1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YENİ MECLİS İÇTÜZÜĞÜ KURALLARIYLA İLK TOPLANTI!
YENİ MECLİS İÇTÜZÜĞÜ KURALLARIYLA İLK TOPLANTI!

YENİ MECLİS İÇTÜZÜĞÜ KURALLARIYLA İLK TOPLANTI!

O süreçte yer alan birinin komitede yer almaması gerektiği ifade edildi...

A+A-

MECLİS BAŞKANI SİBER YENİ İÇ TÜZÜĞÜ UYGULAMAYA KOYDU

KTHY VE DAÜ’YLE İLGİLİ ARAŞTIRMA KOMİTELERİNE EK SÜRE VERİLDİ

İLK GÜNCEL KONUŞMAYI YAPAN ERHÜRMAN, BİLGİ EDİNME YASASI’NIN UYGULANMASINI İSTEDİ; BİLGİ EDİNME HAKKINI ANAYASAL HAKLARA ARASINA KOYMAK İÇİN ÇALIŞTIKLARINI SÖYLEDİ

Cumhuriyet Meclisi Genel Kurulu, yeni Meclis İçtüzüğü kurallarıyla ilk toplantısını bugün yapıyor.

Meclis Başkanı Sibel Siber başkanlığında toplanan genel kurulda Siber, yeni Meclis İçtüzüğü’nün bugün genel kurulda uygulamaya girdiğini söyledi.

Genel kurulda konuşmalara geçilmeden önce Yeni İç Tüzüğe göre ivedilik kuralları okundu ve ilk olarak Organik Tarım Yasa Tasarısı’nın ivedilikle genel kurulda görüşülmesi onaylandı.

Ardından “KTHY’nin Uçuşlarının Sonlandırılmasının Nedenlerini Araştırma Komitesi”nin görev süresinin uzatılması tezkeresi görüşülüp kabul edildi.

SANER: “ARAŞTIRMAYI TAMAMLAMAK GÖREVİMİZ”

Bu konuda söz alan UBP Gazimağusa Milletvekili Ersan Saner, sürenin araştırma için yeterli olmadığını, görev süresi uzatılan komitenin iyi bir çalışma havası yakalaması temennisinde bulunarak, bu araştırmaların kısa zamanda tamamlanmasını amaçladıklarını söyledi. 

Saner, bu araştırmayı tamamlamalarının ve nedenlerini ortaya çıkarmalarının görevleri olduğunu vurguladı.

TAÇOY: “SÜREÇTE YER ALAN BİRİ KOMİTEDE YER ALMAMALI”

DP-UG Lefkoşa Milletvekili Hasan Taçoy, komitenin KTHY konusundaki çalışmalarını sürdürdüğünü, ancak o süreçte yer alan birinin komitede yer almaması gerektiğini ifade etti.

Taçoy, “örneğin o süreçte bakanlık yapan birinin komitede yer almaması, bunun yeniden değerlendirilmesi gerektiğini kaydetti ve böylece raporun daha güvenilir olacağına inanç belirtti.

Taçoy, komitede yer alan isimlerin değiştirilmesi gerektiğine inandığını söyledi.

KALYONCU: “BİR AN ÖNCE TAMAMLANMALI”

CTP-BG Girne Milletvekili Ömer Kalyoncu da, bu sürecin daha fazla uzatılmadan bir an önce tamamlanması gerektiğini ifade etti.

Konuşmaların ardından tezkere oy birliği ile kabul edildi.

DAÜ’YLE İLGİLİ KOMİTEYE EK SÜRE

Ardından DAÜ’ye bağlı kolej ve ilkokulların özele devrine ilişkin oluşturulan komitenin görev süresinin uzatılmasıyla ilgili tezkere görüşüldü.

Komite Başkanı, CTP-BG Gazimağusa Milletvekili Asım Akansoy, komitenin çalışmalarını tamamladığını ve raporun yakında sunulacağını ancak sürenin kısıtlı olduğu için ek süre talep ettiklerini belirtti.

Genel Kurul konuşmanın ardından komitenin görev süresini 3 ay daha oy birliğiyle uzattı.

GÜNCEL KONUŞMALAR 10 DAKİKA

Sunuşların ve komitelerin görev sürelerinin uzatılmasını ardından genel kurul, güncel konuşmalara geçti.

Meclis Başkanı Sibel Siber, daha önceki tüzüğe göre “Gündem Dışı Konuşmalar” adı altında bulunan konuşmalar bölümünün adının bundan böyle yeni iç tüzüğe göre “Güncel Konular” olarak anılacağını ve konuşma süresinin 10 dakika olarak sınırlandırılacağını kaydetti.

ERHÜRMAN

CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Tufan Erhürman,“Bilgi Edinme Hakkı” ile ilgili yaptığı konuşmada, yeni iç tüzüğün genel kurul için önemine dikkat çekti, ayrıca Ceza Yasası değişikliğinin acil bir şekilde ortaya çıktığını vurguladı.

Erhürman, 1920’li yıllardan beridir değişmeyen Ceza Yasası’nın esas amacının insanları suç işlemekten caydırmak olduğunu belirterek, ceza yasaları konularında halkın iyi bilinçlendirilmesi gerektiğini kaydetti.

Kamu menfaatine olan yasalarla ilgili siyaset kaygısı yerine çocukların korunmasına yönelik kaygılar yaşanması gerektiğini belirten Erhürman, böylece “sarhoştum da 15 yaşında bir çocuğa tacizde bulundum, pişmanım, üzgünüm gibi bir gaflet arkasına kimsenin saklanamayacağını” belirtti.

“SİYASİLER KÖY GEZİLERİNDE İŞ SÖZÜ DEĞİL HAKLARINI NASIL KULLANABİLECEKLERİ KONUSUNDA BİLGİ VERSİN”

Bilgi Edinme Yasası hakkında da konuşan ve yasada yer alan Bilgi Edinme ve Değerlendirme Kurulu hakkında bilgi veren Erhürman, Meclis’te çıkan yasaların kullanılması gerektiğini, insanlara daha çok bilgi verilmesi gerektiğini, siyasilerin köy gezerken ve oy isterken insanlara “iş sözü” değil, haklarını nasıl kullanabilecekleri konularında bilgi verilmesi gerektiğini kaydetti.

Erhürman, devletin bilgi verme yükümlülüğünde olduğunu, bunun 15 gün süre ile sınırlı olduğunu, yasalara uyulması gerektiğini kaydetti. Madde madde yasayı okuyan ve bilgi verme mecburiyetine işaret eden Erhürman, idarenin vatandaşa bilgi vermek zorunda olduğunu, bilgisi yoksa bile bulup verme zorunluluğu olduğunu anlattı.

Anayasa Değişiklik Önergesi’nin içinde de bilgi edinmenin temel hak kategorisine konduğuna dikkat çeken Erhürman, bilgi edinme hakkının Anayasal hak olması için çalıştıklarını ve kimsenin bu hakkı değiştirememesi için Anayasa’da yer vermek istediklerini vurguladı.

Erhürman, milletvekillerinden, halka; yasalar ve vatandaşlık hakları konularında da bilgi vermelerini istedi.

Tak

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.