1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. YUVADAN DÜŞTÜ AMA...
YUVADAN DÜŞTÜ AMA...

YUVADAN DÜŞTÜ AMA...

Düşüp ölmek üzereyken...

A+A-

 

Ait olduğu yerde yaşıyor

Yuvadan düşen peçeli baykuş yavrusu KUŞKOR’un çalışmaları sonucunda doğaya kazandırıldı

Kuzey Kıbrıs Kuşları ve Doğayı Koruma Derneği, (KUŞKOR) yuvasından düşüp ölmek üzereyken kurtardığı bir peçeli baykuş yavrusunu yeniden yaban hayatına kazandırdı.

Peçeli baykuş yavrusunun aile ortamında bakılıp büyütülmesi ve en iyi şekilde yaban hayata adapte olmasının sağlandığını ifade eden uzmanlar, yavruyu gerçek ailesinin bakabileceği duruma getirilmesi çalışmalarının, gerçek bir yaban hayatı kurtarma örneği ve çok değerli bir çalışma olduğunu vurguladı.

Hazırlanan ahşap yuvanın ağaca asılarak yavrunun bu yuvaya yerleştirildiğini ifade eden uzmanlar, birkaç gün içerisinde ebeveynlerin yuvayı benimseyerek yavrularını tanıdığı ve beslemeye başladığını kaydetti.

Yavrunun bu yöntem sayesinde doğaya kolayca adapte olduğunu ifade eden uzmanlar, Peçeli Baykuş yavrusunun geçtiğimiz hafta yuvadan uçtuğunu söyledi.

Beton: Yuvadan düşen yavruların biri öldü

KUŞKOR Başkanı Damla Beton, haziran ayının başında derneğin aranması üzerine yeni bir yaban hayatı kurtarma vakasıyla karşılaştıklarını söyledi.

Akçay’da yuvadan düşmüş olan iki adet “Peçeli Baykuş” yavrusundan birinin olaydan hemen sonra öldüğünü kaydeden Beton, hemen konuyu anlamak ve yavruyu görmek için olay yerine gittiklerini belirtti.

İlk incelemenin ardından yuvanın daha önceleri bir evin çatısında olduğu ve evde tamir yapıldıktan sonra erişkinlerin yuvayı taşımak zorunda kaldığının anlaşıldığını dile getiren Damla Beton, bir hurma ağacına taşınan yuvanın fırtınada zarar görüp yavruların ağaçtan düştüğünü tespit ettiklerini söyledi.

Durumu değerlendirdikten sonra birçok kişinin desteği ile hurma ağacının karşısındaki çam ağacına kedilerin içine giremeyeceği şekilde bir peçeli baykuş yuvası yaptıklarını ifade eden Damla Beton, “birkaç gün yavruya bizlerin bakması gerekti. Yuvayı astıktan sonraki iki gece bize haber veren ev sahibi Osman Koç ve ailesi, yuvayı gözetleyip ebeveynlerin yavruyu beslemek üzere gelip gelmediğini takip etti. Güzel haber ikinci gece geldi” diye konuştu.

Anne baykuşun yavrusunu tanıyıp yeniden bakımını üstlendiğini kaydeden Beton, yavru baykuşun geçtiğimiz hafta uçup yuvadan ayrıldığını söyledi.

Beton, “yavru baykuş halen yuva etrafındaki dallarda konaklamaya ve ailesinden yardım almaya devam etse de sağlığı yerinde. Yaban hayatına kazandırılan bir “Peçeli Baykuş” daha Akçay semalarında fare avlamaya devam edecek" dedi.

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.