1. HABERLER

  2. KÜLTÜR-SANAT

  3. 18 MAYIS ULUSLARARASI MÜZE GÜNÜ
18 MAYIS ULUSLARARASI MÜZE GÜNÜ

18 MAYIS ULUSLARARASI MÜZE GÜNÜ

CTP-BG Kültür Komitesi Başkanı, Gazimağusa Milletvekili Dr. Arif Albayrak, ülkede “Çağdaş Güzel Sanatlar Müzesi” oluşturmanın tarihsel bir sorumluluk olduğunu söyledi.

A+A-

ALBAYRAK: “ÇAĞDAŞ GÜZEL SANATLAR MÜZESİ OLUŞTURMAK, TARİHSEL BİR SORUMLULUKTUR”

CTP-BG Kültür Komitesi Başkanı, Gazimağusa Milletvekili Dr. Arif Albayrak, ülkede “Çağdaş Güzel Sanatlar Müzesi” oluşturmanın tarihsel bir sorumluluk olduğunu söyledi.

Albayrak, 18 Mayıs Uluslararası Müze Günü nedeniyle yayınladığı açıklamada, KKTC’de “Çağdaş Güzel Sanatlar Müzesi” oluşturulmamasından duyduğu rahatsızlığı dile getirdi.

Kıbrıs’ta ilk müzenin 1910 yılında Lefkoşa’da Kraliçe Victoria adına “Victoria Müzesi” olarak açıldığına işaret eden Albayrak, Kıbrıslı Türklerin ilk müzesinin ise 1963’de etnografya müzesi olarak hizmete açılan “Mevlevi Tekkesi” olduğunu söyledi.

Albayrak, Eski Eserler ve Müzeler Dairesi Müdürlüğü’ne bağlı irili ufaklı 29 tane müze ve ören yeri bulunduğunu ancak “Çağdaş Güzel Sanatlar Müzesi”nin hala oluşturulmadığına dikkat çekti.

Bu amaçla kullanılabilecek muhtelif tarihi binaların mevcut olduğunu, eksik olanın ise bu konudaki gerekli siyasi istek ve kararlılık olduğunu savunan Albayrak, bu konudaki girişimlerinde neticeye ulaşamadıklarını söyledi. Albayrak, ilgili bakanlığın da meselenin çözümüne dair somut bir adımdan bahsetmediğini kaydetti.

Albayrak, şöyle devam etti:

“İddia ile söylüyoruz ki; bir ‘Karikatür Müzesi’ için elimizde gereğinden çok malzeme vardır. ‘Fotoğraf Müzesi’ için çalışmalar 2008 yılında başlatılmış ve o zamandan beri tüm malzemeler hazır beklemektedir. Kültür Bakanlığı ise hala daha ‘aheste çek kürekleri mehtap uyanmasın’ modunda gitmektedir.”

Plastik sanatlara dair ciddi bir arşivin devlet daireleri, bakanlıklar, Başbakanlık ve Meclis binalarında bulunduğuna işaret eden Albayrak, bu eserlerini bakım ve korumadan uzak, kaderlerine terk edilmiş bir vaziyette bulunduğunu söyledi.

Albayrak, “Sanat üretiminin üst noktada olduğu bir toplumun bireyleri olarak bizler binlerce yıllık tarihsel zenginliğimize de sahip çıkarak çağdaş ve ülkeye yaraşır bir sanat abidesi yaratmalıyız. Bu ciddi bir tarihsel sorumluluğumuzdur” dedi.

Arif Albayrak, şöyle devam etti:

“Öyle bir Plastik Sanatlar Müzesi yaratılmalı ki, sanatın kalbi orada atmalı ve kültür sanat orda koklanabilmelidir. Bu merkezin bir bölümü Kıbrıs Türk görsel sanatlarını temsil eden kalıcı bir koleksiyon diğer bölümleri değişken ve akışkan sanat etkinliklerinin organize edileceği mekanlar olarak düzenlenmelidir. Entelektüel yaşam biçimini özendirip gelişmesini sağlayacak her türlü işlevi barındırmalı ve asla bir kuru ve ruhsuz mabet görüntüsünü anımsatmamalıdır. Çağdaş cafe ve restoranıyla ve sanatsal hediyelik objelerin satıldığı dükkanlarıyla da halkı kucaklamalıdır. Kısacası sanatın ve kültürün yaşanan ve yaşatılan merkezi olmalıdır”

Kaynak:TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.