1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 11 MİLYON DOLARLIK İDDİA ORTAMI GERDİ
11 MİLYON DOLARLIK İDDİA ORTAMI GERDİ

11 MİLYON DOLARLIK İDDİA ORTAMI GERDİ

11 milyon dolarlık iddia ortamı gerdi

A+A-

Ombudsman Emine Dizdarlı’nın önceki gün yaptığı açıklamalar tartışma konusu oldu. Ulaştırma Bakanı Ertuğruloğlu, Ombudsmanı bilgisizlikle suçlarken, Dizdarlı iddialarına cevap istedi

Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı’nın önceki gün ‘Ercan Havalimanı için yurt dışındaki bir şirketten 50 ay süreyle vergisiz toplam 11 milyon 250 bin ABD Dolarlık hizmet alımının yapıldığına’ dair açıklaması ortamı gerdi.

Ombudsmanın açıklamaları üzerine Ulaştırma Bakanı Ertuğruloğlu dün sabah saatlerinde yazılı açıklama yaparak, KKTC’nin kasasından 1 kuruş dahi çıkmadan, profesyonel bir denetim mekanizması sağladıklarını, uluslararası uygulamalarında bu şekilde olduğunu ifade etti. Ertuğruloğlu“Soru sormanın da bir yöntemi, üslubu, etiği ve edebi vardır” ifadeleri yer alan açıklamasında “hükümeti ve hükümet üyelerini aşağılamayı ve şaibe altında bırakmayı bir alışkanlık haline getirdiğini' öne sürdüğü Ombudsman’ın 'bir üslup ve yöntem sorunu bulunduğunun aşikâr olduğunu' savundu. Bakan Ertuğruloğlu’nun yaptığı yazılı açıklama üzerine Ombudsman Emine Dizdarlı sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Dizdarlı açıklamasında: “Sayın Tahsin Ertuğruloğlu’nun açıklamasını okudum. Polemik yaratmak istememekle beraber, kendisinin Yüksek Yönetim Denetçisi Yasası tahtındaki yetkilerimi bilmediğini üzülerek öğrenmiş bulunmaktayım. Edebimi eleştirmek veya şahsıma yönelik yersiz eleştiriler yapmak yerine, sormuş olduğum sorulara cevap vermesini beklerdim' ifadelerini kullandı.

Dizdarlı’nın “Edebimi eleştireceğine sorularıma cevap ver' açıklaması üzerine tartışmalar öğlen saatlerinde yeniden alevlendi. Bakan Ertuğruloğlu bu kez de meclis kürsüsünden konuyla ilgili açıklamalar yaptı. Ertuğruloğlu,“Alnımız açık, yaptığımız işe güveniyoruz. KKTC'ye bir kuruş harcatmadan hayata geçirmişsek, teşekkür edileceğine rüşvet yemişim gibi davranılıyor. Yazıklar olsun!” dedi.

Dizdarlı- Ertuğruloğlu arasındaki polemiğe katılan Başbakan Ömer Kalyoncu da meclisteki konuşmasında “Bizim Ombudsman'la ilgili hükümetin alıp veremediği yok! Herkes görevini yapmalıdır. O zaman da böyle problemler ortaya çıkmaz ”dedi.

BAKAN ERTUĞRULOĞLU, “DEVLET KASASINDAN BİR KURUŞ DAHİ ÇIKMADI”

Ombudsman Emine Dizdarlı’nın T&T Havalimanı İşletmeciliği İnş. San ve Tic Şti Ltd.'i denetlemek adına yurt dışından bir şirketten hizmet satın alınmasını ve karşılığında 11 milyon 250 bin ABD Dolarlık ödeme yapılmasını eleştiren açıklaması gündeme bomba gibi düştü.

