1. HABERLER

  2. KÜLTÜR-SANAT

  3. 10’UNCU TEPEBAŞI LALE FESTİVALİ BAŞLADI
10’UNCU TEPEBAŞI LALE FESTİVALİ BAŞLADI

10’UNCU TEPEBAŞI LALE FESTİVALİ BAŞLADI

Kıbrıs’a özgü endemik lale türü Tulipa Cypria’nın (Medoş/Yorgoz Lalesi) tanıtılıp korunmasını amaçlayan Tepebaşı Lale Festivali bugün başladı.

A+A-

Kıbrıs’a özgü endemik lale türü  Tulipa Cypria’nın (Medoş/Yorgoz Lalesi) tanıtılıp korunmasını amaçlayan  Tepebaşı Lale Festivali bugün başladı.

Lapta Belediyesi ile Tepebaşı Kültür Sanat ve Doğayı Koruma Derneği’nin (Teb-Der) organizasyonluğunda gerçekleştirilen çeşitli etkinliklerin yer alacağı festival, saat 10.00’da Tepebaşı Lale Anıtı’ndan festival alanına yapılan kortej yürüyüşü ile başladı.

Bunu saat 10.30’da ilkokul öğrencilerine yönelik yastık koşusu ile 11:00’de açılış konuşmaları izledi.

Açılış konuşmalarını, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 2’inci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy ve Teb-Der Başkanı Ünsel Keyfiala gerçekleştirdi.

Festival daha sonra bir süre önce vefat eden Tepebaşı İlkokulu İngilizce Öğretmeni Süleyman Oğuz anısına düzenlenen, doğa ve  lale fotoğraflarından oluştan serginin açılışıyla devam etti.

Serginin açılışını Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu gerçekleştirdi. 

Halk dansları, modern dans; “body kangoo” gösterilerinin yer alacağı festivalin ilk günü,  Ahmet Zeyin’in vereceği konserle sona erecek.

Festivalin yarınki bölümünde ise saat 07.30’da Tepebaşı benzin istasyonu önünden start alan doğa yürüyüşü, 10.30’da Velesbit Kulübü’nün bisiklet turu, halk dansları, klasik araba ve motosiklet gösterileri, Kıbrıs Havaları Derneği Konseri, İki Toplumlu Müzik ve Folklor Ekibi’nin gösterileri yer alacak.

Eylem Afşaroğlu ile İbrahim Kırmızısakal’ın saat 14:00’te vereceği konserin ardından Fakülte, LTB Latino Turko dans gösterileriyle devam edecek olan 10’uncu Tepebaşı Lale Festivali, 16:00’da Cevdet Aktepe’nin vereceği konserlerle tamamlanacak.

Festivale, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, 2’inci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat, Başbakan Özkan Yorgancıoğlu, Meclis Başkan Vekili Ünal Üstel, 39’uncu Tümen Komutanı Tümgeneral İbrahim Yılmaz, Girne Kaymakamı Mehmet Envergil,  Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, Alsancak Belediye Başkanı Yücel Atakara, Teb-Der Başkanı Ünsel Keyfiala ile Tepebaşılılar katıldı.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu yaptığı konuşmada, ülke genelinde düzenlenmekte olan festivallerin önemine vurgu yaparak, bu tür organizasyonların gelenek göreneklerin yaşatılması, doğa ve çevreye karşı bilinç sağlaması ve ekonomi ile turizme katkı yapması bakımından gerekli olduğunu vurguladı.

Tepebaşı Lale Festivali’nin ülkede yok olmakla karşı karşıya olan endemik bitki türü arasında bulunan Medoş/Yorgoz Lalesi’ne sahip çıkılmasını sağlayacağını ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, insanların ülkenin sahip olduğu doğal çevreyi korumaları gerektiğini kaydetti.

