1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "30 BİN TON PORTAKAL ÜRETİCİNİN ELİNDE KALDI"
"30 BİN TON PORTAKAL ÜRETİCİNİN ELİNDE KALDI"

"30 BİN TON PORTAKAL ÜRETİCİNİN ELİNDE KALDI"

"30 bin ton portakal üreticinin elinde kaldı"

A+A-

Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Akçın, Türkiye ile Rusya arasında meydana gelen gerginliğin KKTC ihracatına darbe vurduğunu belirterek, 30 bin ton portakalın üreticinin elinde kaldığını söyledi. Akçın, “Bundan sonra ne olacağı devletin çalışmalarına bağlıdır. 20 Ocak’a kadar bu ürünlerin hasadına başlanması gerekiyor. Farklı pazarların araştırılması gerekiyor” dedi.

Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Turgut Akçın, Kıbrıs Postası’na yaptığı açıklamada, narenciyenin Güzelyurt’un en büyük üretim kaynaklarından biri olduğunu belirterek, bölgenin de geçim kaynağı olduğunu söyledi. Akçın, gündeme gelen sorunların Güzelyurt bölgesi üreticilerine yansıdığına dikkat çekerek, Türkiye ile Rusya arasında meydana gelen gerginliğin KKTC ihracatına darbe vurduğunu belirtti. Akçın, portakalın Türkiye’ye giderek orada paketlendiğini söyleyerek, Rusya gibi ülkelere ihraç edildiğini anlattı.

Akçın: “20 Ocak’a kadar ürünlerin hasadına başlanmalı”

Akçın, yaşanan gerginlikten dolayı Rusya’nınTürkiye’ye boykot koymasının üreticiyi olumsuz etkilediğini, 30 bin ton mandora türü portakalın üreticinin elinde kaldığını kaydetti. Bugün Rusya’ya ihracatın zor göründüğüne vurgu yapan Akçın,  Cypfruex aracılığıyla ihraç edilmeye çalışıldığını söyledi.

Akçın, “Önümüzde bir buçuk ay kadar bir süre var. Bizim en büyük dezavantajımız ürünün dalında bırakılmamasıdır. Bundan sonra ne olacağı devletin çalışmalarına bağlıdır. 20 Ocak’a kadar bu ürünlerin hasadına başlanması gerekiyor”

“Cypfruex devreye girmeli”

Rusya’nın üretici açısından önemli bir Pazar olduğunu dile getiren Akçın, farklı pazarların araştırılması gerektiğini söyledi. Valensiya  portakalın ihracatı için Şubat sonuna kadar zaman olduğunu belirten Akçın, bunun bir kısmının Irak’a bir kısmının da Türkiye iç pazarına gittiğini söyledi.

Üreticinin yeni yıldan beklentisinin ürünlerini satmak olduğunu söyleyen Narenciye Üreticileri Birliği Başkanı Akçın,  şunları belirtti: “Üretici her geçen gün borca batıyor. Dövizin yükselmesi de buna etkendir. Üretici mutsuzdur. Tüccar alımları durdurdu. İleri tarihli çeklerin bozulmaması için uyarı yapılıyor. Ürettiğimiz fazla değil. 350 bin tonlardan 30 bin tona düştü. Şimdi bu bile elimizde kaldı. Cypfruex devreye girerek, üretici  ekonomik yönden desteklenmelidir. 300’ün üzerinde kişi Cypfruex ‘e müracaat etti ve ediyor. Aralarında tüccar bile var”

Kıbrıs Postası

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.