1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YENİDEN KEBAPÇI
YENİDEN KEBAPÇI

YENİDEN KEBAPÇI

bu kez gerekçeleri ile birlikte yeniden

A+A-

GERİ ADIM YOK: Şenay Kebapçı ismini reddeden Cumhurbaşkanı, atanma kararnamesini Başbakan’a geri yollamıştı. Yedi Polis Müdürü arasından birini seçme yetkisini kullanan Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun hafta içinde bu kez gerekçeleri ile Şenay Kebapçı ismini yeniden Cumhurbaşkanı’na bildirmesi bekleniyor

ATANAMAZSA EMEKLİ: Polis Örgütü Yasası’na göre, 1’inci Müdür Pervin Gürler Polis Genel Müdürü olarak atanamazsa ve görev süresi de uzatılmazsa emekli olacak. Alttan atanacak yeni müdürlerle, Polis Müdürlüğü’nün üst yönetiminde köklü değişiklikler bekleniyor

ANAYASA’YA GÖRE SORUMLULUK BAŞBAKAN’DA: Anayasa’nın 103’üncü Maddesi, Başbakan ve ilgili bakanın imzasının yer aldığı kararnamelerde, üçüncü imza Cumhurbaşkanında olsa da, sorumluluğu Başbakan ve ilgili bakana yüklüyor
Polis Genel Müdürlüğü ile ilgili krizin bu hafta içerisinde çözüme kavuşması bekleniyor.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun uzun istişareler sonrasında belirlediği Şenay Kebapçı isminde ısrar edeceği öğrenildi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Polis Genel Müdürü olmaya aday yedi arasından bir ismi seçerek, önce kendisi, ardından da Maliye Bakanı kararnameye imzaladı, prosedür gereği Cumhurbaşkanı’na yolladı. 

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ise, “hiyerarşi bozulmasın” diyerek, Şenay Kebapçı ismine onay vermedi, Polis 1’inci Yardımcısı Pervin Gürler’i telkin etti.

Hükümet de kararlı
Anayasanın 103’üncü Maddesi, 1’inci bendinden yola çıkan hükümete göre, atamalarda yetki ve sorumluluk Başbakan ve ilgili bakanda.

Hafta arası, Şenay Kebapçı ismi, yeniden Cumhurbaşkanlığına gönderilerek, gerekçeleri ile birlikte onay istenmesi en güçlü olasılık.

“Kişiye özel yasa” reddedildi
Görev süresi bitmeden önce, eski Müdür Ahmet Zaim’in görev süresinin uzaması gündeme geldi ancak mecliste bulunan partilerin tamamı “kişiye özel yasaya” karşı çıktı.
Ardından da Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tüm General Baki Kavun, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’na, atanma hakkı bulunan yedi isimden oluşan listeyi resmi yazı ile takdim ederek, “Uygun ismi siz seçiniz” tavrını ortaya koydu.

Eroğlu “en başta” karşı çıktı
İki hafta önce sürpriz bir şekilde, “Kıbrıs sorununda bakanları bilgilendirmek” için Başbakanlığa giden Derviş Eroğlu’nun, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’na, Polis Genel Müdürlüğü ile ilgili görüşlerini aktardığı ve “Hiyerarşiyi bozma” önerisini yaptığı kulislerde konuşuluyor.

Atama yapılmadan önce, Cumhurbaşkanı, yetki ve sorumluluğunda olmamasına rağmen, “Polis Genel Müdürlüğü” için hükümete müdahale etti.

Başbakan dinlemedi, Eroğlu onaylamadı
Cumhurbaşkanı, bir önceki atamada her türlü hiyerarşi kuralına aykırı olarak, Ahmet Zaim ismine onay verirken, yeni atamada “1’inci Müdür Pervin Gürler”de ısrar etti.
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun ise, kendi yetkisi dahilindeki atama için yaptığı istişarelerin ardından, Şenay Kebapçı isminde karar kıldı.

Tavır devam edecek
Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun Şenay Kebapçı isminde ısrar etmesi, krizi bitirmiyor. Yasa, Cumhurbaşkanı’na “sınırsız bir şekilde” atanan ismin geri iadesine yetki veriyor.
Buna rağmen, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’nun sonuna kadar Şenay Kebapçı isminde ısrarlı olması, krizin uzun süre daha devam edeceğini gösteriyor.
Cumhurbaşkanının kendisine ikinci kez gönderilecek “Şenay Kebapçı” ismini, yeniden iade edip etmeyeceği merak konusu.

