.
Akim, üç bölgede üçer ekiple, diğer yerlerde ise ikişer ekibin toplamda ise beş ekiple sayaçların takılacağını, her ekibin ise ortalama monte etme kapasitesini günlük olarak 160 olarak öngördüklerini ifade etti. Her ekibe haftada 800 adet sayaç takma hedefi belirlediklerini kaydeden Akim, bunun ayda 3 bin 200 ettiğini, sayaçları fazla almaları durumda ekip sayısının artırılabileceğini de belirtti.

Akdeniz bölgesinde en ucuz elektrik bizdedir

Ülkemizdeki elektrik kilowat fiyatının, Türkiye, Güney Kıbrıs ve Akdeniz bölgesindeki birçok ülkeden daha ucuz olduğunu da iddia eden Akim, “Maliyetler yüksek olduğu için kilowat saat miktarı fazladır. Türkiye’den elektrik gelmesi durumunda elektrik ucuzlayabilir ama bunun zaman ve kaynak yönüne de bakılması şarttır” dedi.

Elektriğinin maliyetinin döviz ve akaryakıt fiyatlarına bağlı olduğunu anlatan Akim, geçtiğimiz kasım ayında fiyatlarda ayarlama yapıldığını, ancak hemen ertesi gün Amerikan Doları’nın 1.90 TL’den 2.35’e yükseldiğini aktardı. Akim, bunun ise yüzde 33’lük bir farkı işaret ettiğini,  ancak elektriğe yapılan zammın yüzde 16 olduğunu söyledi.

Kurum yatırım yapma noktasına geldi

Kurumun şu anda maliyetin altında elektrik satmalarına rağmen yatırım yapma noktasına gelindiğini kaydeden Akim, tahsilâtta gösterdikleri performans sayesinde kuruma karşı güvenin de arttığını söyledi.

Alacakları sayaç fiyatlarının parası kadar her ay başka alanlara da yatırım yaptıklarını ve yapmaya devam edeceklerini ifade eden Akim, her ay ciddi anlamda yatırım yapmak bir yana borçlarının da yükselmediğini, aksine düştüğünü gördüklerini belirtti.

İki dizel motorun alınması şart
Akim, santral için, göreve geldikleri günden itibaren fiyatlarda daha avantajlı olunması adına 2 adet dizel motorun satın alınması gerektiği yönünde ısrarcı olduklarını ve hükümetten “Alın” cevabı alır almaz hemen alabileceklerini belirtti.

Buhar kazanlarındaki maliyeti şu anda sineye çektiklerini de anlatan Akim, ellerinde 6 adet dizel motor bulunduğunu ve iki tane de buhar kazanları olduğuna işaret etti. Akim, “Eğer dize motorları iki tane takviye etmemiz halinde buhar kazanlarından bir tanesini durdurmayı hedefliyoruz” dedi.

Kıbrıs

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.