1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ZEHİRLEYİP TEDAVİ ETMEK İSTİYORLAR!
ZEHİRLEYİP TEDAVİ ETMEK İSTİYORLAR!

ZEHİRLEYİP TEDAVİ ETMEK İSTİYORLAR!

KKTC'de bölge halkı isyanda! Bizi kobay olarak kullanıyorlar!

A+A-

 

Kanserle mücadele için Onkoloji Merkezi’nin temeli atıldı, illete davetiye çıkaran Kalecik ve Esentepe’de zehir saçan santraller konusundaki vurdumduymazlık ise hala devam ediyor

Kuzey Kıbrıs’ta, binlerce insanın boğuştuğu kanser hastalığıyla mücadelede önemli bir adım olarak nitelenen Onkoloji Merkezi’nin temeli geçtiğimiz günlerde atıldı.

Kanser hastaları için umut olacak merkez konusunda atılan adım, toplumun tüm kesimlerinde memnuniyet yaratırken, Kalecik ve Esentepe’deki santrallerin halen daha zehir saçarak kansere davetiye çıkarması ise tepkilere yol açıyor. Vatandaşlar, sorunun esas kaynağına çözüm bulunmadan hastane yapılmasını kalıcı bir çözüm olduğuna inanmıyor.

İskele Kalecik’teki AKSA ve Esentepe’de yakınlarındaki Teknecik santrallerinden çıkan dumanlarla hemen hemen her gün zehir soluyan bölge halkı, “Yöneticilerimiz, santrallere bir türlü filtre taktıramıyor. Bunun yerine hastane inşa ediyorlar.

Hastane de gerekir, ancak zehirlenmemizi de engellemeleri önemlidir” diyerek adeta sitem ediyorlar. Vatandaşlar, hükümet ve sağlık bakanından, onkolji merkezindeki duyarlılığın ve ısrarın, santrallere filtre takılması konusunda gösterilmesini istiyor.

ZEHİR SAÇMAYA DEVAM EDİYOR
Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi yerleşkesi içinde inşa edilecek Onkoloji Merkezi’nin temeli, geçtiğimiz hafta Türkiye Sağlık Bakanı Mehmet Müezzenoğlu’nun da katıldığı törenle atıldı. Törende yapılan konuşmalarda, sağlıklı yaşamın önemine vurgu yapılarak, kanserle mücadelede erken tanı ve tedavinin rolüne işaret edildi.

Ancak Onkoloji Merkezi’nin temeli atılırken, İskele Kalecik’te bulunan AKSA ile Esentepe’deki Elektrik santrallerindeki bacalardan halen daha zehir saçılıyor.

Kanserle mücadelede erken tanı ve tedavinin rolüne işaret ediliyor, sağlık alanında önemli mesafeler kat edildiği savunuluyor, ancak Meclis Başkanı Sibel Siber’in insan yaşamını tehdit eden hastalıkların başında kalp ve kanserin geldiğine dikkati çekerken, İskele Kalecik’teki AKSA ile Esentepe’deki elektrik santrallerinin bacalarından çıkan zehirli dumanlar, bölge halkının kanser hastalığıyla karşı karşıya bırakıyor.

BÖLGE HALKINI ÇİLEDEN ÇIKARTIYOR

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da, siyasi partiler iktidara talip olurken, en temel görevinin, yönetecekleri insanların yaşam kalitesini artırmak olduğunu ve sağlığın da kalitesi artırılması gereken alanların başında geldiğini kaydediyor, ancak İskele ve Estenepe’de yaşayanlar, santrallerden çıkan zehirli dumanlar nedeniyle adeta çileden çıkıyor.

BİR YANDAN ZEHİRLİYORUZ, BİR YANDAN ONKOLOJİ HASTANESİ AÇIYORUZ
Sağlık Bakanı Ahmet Gülle de, KKTC’nin sağlık alanında önemli mesafeler kat edildiğini, bu alanda ülkeye büyük yatırımlar yapıldığına dikkat çekerek, “Öyle alanlar vardır ki bu konudaki mücadele gerçekten toplumsal yaşamda büyük önem arz etmektedir. Kanserle mücadele bunların en önemli örneklerinden biri... Kanserle mücadele insanın vereceği en büyük mücadeledir” diyor. Ancak bir yandan ülkedeki santrallerden çıkan zehirli gazlarla insanları zehirlerken, öte yandan da Onkoloji Hastanesi açılmasını savunuyor.

İskele Kalecik ve Esentepe’deki elektrik santrallerinden çıkan dumanlarla hemen hemen her gün kanser olma riskiyle karşı karşıya kalan bölge halkı ise, bu duruma isyan ediyor.

Star Kıbrıs’a konuşan bölge halkı, “Bir yandan bizi zehirliyorlar. Öte yandan da Onkoloji hastanesi açıyorlar. Elbette ki, modern hastaneler yapılmalı. Ancak hastanelere yapılan yatırımların yanı sıra, elektrik santrallerinin zehir saçması da önlenmeli” diyerek tepkilerini dile getiriyor.

Kanserle mücadelede çevre faktörünün önemine değinen İskele Kalecik ve Esentepe’de yaşayanlar, kanserle mücadelenin önemli basamağının çevrenin temiz olması gerektiğine işaret ediyorlar.

İskele Kalecik’teki AKSA ve Esentepe’deki santrallerden çıkan dumanlarla hemen hemen her gün zehir soluyan bölge halkı, “Sağlık çok önemli bir konudur. Her işin başı da sağlıktır. Ancak yöneticilerimiz, santrallere bir türlü filtre taktıramıyor. Bunun yerine hastane inşa ediyorlar. Hastane de gerekir, ancak zehirlenmemizi de genellemeleri önemlidir” diyerek adeta sitem ediyorlar.

Bölge halkı, “Bir yandan bizi zehirliyorlar, Daha sonra tedavi etmeye çalışıyorlar. Bizi kobay olarak kullanıyorlar. Yeter artık. Zehirlenmek istemiyoruz. Kanser olmak istemiyoruz. Sağlığımızı garanti altına alsınlar” diyorlar.

Star Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.