1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. YURT DIŞINDAN ADAMIZA 'İTHAL' HASTALIK GELMESİ DURUMU!
YURT DIŞINDAN ADAMIZA 'İTHAL' HASTALIK GELMESİ DURUMU!

YURT DIŞINDAN ADAMIZA 'İTHAL' HASTALIK GELMESİ DURUMU!

Tifüs ve buna benzer hastalıkların Kıbrıs üzerinden tamamen yok edilmesi... Yıllar önce sıtma hastalığını yenen Kıbrıs’ta bu yıl;

A+A-

TABİPLER BİRLİĞİ: “İTHAL YEMLERLE HASTALIK GELMEMESİ İÇİN ÖNLEM ALINMALI”

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB), yıllar önce sıtma hastalığını yenen Kıbrıs’ta bu yıl yaşanan kuraklık nedeniyle ithal edilecek balya ve yemlerle hastalık gelmemesi için ilgili makamları önlem almaya çağırdı.

Dünya Sağlık Örgütü’nün kurulduğu gün anısına kutlanan 7 Nisan Dünya Sağlık Günü’nde bu yıl “vektörel hastalıklar” ana konusu belirlendi.

Kıbrıs Türk Tabipleri Birliği (KTTB) Yönetim Kurulu üyesi Ahmet Körceğiz 7 Nisan Dünya Sağlık Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, vektörel hastalıkların sivrisinekler, kene, tatarcık gibi anthropodaların (eklemli ayaklıların) sokması, ısırması sonucu bulaşan hastalıklar olduğunu belirtti.

Körceğiz, sıtmanın tüm dünyada olduğu gibi Kıbrıs’ta da en önemli sağlık sorunlarından biri olduğu ve 1946-50 döneminde İngiliz hükümeti tarafından görevlendirilen ve Sinekçi Aziz olarak bilinen Mehmet Aziz tarafından yapılan etkin mücadeleler sonucunda ülkede hastalığın kökünün kazındığını hatırlattı.

Buna karşın tifüs (riketsiyozlar) gibi bazı vektörel hastalıkların ise dünyada azalmasına rağmen halen Kıbrıs’ta görüldüğünü belirten Körceğiz, “Yine Kırım kongo kanamalı ateşi bizim ülkemizde henüz rapor edilmemesine rağmen yakın ilişkide olduğumuz ülkelerde hayatı tehdit etmektedir” dedi.

“İTHAL EDİLECEK YEMLERLE HASTALIK GELMEMESİ İÇİN ÖNLEM ALINMALI”

Körceğiz, bu yıl özellikle kuraklık nedeniyle balya başta olmak üzere çeşitli hayvan yemleri ithal edileceğini kaydederek, bu hastalıkları taşıyan kene ve benzeri canlıların bu yolla ülkeye gelmemesi için gerekli önlemlerin şimdiden alınmasını istedi.

Tabipler Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Ahmet Körceğiz, tifüs ve buna benzer hastalıkların Kıbrıs üzerinden tamamen yok edilmesi, ayrıca Kırım kongo kanamalı ateşi gibi hastalıların ülkede görülmemesi için başta Sağlık Bakanlığı olmak üzere Belediyelere, Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’na, Gıda, Tarım ve Enerji Bakanlığı’na ve ilgili meslek kuruluşlarına görevler düştüğünü ifade etti.

Tak

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.