Dizdarlı’nın açıklamaları üzerine dün sabah saatlerinde açıklama yapan Ulaştırma Bakanı Ertuğruloğlu, Ercan Havalimanı’nda, KKTC’nin kasasından 1 kuruş dahi çıkmadan, profesyonel bir denetim mekanizması sağladıklarını, KKTC’ye herhangi bir mali külfet yaratmadan profesyonelce bir denetim mekanizması kurdukları için teşekkür edileceğine, Ombudsman’ın, bilgi kirliliği yaratarak, “devletin parasını çarçur ediyor” diye basına yanıltıcı bilgi verdiğini kaydetti.

SORU SORMANIN BİR EDEBİ VARDIR

Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Yüksek Yönetim Denetçisi (Ombudsman) Emine Dizdarlı’nın, bakanlığı konusunda basın yoluyla gündeme getirdiği soruları resmi bir yazıyla şahsına göndermiş olsaydı, talep ettiği yanıtları çoktan almış olacağını belirtti.

Ertuğruloğlu, Dizdarlı’nın önceki yaptığı Ulaştırma Bakanlığı’nın Ercan Havalimanı’nın işletmecisi T&T şirketine gönderdiği yazıya ilişkin değerlendirmesine yanıt verdi. Dizdarlı’nın şahsını ve bakanlığını ilgilendiren açıklamasını hayretle ve üzüntüyle okuduğunu belirten Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, Ombudsman kurumunun, bilgilerine getirilen konularda araştırma ve soruşturma yapması gereken ve görevi de zaten bu olan bir kurum olduğunu belirterek, “Ancak, soru sormanın da bir yöntemi, üslubu, etiği ve edebi vardır” ifadelerine yer verdi.

YANLIŞ VE AYIBI ORTAYA ÇIKACAKTIR

Ertuğruloğlu, 'hükümeti ve hükümet üyelerini aşağılamayı ve şaibe altında bırakmayı bir alışkanlık haline getirdiğini' öne sürdüğü Ombudsman’ın 'bir üslup ve yöntem sorunu bulunduğunun aşikâr olduğunu' savundu.

“Neyi nasıl soracağını dahi bilmeyen bir Ombudsman’ın sağlıklı görev yapması ne kadar olasıdır, tartışılması gerekmektedir?” diyen Ertuğruloğlu, 'Dizdarlı'nın basın yoluyla gündeme getirdiği soruları resmi bir yazıyla ilgili bakan olarak şahsına göndermiş olsaydı, talep ettiği yanıtları çoktan almış olacağını' kaydetti.

Ertuğruloğlu açıklamasında şu ifadelere de yer verdi:” İlgili bakan olarak şahsımla hiç bir yazışma gerçekleştirmeden, suçlayıcı, şaibelendirici ve yargılayıcı bir üslupla ve basın yoluyla kamuoyunu yanlış yönlendiren bir Ombusmanımızın olmasından dolayı devletimiz adına son derece üzgün olduğumu da ayrıca ifade etmek isterim. Ombusman'ın çarpıttığı konuyla ilgili gerekli ve detaylı açıklama halkımızla paylaşılacak, Ombusmanımızın yanlışı ve ayıbı ortaya çıkarılacaktır.”

DİZDARLI, “EDEBİMİ ELEŞTİRECEĞİNE SORULARIMA CEVAP VER'

Bakan Ertuğruloğlu’nun yazılı açıklamasının ardından dün öğlen saatlerinde Dizdarlı sosyal medya hesabından eleştirilere cevap verdi. Dizdarlı: 'Edebimi eleştireceğine sorularıma cevap ver'Ombudsman Emine Dizdarlı, Tahsin Ertuğruloğlu'nun dün yayımladığı basın açıklaması üzerine açıklamalarda bulundu.