Konuşmasında, Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik devam eden müzakerelerle ilgili olarak; görüşmelerin, Kıbrıs Türk halkının haklarına halel getirmeyecek, bu topraklar üzerinde huzur ve güven içinde yaşamasını sağlayacak bir anlaşma noktasına geldiği taktirde, anlaşmaya tereddütsüz imza atabileceğini ifade eden Cumhurbaşkanı Eroğlu, şu an devam etmekte olan görüşmelerden, Kıbrıs Türk halkını memnun edecek, haklarını teslim edecek sonuç çıkması halinde anlaşma olabileceğini vurguladı.

Devam eden görüşme süreciyle ilgili halkı her aşamada bilgilendireceklerini de belirten Cumhurbaşkanı Eroğlu, sonuçta referanduma sunulacak olan anlaşmaya halkın karar vereceğini söyledi. 

TALAT

2’inci Cumhurbaşkanı Mehmet Ali Talat ise, her yıl katılmaya özen gösterdiği Tepebaşı Lale Fesivali’ne önem verdiğini belirterek, bunu; ülkenin kültürel değeri konumunda endemik bir tür olan “Medoş Lalesi”nin, köy ile ülke tanıtımı ve turizmin yanında toplum bilincine kazınması bakımından önemsediğini vurguladı.

Festivalle insanlarda laleyi koruma ve bulunduğu yerden koparıp almama bilinci oluştuğunu ifade eden Talat, söz konusu lalelerin soğan yoluyla değil, çiçek ve tohum yoluyla çoğaldığını söyledi.

Bu tür organizasyonların ülke genelinde doğa ile çevreye olan duyarlılığı da artırdığına ifade eden Talat, Tep-Der’in köy içerisinde baz istasiyonu kurulmasına karşı oluşunun bunun somut bir örneği olduğunu kaydetti.

YORGANCIOĞLU

Başbakan Özkan Yorgancıoğlu da yaptığı konuşmada, festivallerin ülke geleneklerinin geleceğe taşınması adına önemli olduğunu ifade ederek, bu kapsamda Tepebaşı’nda düzenlenmekte olan lale festivalini anlamlı bulduğunu söyledi,

Düzenlenmesine katkı koyanlara teşekkür eden Başbakan Yorgancıoğlu, aktivitenin ülke ekonomisi,  turizmi, kültürel bağlarının güçlenmesine  katkı yapacağını kaydetti.

NAMSOY

Lapta Belediye Başkanı Fuat Namsoy, festivalin 10’cusunu gerçekleştirmenin mutluluğunu yaşadıklarını dile getirerek, katkı koyanlara teşekkürlerini sundu.

Yok olmakla yüz yüze bulunan endemik ‘Medoş/Yorgoz Lalesi’nin korunmasını sağlama, halkı bilinçlendirme ve kültürel değerleri yaşatma amacıyla gerçekleştirmekte oldukları festivalin ülke ve bölge ekonomisi yanında turizmine de önemli katkılar yapmakta olduğunu ifade eden Namsoy, festivalle artık lale soğanlarının bulundukları yerden sökülmesinin önüne geçildiğini vurguladı.

Lapta Belediyesi’nin bölgede 7  ayrı festivale ev sahipliği yaptığını da ifade eden Namsoy, 23 Mart Pazar günü Karşıyaka Ahlat; Taş Armudu tanıtımı ve doğa yürüyüşü, 13 Nisan’da ise Akdeniz Ayrelli Festivali düzenleyeceklerini kaydetti.

KEYFİALA

Teb-Der Başkanı Ünsel Keyfiala da yaptığı konuşmada, festivali gerçekleştirmenin mutluluğunu içerisinde olduklarını belirterek, katkı koyan başta Lapta Belediyesi olmak üzere herkese teşekkürlerini sundu.

Keyfiala, Tepebaşı köyü, doğa ve çevreye sahip çıkan derneğin, köy içerisinde baz istasyonu kurulmasına da karşı olduğunu söyledi.

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.