1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YUNANİSTAN S-300 FÜZE SİSTEMİYLE İLK KEZ ATIŞ YAPACAK
YUNANİSTAN S-300 FÜZE SİSTEMİYLE İLK KEZ ATIŞ YAPACAK

YUNANİSTAN S-300 FÜZE SİSTEMİYLE İLK KEZ ATIŞ YAPACAK

Yunanistan S-300 Füze Sistemiyle İlk Kez Atış Yapacak

A+A-

ARALIK AYINDA DÜZENLENECEK “PİRPOLİTİS” (KUNDAKÇI) KOD ADLI TATBİKAT ÇERÇEVESİNDE YAPILACAK ATIŞLA YUNANİSTAN S-300 ATEŞLEYEN İLK NATO ÜYESİ OLACAK

YUNAN PATRIOTLARININ GÜNEY KIBRIS’A KONUŞLANDIRILMASINA RAMAK KALDI

Güney Kıbrıs’ın, Glafkos Klerides hükümeti döneminde Rusya’dan satın aldığı, ancak Türkiye’nin ve Batılı ülkelerin ağır baskıları sonucunda Yunanistan’a sattığı ve Güney Kıbrıs’a teslim edilmeden doğrudan Girit’te konuşlandırılan S-300 tipi füze sisteminin Yunanistan tarafından aralık ayında ilk kez deneneceği haber verildi.

Haftalık Kathimerini “Hurdaya Çıkarılmamaları İçin S-300’lerle İlk Atış” başlığıyla yansıttığı haberinde Yunanistan’ın Noel’den biraz önce S-300 füze sistemi ile atış yapan ilk NATO üyesi Batılı ülke olacağını yazdı.

Atışın 9-13 Aralık tarihleri arasında, ‘Pirpolitis’ (Kundakçı) kod adlı tatbikat çerçevesinde gerçekleştirileceğini haber veren gazete, Yunan Genelkurmaylığı’ndan çevrelerin atış için 11 Aralık tarihini dillendirdiklerini, ancak alternatif tarih olarak da hemen ertesi haftanın (15-20 Aralık) tayin edildiğini yazdı, özetle şöyle devam etti:“

Yunan toprağına konuşlandırılmalarının ve usulen Yunanistan mülkiyetine geçmelerinin üzerinden 15 yıl geçmiş olmasına karşın S-300 bataryaları geçmişte hiç aktifleştirilmedi. Neden ilk deneme atışı şimdi yapılıyor diye haklı bir soru işareti doğuyor. Cevap ise, aktifleştirilmesi işlemleri yapılmazsa sistemin tamamen kullanım dışına çıkacağı ve hiçbir atış yapılamayacağıdır. Düzeltilmesi için gerekecek bedel de tahmin edilemezdir.

Genelkurmay Başkanı M. Kostarakos görevi devraldığı Kasım 2011’de, top ve uçaksavar sistemleri üzerindeki uzun deneyimi ile, bu hava savunma sisteminin durumuyla ilgilendi. Edindiğimiz bilgilere göre öğrendikleri çok da cesaret verici değildir. Yunan S-300’leri hiç atış yapılmadan yıldan yıla işlevlerini kaybediyordu. Halen, 2004 itibarıyla radar güdüm sistemlerinden biri devre dışı kaldı ve tamir edilemedi.  2006’da merkezi araştırma radar sistemi devre dışı kaldı, 2008’de 40 mermisinin (S-300 füzesi) garanti süresi bitti.  Dahası eldeki 4 fırlatıcıdan biri de devre dışı kaldı. Yukardan gelen bilgilere göre 2012’de sistemin işlevsellik oranı yüzde 27’ydi. Standartlara göre işlevsellik yüzde 25’in altına düştüğünde hiç atış yapılamaz. Bu durağanlık devam ederse S-300’ler tamamen kullanım dışı kalacak ve hurdaya çıkacak.”

YUNAN PATRIOTLARININ GÜNEY KIBRIS’A KONUŞLANDIRILMASINA RAMAK KALDI

Öte yandan haftalık Mahi “Yunan Milletvekilinden Bomba Soru... Yunan Patiotu Kıbrıs’a Son Anda Gelmedi” başlıklı haberinde, Yunan medyasının güvenilir kaynaklara atıfta bulunarak, Yunan füzesavar bataryaları ‘patriot’ların Güney Kıbrıs’a son anda ulaşmadığı bilgisini verdiğini yazdı, özetle şu bilgileri verdi:

“Aynı bilgilere göre Suriye’ye yapılması beklenen füze müdahalesinin öncesinde Yunanistan ile ABD arasında yapılan gizli görüşmelerde, planlanan müdahaleye Kıbrıs da doğrudan karışacaktı. Bu senaryo, bağımsız milletvekili Mimis Andrulakis’in Savunma Bakanlığı’na yönelttiği Yunanistan’ın Suriye’ye müdahale planlarına karşı tutumuyla ilgili sorunun içeriği doğrular nitelikte. Andrulakis Başbakan’a ve koalisyon hükümetine,  Yunanistan’ın Suriye’ye planlanan müdahaleye katılma yönünde siyasi kararı olup olmadığını sordu ve Dışişleri Bakanı ve Başbakan yardımcısı Evangelos Venizelos’un ‘Yunanistan’ın Suriye’ye askeri operasyona katılması talebini asla kabul etmedik’ açıklamasını hatırlattı.

Andrulakis sorusunun devamında, To Vima gazetesinin 6 Ekim 2013 Pazar tarihli sayısında ABD ile Yunanistan arasında, Yunan füze bataryaları Patriotlar’ın Türk hükümranlığına konuşlandırılması ihtimaliyle ilgili gizli diplomasi yürütüldüğü haberi yer aldığına işaret ederek, Savunma Bakanı Dimitris Avraamopulos’un ‘Yunanistan’ın müttefiklik yükümlülüklerini yerine getireceğini açıklayarak bu konuya ışık tutmuş olabileceğini söyledi.

Vima’nın Pazar sayısında şunlar da ifade ediliyor:

‘Ağustos sonlarında, Esat rejimine karşı operasyon hazırlıkları sırasında, Washington’un lütfu ile Atina’nın Patriotlar’ı Kıbrıs’a gönderilmesine ramak kaldı. Güvenilir bilgilerimize göre Kıbrıs ve Amerikan kaynaklarıyla görüşmelerden sonra ABD Yunanistan’dan, füze saldırısı ışığı altında Doğu Akdeniz bölgesindeki müttefik ülkelerin füze savunma sistemlerinin güçlendirilmesini istedi.

Amerikalılar Yunan hükümetinden, Patriot bataryalarını Türkiye’ye gönderme ihtimalini incelemelerini istedi. Ancak Atina bu sistemin Kıbrıs’a konuşlandırılması karşı önerisinde bulundu.

Nihayetinde böyle bir şey olmadı çünkü hem Amerika’nın bu tür silah sistemlerinin Ada’ya konuşlandırılmasını yasaklayan bir yasası var hem de diğerleri yanında Ankara’dan da tepki geldi.’”

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.