1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YKP, AKEL VE YEŞİLLERİ ZİYARET ETTİ
YKP, AKEL VE YEŞİLLERİ ZİYARET ETTİ

YKP, AKEL VE YEŞİLLERİ ZİYARET ETTİ

YKP, Güney Kıbrıs’taki Yeşiller Partisi ile AKEL’i ziyaret ederek, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler ile Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili beklentiler ve Güney’de son yürürlüğe giren Sağlık Yasası üzerine görüş alışverişinde bulundu.

A+A-

Yeni Kıbrıs Partisi (YKP), Güney Kıbrıs’taki Yeşiller Partisi ile AKEL’i ziyaret ederek, Kıbrıs sorunundaki son gelişmeler ile Kıbrıs sorununun çözümüyle ilgili beklentiler ve Güney’de son yürürlüğe giren Sağlık Yasası üzerine görüş alışverişinde bulundu.

YKP, Aralık ayı içerisinde de EDEK ile görüşeceğini bildirdi.

YKP’den verilen bilgiye göre, Yeşiller Partisi ziyaretine, YKP Yürütme Kurulu üyesi Murat Kanatlı ile Parti Meclisi üyesi Hamit Aygün katılırken, Yeşiller Partisi Genel Sekreteri Yorgos Perdikes ve Basın Bürosu Sekreteri Eleni Chrysostomou görüşmede hazır bulundu.

AKEL ziyaretinde ise YKP Yürütme Kurulu üyeleri Celal Devrim Önen, Murat Kanatlı ve Parti Meclisi üyeleri Hamit Aygün ile Halil Paşa görüşmeye katılırken, AKEL Genel Sekreteri Andros Kyprianou Merkez Komite üyesi ve Kıbrıs Bürosu sorumlusu Stavri Kalopsidiotou görüşmede hazır bulundu.

Açıklamada, YKP heyetinin ziyaretlerde, Kıbrıs sorununa dair erken çözüme ihtiyaç olunduğunu, bu nedenle toplumların çözüm için daha yakın işbirliği içinde olması gerektiği, çözümün parametrelerinin önceden belirlendiğini hatırlatarak, bunun da iki bölgeli, iki kesimli, siyasi eşitlik temelinde federal Kıbrıs olduğunu vurguladığı ifade edildi.

YKP, çözüme giden süreçte güven artırıcı önlemlere vurgu yaparak, görüşmelerde, Maraş konusunun yeteri kadar tartışıldığı, siyasi irade gösterilerek liderlerin kapsamlı görüşmelere devam ederken teknik komitelerin çalışmaları ile Maraş’ın 1974’teki sahiplerine iade edilerek açılması için çalışma yapılması önerisini taraflara iletildiğini kaydetti.

Toplumların yakınlaşması için basit önlemlerin de önemine dikkat çeken ve geçişlerde uygulanan çift araç sigortalandırma sorunu, telefon hatlarının iki yanda kullanılması gibi konularda tarafların çalışma yapmasının önemine değinen YKP, bu çerçevede yeni geçiş noktalarının açılmasının da önemine vurgu yaptı.

YKP heyeti ziyaretlerde ayrıca Kuzeydeki sosyo-ekonomik son gelişmelerle ilgili de görüşlerini aktardı. YKP heyetleri, ayrıca troykanın dayatması ile güneyde birçok yasal düzenlemeye gidildiğini, birçok hakkın budandığını bunun kabul edilemez olduğunu, Kuzeyde de İslam faaliyetlerinin olduğunu savundu.

YKP, güneydeki kabul edilemez düzenlemelerden birinin de yeni Sağlık Yasası olduğunu belirterek, yeni yasa ile parasız sağlık için ekonomik kriterler konduğu hatırlatıldı ama Kıbrıslı Türklerin başvurusu ile ilgili ciddi bürokratik problemlerin bu yasa içinde yer almasından dolayı ekonomik kriterlere uysa bile parasız sağlık hakkından mahrum bırakıldıklarını anlattı.

YKP heyeti, Kıbrıslı Türklerin başvurusu ile ilgili yaşanan sorunların aşılması için yetkililere iyi niyetli çalışma çağrısı yaptı. 

YKP heyeti ayrıca sağlık kartı konusunun yurtdışında yaşayan öğrencileri de etkilemeye başladığını işaret etti, bu yönü ile de bir çalışma yapılmasını talep etti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.