1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ‘ZEHİR’ UYARISI
‘ZEHİR’ UYARISI

‘ZEHİR’ UYARISI

‘Zehir’ uyarısı

A+A-

Denetimsiz ilaç kullanımın artması nedeniyle, Güzelyurt başta olmak üzere birçok bölgede üst solunum yolu enfeksiyonları da artıyor

Melin DOBRAN
Kuzey Kıbrıs’ta tarımsal ilaçların denetimsiz bir şekilde kullanılması nedeniyle üst solunum yolu enfeksiyonlarının artmakta olduğu bildirildi. Diyalog’a konuşan Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Hasan Adataş, üst solunum yolu enfeksiyonlarının en çok narenciye bölgesi Güzelyurt’ta ve Mesarya bölgelerinde görüldüğünü söyledi.
Çevre Koruma Vakfı (ÇEKOVA) yöneticilerinden Dr.Serkan İlseven de Güzelyurt havzasındaki tarımsal ilaçlamalar ve seraların ısıtılmasında kullanılan katı yakıtların halkı zehirlediğini ve bölgede kanser hastalığının arttığını belirterek, önlem alınmasını istedi.

Adataş: En çok Güzelyurt’ta görülüyor
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde görev yapan Göğüs Hastalıkları Uzmanı
Dr. Hasan Adataş, üst solunum yolu enfeksiyonlarının ülkede giderek yaygınlaştığını söyledi. Bu tür rahatsızlıkların en çok Güzelyurt bölgesinde görüldüğünü ifade eden Adataş, “Güzelyurt bölgesinin birinci sırada olmasının nedeni, coğrafi açıdan alçak ve nemli bir bölge olmasıdır. Ayrıca bölgede tarımsal ilaç kullanımı da oldukça yüksektir” dedi.

“Dikkatli olunmalı”
Adataş, “Bu mevsimde bizi ilgilendiren, solunum yollarında hassasiyeti olan astım, koah ve alerjik burun nezlesi olan hastalardır. Bu mevsimde hem koruyucu ilaçların düzenli alınması hem de bu mevsimde alerji bakımından doğa zenginliği polenlerden mümkün olduğu kadar kendilerini korumaları gerekir. Yine bu mevsimde, bu tür alerjenlere yardımcı olabilecek, reaksiyonların oluşmasına sebep olabilecek özellikle katı maddeli yiyecek ve içeceklerden, baharatlardan her zaman olduğu gibi keskin, tedirgin edici koku ve buna benzer temizlik malzemelerinden uzak durmaları gerekir” ifadelerini kullandı.
 
“Güzelyurt’u Mesarya izliyor...”

Üst solunum yolu enfeksiyonlarının ülkede giderek yaygınlaştığını ve Güzelyurt’un bu konuda en başta olduğunu dile getiren Adataş, bunun nedenlerini şöyle sıraladı, “Çevre faktörleri ciddi önem arz eder. Genetik faktörler ve mesleki roller de bu yönde rol oynamaktadır. Benim genel kanaatim özellikle bu tür hastalar en yoğun Güzelyurt bölgesinde görülüyor, bunu Girne ve Mesarya bölgeleri takip ediyor. Güzelyurt bölgesinin birinci sırada olmasının nedeni, coğrafi açıdan alçak ve nemli bir bölge olmasıdır. Ayrıca o bölgede tarımsal ilaç kullanımı da oldukça yüksektir. Girne bölgesine de coğrafi açıdan baktığımız zaman deniz ve dağ birbirine çok yakındır ve nem oranı yine oldukça yüksektir. Yeşilliği fazladır. Yani ağaç, çiçek ve polen açısından zengin bir bölgedir ve hava akımı da sağlanamıyor. Hava sirkülasyonu açısından fakir bir bölgedir. Mesarya bölgesinde ise yeşilden fakir bir bölge olduğu gözlemleniyor ama tozu, toprağı fazla olan bir bölgedir. Bu nedenle bu bölgelerde bu tür hastalıkları olan bireyler fazla görülmektedir.”
 
İlseven: Güzelyurtlular zehirleniyor
Öte yandan Çevre Koruma Vakfı (ÇEKOVA) Güzelyurt havzasındaki tarımsal ilaçlamalar ve seraların ısıtılmasında kullanılan katı yakıtların Güzelyurt halkını zehirlediğini ve bölgede kanser hastalığının arttığını savundu.
ÇEKOVA Yönetim Kurulu adına yazılı açıklama yapan Dr. Serkan İlseven, pestisitlerin büyük bir kısmının uygulandıkları bitki, toprak ve su ortamında uzun süre bozulmadan kalabilen, canlıların bünyesinde birikebilen zehirler olduğunu açıkladı.
Etrafı dağlarla çevrili Güzelyurt ovasında yeterince hava sirkülasyonu olmadığından pestisitlerin insan sağlığına ve çevreye olumsuz etkilerinin çok daha fazla görüldüğünü kaydeden İlseven, özellikle yasaları uygulamada büyük sorunlar yaşayan KKTC gibi ülkelerde yeterli denetimin de olmadığı göz önüne alındığında yoğun ve bilinçsiz pestisit kullanılması sonucunda gıdalarda, toprak, su ve havada pestisitin kendisinin ya da dönüşüm ürünlerinin kalabildiğini hatırlattı.

Diyalog

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.