1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ZEHİRLENİYORUZ!
ZEHİRLENİYORUZ!

ZEHİRLENİYORUZ!

Zehirleniyoruz!

A+A-

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim, Kıbrıs7/24’e konuşarak, ülkedeki birçok alanda insan sağlığını tehdit eden unsurları açıkladı.

Dr. Filiz Besim, damacana ile satılan sulardan, marketlerde satılan sebzelere ve yerleşim yerlerinde evlerin üzerine kurulan baz istasyonlarına kadar yasal düzenlemelerin eksikliğinden kaynaklanan unsurlar nedeni ile insan sağlığının hiçe sayıldığını kaydetti.

Besim, 26 Ocak tarihinde KTTB’nin düzenleyeceği basın toplantısında ülkede insan sağlığını ciddi anlamada tehdit eden unsurlarla ilgili istatistiksel verilere dayalı bir basın açıklaması düzenleyerek tüm detayları kamuoyu ile paylaşacaklarını aktardı.

Kıbrıs724 - Abbas ELMAS

Ülkede yenilen içilen birçok gıda maddesi ambalajında, sebzelerde ve solunan havada dahi kanser olma riski taşındığı ortaya çıktı. Kıbrıs Türk Tabipler Birliği’nin uzun süredir gerçekleştirdiği araştırmalar ve incelemeler sonucunda yasal düzenlemelerin eksikliğinden kaynaklanan birçok unsurun insan sağlığını ciddi anlamda tehdit ettiği belirlendi.

Kıbrıs7/24’e konuşan Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Dr. Filiz Besim, ülkede insan sağlığını ciddi anlamda tehdit eden birçok konuya değinirken, KTTB’nin 26 Ocak tarihinde gerçekleştireceği basın toplantısı ile ülkede insan sağlığını tehdit eden tüm unsurları detaylı bir şekilde kamuoyuna açıklayacaklarını kaydetti.

DAMACANA SULARDA BAZI RAKAMLARA DİKKAT

Dr. Filiz Besim, özellikle ülkede plastik ambalajlarda satılan birçok tüketim maddesinin ambalaj üzerinde geri dönüşüm numaralarının bulunduğunu ve bunlara çok dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Kıbrıs Türk Tabipler Birliği olarak ambalajların üzerinde geri dönüşüm işaretleri içinde yazan 6 ve 7 numaralarının kesinlikle tüketilmemesi gerektiğini, bu numaralara sahip ambalajların kanserojen madde içerdiğini kaydeden Besim, vatandaşların bu tür ambalajlar içinde satılan gıdaları tüketmekten kaçınmalarını söyledi. Dr. Filiz Besim, 6 ve 7 numaralı geri dönüşüm ambalajlarının sadece su damacanalarında değil, “Ayran kabı, yoğurt kabı, su damacanası, konserve gıdalar ve benzer bir çok tüketim maddesinde” de kullanıldığını aktardı.

“BAZ İSTASYONLARI ZARAR TESTİ YAPILMALI”

Özellikle son yıllarda GSM operatörlerinin yerleşim yerlerine binalar zerine kurduğu baz istasyonlarıyla ilgili de açıklamalarda bulunan Dr. Filiz Besim, “Baz istasyonları ile ilgili bugüne kadar bir çok şikayet aldık. Gerekli ölçüm cihazını şikayetler üzerine birliğimize temin ettik. Konudan şikayetçi olan vatandaşlar birliğimize gelerek ölçüm cihazını bizden temin edebilirler ve şikayetçi oldukları baz istasyonlarının insan için zararlı olup olmadığını anlayabilirler” şeklinde konuştu. Besim, KTTB olarak zararlı sinyaller yayan baz istasyonları için herhangi bir yaptırımlarının olmadığına değinirken, vatandaşların ölçüm değerleri yüksek çıkan baz istasyonları için yargıya başvurabileceklerini belirtti.

“ÜLKEDE GIDA YASASI YOK”

Buzdolabında kendiliğinden büyüyen sebzelerle ilgili bir soruyu yanıtlayan Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim, “Ne yazık ki ülkemizde bir gıda yasası bulunmamaktadır. Bu yüzden çiftçiler ne kadar ilaç kullandığı, ne kadar hormon kullandığı hakkında bir inceleme yapamıyoruz. Ülkede gıda yasasının olmaması nedeniyle zirai ilaçların nasıl ve ne şekilde kullanıldığını dahi denetleyemiyoruz” şeklinde konuştu. KTTB’liğinin aşırı hormonlu sebzelerle ilgili de bir yaptırımı olmadığına dikkat çeken Besim, “Yine yasa eksikliğinden dolayı denetim yapamıyoruz. Vatandaşlar bu tür şikayetleri bize ilettiği zaman konuya müdahil olup gerekli incelemeleri yapıyoruz” dedi.

25 OCAK’TA KAMUOYU BİLGİLENDİRİLECEK

Kıbrıs Türk Tabipler Birliği Başkanı Filiz Besim, ülkede insan sağlığını ciddi anlamda tehdit eden tüm unsurlarla ilgili bir basın açıklaması yaparak kamuoyunu bilgilendireceklerini söyledi. Besim, KTTB olarak herhangi yaptırım güçlerinin olmadığına değinirken, yapılacak olan basın açıklaması sonrasında ilgili makamların harekete geçmesi gerektiğini vurguladı.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.