Dizdarlı açıklamasında:

“Sayın Tahsin Ertuğruloğlu’nun açıklamasını okudum. Polemik yaratmak istememekle beraber, kendisinin Yüksek Yönetim Denetçisi Yasası tahtındaki yetkilerimi bilmediğini üzülerek öğrenmiş bulunmaktayım. Kendisinden, yöntemimi, üslubumu veya edebimi eleştirmek veya şahsıma yönelik yersiz eleştiriler yapmak yerine, kamu vicdanı ve temiz toplum anlayışı gereği sormuş olduğum sorulara cevap vermesini beklerdim. Bu konu benim şahsım ve/veya şahsi özelliklerimle ilgili olmayıp, vatandaşlarımızı ve onların haklarını ilgilendiren bir konudur. Bu konunun ivedilikle aydınlanması elzemdir” ifadelerini kullandı.

TARTIŞMALAR YENİDE ALEVLENDİ

Dizdarlı’nın “Edebimi eleştireceğine sorularıma cevap ver' açıklaması üzerine tartışmalar öğlen saatlerinde yeniden alevlendi. Bakan Ertuğruloğlu bu kez de meclis kürsüsünden konuyla ilgili açıklamalar yaptı. Ombudsman’ın bu konuda bilgi kirliliği yarattığını savunan Ertuğruloğlu, ucuz politikalara ihtiyaçları olmadığını belirterek, “Alnımız açık, yaptığımız işe güveniyoruz. KKTC'ye bir kuruş harcatmadan hayata geçirmişsek, teşekkür edileceğine rüşvet yemişim gibi davranılıyor. Yazıklar olsun!” dedi.

MAL BULMUŞ MAĞRUBİ GİBİ

Ulaştırma Bakanı Tahsin Ertuğruloğlu, “Mal bulmuş mağrubi gibi birileri öyle bir heyecanlandı ki inanılır gibi değil. Bu bilgi kirliliğine en fazla katkı koyan kişi de, makam da, ülkenin ombudsmanı diye geçinen bir Bayan, Ombudspersonmuş! Öyle diyor kendi kendine” dedi. Ertuğruloğlu, Ombudsmanın açıklamasını sabah gazetelerde öğrenince basına bir açıklama yaptığını belirtti.

Bakan Ertuğruloğlu, yaptığı açıklamanın ardından Omdusman Dizdarlı’nın , “ombudsmanının görevini bilmiyor” şeklinde açıklama yaptığını belirterek, “Onun görevi, ‘kendisine gelen bilgileri kamuoyu ile paylaşma ve nelerin olup bittiği konularında halkın bilgisini sağlamakmış’. Kendi görevini bu şekilde tanımlayan bir ombudsman hiç kusura bakmasın, kendi görevini bilmiyor. Bu açıklaması ne demektir biliyor musunuz; her hangi bir vatandaş gitsin ombudsmana, desin ki, ‘şu, dedikodu, yalan, uydurma’ ne ise aktarsın, ombudsman haber ajansı gibi onu hemen alıp facebook’a atıyor, basına açıklama yapıyor ve aklınca görev yapıyor.

Ombudsmanın görevi, eğer kendisine bir bilgi gelirse o bilgiyi muhataplarıyla soruşturur, açıklama ister, izahat ister, alacağı cevapları alır, araştırmasını yapar ve rapor yayınlar. Ombudsmanın görevi budur. Sayın Ombudsperson! Görevinizi bilmeyen ben değilim, sizsiniz!” diye konuştu.

TEŞEKKÜR YERİNE HAKARET

Ombudsman’ın yaptığı açıklamada, söz konusu paranın devlet tarafından ödendiği veya ödeneceğinin iddia edildiğini kaydeden Bakan Ertuğruloğlu, “ Ve diyor ki, ne üzücü, ‘13. maaşı ödemede zorlanan KKTC, 11 küsur milyon dolar peşkeş çekiliyor, Türkiye’de bir şirkete’. Bu meblağı KKTC devleti değil T&T Şirketi ödeyecek ve ödeme de yapmıştır. Teşekkür edileceğine, KKTC’ye herhangi bir mali külfet yaratmadan profesyonelce bir denetim mekanizması kurduk diye, devletin parasını çarçur ediyoruz diye basına yanıltıcı bilgi veriyor ve gazete manşetlerinde ‘devlet işte böyle hortumlanır’ diye manşetler atılıyor” dedi. Bu konudaki detaylı bilgilendirmeyi yazılı olarak daha sonra yapacağını anımsatan Ertuğruloğlu, şöyle devam etti:

