1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. 70'İ AŞKIN TAZMİNAT ÖDEMESİ, ÇÖZÜM BEKLENTİSİNE TAKILDI
70'İ AŞKIN TAZMİNAT ÖDEMESİ, ÇÖZÜM BEKLENTİSİNE TAKILDI

70'İ AŞKIN TAZMİNAT ÖDEMESİ, ÇÖZÜM BEKLENTİSİNE TAKILDI

70'i aşkın tazminat ödemesi, çözüm beklentisine takıldı

A+A-

 

TMK’da çözüm sonrası kurulacak mülkiyet komisyonuna kimler katılacak kavgası patlak verirken, 70’ten fazla davanın tazminatı ödenmeyip, çözüm sonrasına havale edildi. Gelişme, “2016 Kıbrıs’ta Çözüm” umutlarını pekiştirir nitelikte…

Taşınmaz Mal Komisyonu’nun (TMK) süresi son alınan kararla 2017 yılına kadar uzatılırken, komisyon içerisinde karara bağlanan 70’ten fazla dava için ödeme yapılamıyor.

Öte yandan Salı günü TMK ile ilgili Cumhurbaşkanlığında çok gizli bir toplantı yapıldığı da öğrenildi. Toplantıya Cumhurbaşkanının yanı sıra Başbakan Ömer Kalyoncu, Maliye Bakanı Birikim Özgür, Başmüzakereci Özdil Nami ve Türkiye Büyükelçisi Derya Kanbay’ın da katıldığı öğrenildi. Toplantıda TMK konusunda çeşitli görüşler ele alındı.

Kıbrıs Postası’nın güvenilir bir kaynaktan edindiği bilgiye göre, TMK tarafından görüşülen ve taraflar arasında uzlaşıya varılarak sonlandırılan davalarda ortaya çıkan tazminatlar ödenmedi.

Türkiye’nin bu tazminatları ödememesinin sebebinin yakın bir gelecekte Kıbrıs sorununun çözülmesine ve tüm mülkiyet davalarının çözümden sonra faaliyete geçecek olan ‘Mülkiyet Komisyonu’ uhdesine girip orada tümden halledilecek olması olarak gösterildiği gelen bilgiler arasında.

Bu arada Türkiye’nin TMK tarafından karara bağlanan tazminatların tümü ödememek için bir yasa hazırladığı ve bunu hükümete sunduğu da biliniyor. Yeni yasaya göre, TMK tarafından belirlenen tazminatların tümünün Türkiye tarafından ödenmeyeceği, bunun en az yüzde 30-40’lık kısmının malın şu anki kullanıcısı tarafından karşılanması öngörülüyor.

TMK’nın süresinin 2 yıl daha uzatıldığını ancak bunun müzakerelerin gidişatına göre tekrardan değerlendirileceğini belirten kaynak, söz konusu ödemelerin yapılamamasının ise TMK’da büyük sorunların çıkacağı anlamı taşıdığını belirtti.

Öte yandan, çözümden sonra mülkiyet meselesinin tümden halli amacıyla faaliyete geçecek olan ve iki toplumdan 6’şar kişinin yer alacağı mülkiyet komisyonunda kimlerin yer alacağı konusunda da TMK içinde tartışmaların yaşlandığı iddia ediliyor.

Kıbrıs Postası

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.