1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YENİ YILDA POLİS SİVİL OTORİTEYE BAĞLANACAK
YENİ YILDA POLİS SİVİL OTORİTEYE BAĞLANACAK

YENİ YILDA POLİS SİVİL OTORİTEYE BAĞLANACAK

Yılbaşından hemen sonra polisin sivil otoriteye bağlanması gündemde

A+A-

CUMHURİYET MECLİSİ GENEL KURULU POLİS GENEL MÜDÜRLÜĞÜ BÜTÇESİ’Nİ ONAYLADI

Lefkoşa, 19 Aralık 13 (T.A.K.):2014 Mali Yılı Bütçe Yasa Tasarısı görüşmelerini sürdüren Meclis Genel Kurulu, 188 milyon 481 bin 860 TL  olarak öngörülen Polis Genel Müdürlüğü bütçesini oyçokluğuyla kabul etti.

Polis Genel Müdürlüğü Bütçesi  üzerinde ilk konuşmayı TDP Milletvekili Mehmet Çakıcı yaptı.

Çakıcı, Polis Yasası’nın revize edilmesi gerektiğini, Polis Örgütü’nün özerk ama sivil denetime de açık bir şekilde olması gerektiğini söyledi. Polisin sivile bağlanması konusunda hükümetin söylemleri olduğunu da anımsatan Çakıcı, Başbakan’dan da bu konuyla ilgili bilgi istedi.

Poliste işkence ile ilgili konuların olduğunu fakat bunun hep reddedildiğini dile getiren Çakıcı, işkencenin var olduğuna dair Meclis’te rapor hazırlandığını, gönderildiğini, fakat poliste bu konuyla ilgili ne yapıldığının bilinmediğini, bir gün basında bu işkence olaylarında adı geçenlerin terfi aldığının görüldüğünü kaydetti.

Bugünkü hükümete çağrıda bulunan Çakıcı, işkence konusunun önemli olduğunu, mecliste hazırlanan raporun ne olduğunun araştırılması gerektiğini ve poliste bu gibi olayları önlemek için de hizmet içi eğitim verilmesi gerektiğini, bu konunun üzerine Başbakan’ın gitmesi ve bilgi vermesi gerektiğini belirtti. 

ERSİN TATAR

UBP Milletvekili Ersin Tatar, Polisin çok zor görev yaptığına dikkat çekerek, Meclis’te polis ile ilgili yasaların değiştirilmesi gerektiğini kaydetti.

Mazbata konusunda da bugüne kadar herhangi bir çözüm üretilmediğini dile getiren Tatar, polis ile vatandaşın karşı karşıya kalmasını önlemek gerektiğini belirtti.

SALİH İZBUL

CTP-BG Milletvekili Salih İzbul, polisin ekonomik ve çalışma saatleriyle ilgili çok zor şartlarda görev yaptığını söyledi.

Önemli olanın suçların önlenmesi olduğunu dile getiren İzbul, eskiden sokaklarda polislerin devriye yapını, fakat şuanda bunu görmediklerini, personel açığı veya organizasyon eksikliği varsa da giderilmesi gerektiğini kaydetti.

Polis’te Haziran ayında açıklana terfi sonuçlarının büyük bir rahatsızlık yarattığına dikkat çeken İzbul, komisyonda yapılan araştırmalar sonucunda, sicil tüzüğünde ve sınav tüzüğünde bu işin adil olmadığını düşündürecek düzenlemeler olduğunu belirtti.

Sicil notlarının çalışanlardan saklanmaması gerektiğini, verilen sicil notlarının söylenmesi gerektiğini dile getiren İzbul, verilen notun verilme sebebinin söylenerek daha sonraki sene, kişilerin hatalarını veya eksikliklerini bilmeleri ve düzeltme olasılıkları olma fırsatı verilemesi gerektiğini kaydetti.

TUFAN ERHÜRMAN

CTP-BG Milletvekili Tufan Erhürman, her ülkede polisin suçları önlemek ve mahkeme kararlarını bir fiil uygulamakla ve uygulama kararlarını sağlamakla da yükümlü olduğunu dile getirerek, Polis Örgütü hakkında bazı eleştiriler yaptı.

Polis terfilerinde açılan bir davada yaşanan süreci anlatan Erhürman, Polis Örgütü’nün bazı hukuka aykırılıklar konusunda kendi ile yüzleşmesi gerektiğini kaydetti.

NAZIM ÇAVUŞOĞLU

UBP Milletvekili Nazım Çavuşoğlu,  poliste yapılan terfi sürecinin mahkemeye taşınmasının poliste çalışanlar adına sıkıntı verici olduğunu belirtti.

Mevcut polislerin çalışma koşullarının toplu olarak irdelenmesi gerekirse mutsuz bir tablonun ortaya çıktığını dile getiren Çavuşoğlu, polisin sosyal yaşamdan kopuk olarak yaşamaması gerektiğini, ruh sağlığı açısından da, polisin taleplerinin karşılanması gerektiğini kaydetti.

Polisin sicil notunun bilinmesi gerektiğini, bu konuda bir şeffaflık olması gerektiğini dile getiren Çavuşoğlu, notun bilinmesi halinde eksiğin kişiler tarafından giderilebileceğini belirtti.

Polisin terfi ve nakillerinin tartışılmasının olumsuz etkilerini anlatarak, başarıyı itekleyici bir düzenin sağlanması gerektiğini söyleyen Çavuşoğlu, gerekli yasal düzenlemenin yapılması gerektiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, polis bütçesine parti olarak olumlu oy vereceklerini belirtti.

BAŞBAKAN YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, ülke insanının güven içerisinde olması açısından Polis Örgütü’ne önem verdiklerini belirtti.

Bu kurumda güven yaratan kişilerin adalet dağıttığının görüldüğünü dile getiren Yorgancıoğlu, yasaların nasıl değişmesi gerektiği konularında yapılan önerileri dikkate alacaklarını kaydetti.

Yılbaşından hemen sonra polisin sivil otoriteye bağlanması konusunda çalışmaların tamamlanmasını sağlayacaklarını söyleyen Başbakan Yorgancıoğlu, Polis Örgütü’nde yapılan bazı olumsuzlukların tüm kuruma yansıtılmaması gerektiğini belirtti.

Yapılan konuşmaların ardından Polis Genel Müdürlüğü bütçesi, 188 Milyon 481 bin 860 TL olarak oyçokluğuyla kabul edildi.

Meclis Genel Kurulu’nda yarın, Maliye Bakanlığı ve Gelirler Bütçesi ele alınacak.

Etiketler : , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.