“ Uluslararası uygulamaların ne olduğunu bilmeden, kendi başımıza karar verip yargılama alışkanlığımızdan vazgeçelim. Uluslararası uygulamanın ta kendisidir yapılan. Türkiye’de de budur yapılan, Avrupa’da da budur yapılan. İşletmeci firma, kontrolörlük görevini yapan işletmenin parasını öder. Burada önemli olan, kontrolörlük işini yapacak olan firmanın işletmeci şirket tarafından belirlenmemiş olmasıdır.

”KKTC’de kontrolörlük işi yapacak firma olmadığını, devletin harcama yapmadığı bir olayda Sayıştay’ın ve Ombudsman’ın görevi olmadığını vurgulayan Ertuğruloğlu, “Önemli olan, denetleyen firmanın, denetlenen şirket tarafından belirlenmemiş olmasıdır” dedi.

“YAZIYI ORTAKLARDAN BİRİ HAZIRLADI, OMBUDSMANA GÖTÜRDÜ”

Ercan’ın işletmesini alan iki ortak arasındaki kavgaya işret eden Ertuğruloğlu, şöyle konuştu:“Bu ortaklardan ya biri ya öbürü bu yazıyı hazırladı götürüp ombudsmanımıza verdi ve ombudsmanımız da hiçbir araştırma yapmadan, soru sormadan, bizimle temasa geçmeden bunu direk kamuoyuna aktardı. Yanlış da aktardı. Bu paranın sanki KKTC devletinin kasasından ödenecekmiş gibi yansıtılmasına sebep oldu” dedi.

KALYONCU: 'HERKES GÖREVİNİ YAPMALIDIR'

Başbakan Ömer Kalyoncu da Meclis kürsüsünden Ertuğruloğlu – Dizdarlı kriziyle ilgili açıklama yaptı. Kalyoncu açıklamasında Meclis'in 'paspas' edilmemesi gerektiğini belirterek, hiçbir milletvekilinin de buna müsaade etmemesi gerektiğini kaydetti. Her şeyin bir usulü olduğunu da ifade eden Başbakan Kalyoncu, daha farklı bir mecrada gelişecek bir iş olacağını kaydetti.

Kalyoncu sözlerine şöyle son verdi:“ Kişi hak ve

özgürlükleri meselesi de vardır! Milletvekili olmamıza da gerek yok! Bizim Ombudsman'la ilgili hükümetin alıp veremediği yok! Herkes görevini yapmalıdır. Ahenk içinde süreç işler! O zaman da böyle problemler ortaya çıkmaz. Varsa bir hata orta yerde bunların tespiti başka şeydir, bunun üzerinden farklı noktalara ulaşmak farklı şeydir.”

İHALESİZ VE VERGİSİZ 11 MİLYON DOLAR

Yüksek Yönetim Denetçisi Emine Dizdarlı, önceki gün yaptığı açıklamada, Ercan Havalimanı’nı işleten T&T Havalimanı İşletmeciliği İnş. San ve Tic Şti Ltd.’i denetlemek için Bayındırlık ve Ulaştırma Bakanlığı’nın kararı ve Bakanlar Kurulu’nun 14 Ekim 2015 tarihinde aldığı “Ö (K-I) 449-2105” numaralı kararı ile Türkiye’den özel iki şirkete 11 milyon 250 bin ABD doları ödendiğini açıklayarak bu konuda yetkililerden açıklama talep etmişti.

Star Kıbrıs

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.