1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ZİRVEDE UMUTLAR SUYA GÖMÜLDÜ!
ZİRVEDE UMUTLAR SUYA GÖMÜLDÜ!

ZİRVEDE UMUTLAR SUYA GÖMÜLDÜ!

Kıbrıs Konferansı dün 9. gününde başarısızlıkla sonuçlandı

A+A-
Crans Montana’da günlerdir süren Kıbrıs Konferansı dün 9. gününde başarısızlıkla sonuçlandı
 
İsviçre'nin Crans-Montana kentinde yapılan Kıbrıs Konferansı’nda dün gün boyu hareketli saatler yaşandı. Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Kıbrıs’taki taraflarla sabah ve akşam olmak üzere toplantılar gerçekleştirdi. Sabah saatlerinde yapılan görüşmeler akşam saatlerinde başlayan çalışma yemeği ile devam etti.

Kritik gece 5 saat süren yemekli toplantının ardından tamamlanırken, 9 gündür devam eden görüşmeler başarısızlıkla sonuçlandı. Guterres, çalışma
yemeğinin ardından yaptığı açıklamada 'Tüm çabalara rağmen anlaşmaya varılamadı' dedi. TC Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu ise 'Tüm çabalara rağmen bir sonuca varılamadı' açıklamasında bulundu.

ÖĞLEN SAATLERİNDE DİPLOMASİ TRAFİĞİ BAŞLADI

Kıbrıs Konferansı’nın 9. Gün diplomasi trafiği KKTC saatiyle 12.00’de başladı. Guterres, garantörlerin de katıldığı beşli formattaki 1 saatlik toplantının ardından önce Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis, daha sonra da Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile görüştü.

Garantörlerin de katılımıyla 5’li olarak gerçekleştirilen toplantıdan önce toplu fotoğraf çektirildi. Toplantıyı Avrupa Birliği Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikasından Sorumlu Yüksek Temsilcisi ve Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Federica Mogherini de gözlemci olarak izledi.

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı ile BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in görüşmesi planlandığı gibi yaklaşık yarım saat sürdü. Beşli formattaki 1 saatlik toplantının ardından gerçekleşen görüşme saat 12.00’de (KKTCSİ 13.00) başladı. Liderlerle görüşme saatleri değişen Guterres, Akıncı ile görüşmeden önce Rum Yönetimi Başkanı Nikos Anastasiadis ile bir görüşme gerçekleştirdi.

AKINCI, SABAHKİ GÖRÜŞMELERDEN SONRA UMUTLU OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, sabahki toplantıların tamamlanmasının ardından konferans merkezinde ayrılırken basına yaptığı kısa açıklamada, gazetecilerin 'Bugün umutlu musunuz?' sorusuna, “Çalışmaya başladık. Çalışmaya devam ediyoruz. Bütün iyi niyetimizle devam edeceğiz” ifadesini kullandı.

Cumhurbaşkanı Akıncı, konferansın yapıldığı merkezden, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’in delegasyon başkanlarına verdiği çalışma yemeğine geçti. Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, yemekten sonra Kıbrıs Türk müzakere heyetiyle değerlendirme toplantıları yapmaya başladı.

ABD İLE TELEFON DİPLOMASİSİ

Bu arada ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence, Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı’yı telefonla arayarak, sürece destek belirtti. Saat 15.20'de (KKTCSİ 16.20) gerçekleşen görüşmede, Pence’in daha önceden belirttiği desteği yinelediği görüşmede, her iki taraf da bu konferansın önemli ve yitirilmemesi gereken bir fırsat olduğu konusunda hemfikir oldu.

İKİNCİ TOPLANTIYA UMUTLU GİDİLDİ

Kıbrıs müzakerelerindeki kritik günün ikinci toplantısı ise saat 21.30’de (KKTCSİ 22.30) başladı. Guterres’in öğleden sonra Kıbrıs’taki taraflar ve garantör ülkelerle yaptığı ikili görüşmeler nedeniyle öğleden sonra yapılmayan beşli toplantıyla birleştirilen çalışma yemeğinden önce kısa bir açıklama yapan Akıncı, noktalanana kadar devam edeceklerini söyledi.

AKINCI, BEKLEYİŞE GEÇTİ

Cumhurbaşkanı Akıncı, BM Genel Sekreteri’nin verdiği yemeğe gitmek için kongre merkezinden ayrılırken gazetecilere yaptığı açıklamada “Gündüz uzun olacak demiştik ama biraz erken bitti. Yoğun geçti. Gecesi başlıyor bu işin. Hele bir de geceyi görelim bakalım” şeklinde konuştu. Açıklamasına İngilizce devam eden Akıncı, “Noktalana kadar devam edeceğiz. Bekleyip görelim“ dedi. Rum tarafının önerilerinin sorulması üzerine ise Akıncı, “Dünkü görüşlerim hala geçerli” ifadesini kullandı.

ANASTASİADİS, SINIRLARINI KESTİREMEDİ

Kıbrıslı Rum lider Anastasiadis ise, zorlu sürecin ve çabalarının devam ettiğini bildirerek, basına sızan 'anlaşma hazır' iddialarının doğru olmadığını kaydetti. Anastasiadis, 'nereye kadar gidebileceğimi ve sınırlarımı biliyorum' diyerek, konferanstan çıkacak olumlu veya olumsuz her sonucu halkıyla paylaşacağını da kaydetti.

KOCİAS, KURTARICI OLDUĞUNU SÖYLEDİ

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Kocias ise yaptığı açıklamada, çok zor ve çetin geçen bir müzakere sürecinin yaşandığını belirterek, kendilerinin ellerinden gelenin en iyisini yaptıklarını, süreci tam üç kez kurtardıklarını kaydetti.

MASA TERK EDİLDİ HABERİ ORTAMI GERDİ

Çalışma yemeği devam ederken, Anastasiadis masayı terk ettiği dair bazı bazın yayın organlarına düşen haberler ortamı gerdi. Yerli ve yabancı bazı internet gazeteleri, Anastasiadis’in “görüşmelere devam edemem, geri dönüyorum” dediğini iddia etti.

Bu iddialar üzerine Rum Hükümet Sözcü Asistanı Victoras Papadopulos, kişisel Twitter hesabından paylaştığı fotoğrafla, Anastasiadis'in halen masada olduğunu ve boş propagandalara dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

UMUTLAR SUYA DÜŞTÜ

Görüşmeler sürerken Anastasiadis’in masayı terk ettiğine dair haberlerin yanı sıra “çerçeve anlaşmasının” hazır olduğuna dair haberlerde basında yer aldı. Akşam saat 21.30 sıralarında başlayan çalışma yemeği 5 saat sürdü. Umutlu bekleyiş toplantının ardından yapılan açıklamayla suya düştü. Yemekli toplantının ardından açıklamada bulunan Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, 'Tüm çabalara rağmen bir sonuca varılamadı' dedi. Guterres ise 'Tüm çabalara rağmen anlaşmaya varılamadı' şeklinde konuştu.
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.