DP uzaktan izliyor
Demokrat Parti kanadı ise, tartışmaları uzaktan izliyor. DP Genel Başkanı Serdar Denktaş, geçtiğimiz hafta Havadis’te yayımlanan röportajında, “Şenay Kebapçı ve Pervin Gürler isimleri dışında, başka bir isim seçilsin” görüşünü ortaya koymuştu.

Denktaş aynı röportajda, “Başbakan ve Cumhurbaşkanı bu konuda uzlaşsın diye bekliyoruz. Bu süreç uzadıkça Polis Genel Müdürlüğü zarar görüyor. Eğer gerek görülürse, Cumhurbaşkanı, Başbakan ve Başbakan yardımcısı olarak ben bir araya gelerek yeni bir isim belirlenmesine katkı koyarız” ifadesini kullanmıştı.
Demokrat Parti, gelişmeleri uzaktan izlemeyi sürdürme kararlılığında.

Yasa ne diyor?

Anayasa’ya göre atamalarda sorumluluk kararnamede imzası bulunan Başbakan ve sorumlu bakana ait. Cumhurbaşkanı ise bu sorumluluğun dışında bırakılmış. Madde 103’e göre “Cumhurbaşkanı görevleri ile ilgili işlemlerden sorumlu değildir. Cumhurbaşkanı ile birlikte imzalanan kararnamelerden, imzası bulunan başbakan ve ilgili bakanlar sorumludur” cümlesinin geçmesi Polis Genel Müdürü atamasında da sorumluluğunu Başbakan’da olduğunu gösteriyor.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, atamanın bir an önce yapılmasını talep ederken, iade edilen atama yazısı yerine, bugün veya yarın Cumhurbaşkanı’na yeni bir atama yazısı göndermeyi planlıyor.

Gürler atanmazsa emekli olacak
Polis Genel Müdürü mevkiini vekaleten yürüten Pervin Gürler, Polis Genel Müdürü olarak atanmaması halinde görev süresini doldurması nedeniyle emekliye çıkacak. Polis Örgütü Yasası’nın 69. Maddesi gereğince dört yıllık PGM 1. Yardımcısı görevini yürüten Gürler’in görev süresi uzatılmadığı takdirde emekliye ayrılacak. Yasada, “Görevden alınmadıkları takdirde Polis Genel Müdürünün görev süresi beş yıl, Polis Genel Müdürü Birinci Yardımcısı ve Polis Genel Müdürü İkinci Yardımcısının görev süresi ise dört  yıldır.

Görev süresini dolduran Polis Genel Müdürü, Polis Genel Müdürü Birinci Yardımcısı ve Polis Genel Müdürü İkinci Yardımcısı emekliye ayrılmış sayılır ve haklarında bu Yasanın 34’üncü maddesi kuralları ile tabi oldukları mevzuata göre Emeklilik Yasası veya Sosyal Güvenlik Yasası kuralları çerçevesinde emeklilik işlemleri uygulanır” deniyor.

GKK dört isim önermişti
Havadis’in güvenilir kaynaklardan derlediği bilgilere göre, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı Tümgeneral Baki Kavun dört ismi, Polis Genel Müdürlüğü için önererek, prosedürü başlattı.

Polis Örgütü Yasası’na göre, Güvenlik Kuvvetleri Komutanı tarafından belirlenen isimler Başbakan’a bildirilir, Başbakan da bu isimlerden birini onay için Cumhurbaşkanlığı’na sunar.

Kavun Başbakan Özkan Yorgancıoğlu’na, sırası ile 1’inci Yardımcı Pervin Gürler, 2’nci Yardımcısı Süleyman Manavoğlu, Bilgi İşlem Şube Müdürü Hasan Beyar ve İdari İşler Şube Müdürü Şenay Kebapçı isimlerini önerdi.

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu ise, dört isim arasından birini seçti ve Kebapçı isminin atama kararnamesini Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na onay için gönderdi.

Yedi isim var
Polis Genel Müdürlüğü için aday isimler arasında, PGM 1. Yardımcısı Pervin Gürler, PGM 2. Yardımcısı Süleyman Manavoğlu, İdari Şube Müdürü Şenay Kebapçı, Lefkoşa Polis Müdürü Barbaros Savaşçı, Girne Polis Müdürü Hüseyin Yeşildağlı, Güzelyurt Polis Müdürü Hasan Dayı ve Bilgi İşlem Müdürü Hasan Beyar bulunuyor.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.