1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AB'DEN RUMLARA MÜLTECİLER İÇİN 74.9 MİLYON AVROLUK KAYNAK
AB'DEN RUMLARA MÜLTECİLER İÇİN 74.9 MİLYON AVROLUK KAYNAK

AB'DEN RUMLARA MÜLTECİLER İÇİN 74.9 MİLYON AVROLUK KAYNAK

AB'den Rumlara mülteciler için 74.9 Milyon Avroluk kaynak

A+A-

AB, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne mülteci artışı idare edilmesi programında kullanılmak üzere 74.9 milyon avroluk bir kaynak aktardı. Kaynağın 42.6 milyon avroluk kısmı 186 kilometrelik yeşil hat boyunca kurulacak yeni bir uyarı sistemi de dahil olmak üzere sınır güvenliğinde kullanılacak. AB’nin son yayınladığı mülteci raporuna göre, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne en yoğun mülteci akını KKTC üzerinden yaşanıyor. Öte yandan ayni kaynaktan en yoğun mülteci akışının yaşandığı İtalya’ya 560; Yunanistan’a ise 473 milyon avroluk kaynak aktarıldı.

Kıbrıs Postası - Ulaş Barış / Famagusta Gazette

Avrupa Komisyonu, Kıbrıs Cumhuriyeti’ne mültecilerin idaresi programında kullanılmak üzere toplam 74.9 milyon avroluk kaynak aktardı.

Kaynak, Avrupa Birliği’nin 2012-2020 arasın mültecilerin idaresi programı için ayırdığı toplam 2.4 milyar avroluk bütçeden karşılandı.

Özellikle iç savaş yaşanan bölgelerden gelen mültecilerin sayısında meydana gelen artış sebebiyle AB’de genel bir mülteci krizi yaşanıyor.

Famagusta Gazette’nin haberine göre söz konusu bütçeden mülteci krizini en ağır şekilde yaşayan İtalya’ya 560 milyon avro; yine son günlerde çok yoğun şekilde akın yaşayan Yunanistan’a ise 473 milyon avro kaynak aktarıldı.

Habere göre, Kıbrıs’a aktarılan kaynağın 32.3 milyon avroluk kısmı iltica ve entegrasyon prosedürlerinin iyileştirilmesi, 42.6 milyon avroluk kısmı ise sınırlarda güvenliği artırmak için kullanılacak.

Son yıllarda yaklaşık 100 bin mültecinin geldiği tahmin edilen Kıbrıs’ta, 2013 yılında yaşanan ekonomik kriz sonrası mülteci sayısında düşüş yaşandı.

AB’nin son yayınladığı rapora göre Güney Kıbrıs’a geçişlerin büyük bir kısmının 186 kilometrelik KKTC sınırı üzerinde gerçekleştirildiği belirtilirken İtalya ve Yunanistan gibi mülteci kriziyle uğraşan ülkelerin aksine, mülteciler genelde Avrupa’ya gitme yerine güneyde ikamet ediyorlar.

Rapora göre Yunanistan ve İtalya’ya giden mülteciler genelde buraları AB’ye giriş kapısı olarak kullanıp Almanya, İngiltere ve Fransa gibi refah seviyesi daha yüksek ülkelere geçiyorlar.

Rapora göre bu ülkelerden sadece Almanya’da 2015 yılında 300 bin olarak tahmin edilen iltica başvurusu Mayıs ayı itibarıyla 400 bin sınırı aşarak tahminlerin çok üzerine çıktı. Bu sayının yılsonuna kadar 500 bin kişi aşması bekleniyor. 2014 yılında ise toplam iltica sayısı 200 bin olarak açıklanmıştı. Bu rakamın bir yılda %100’den fazla artması Avrupa kıtası genelinde yaşanan mülteci krizine bir emsal olarak gösteriliyor.

Raporda ayrıca Kıbrıs Cumhuriyeti’nden mülteciler için şartları hızla yükselten bir ülke olarak bahsedilirken, sınır güvenliği için daha çok tedbir alınması gerektiği vurgulanıyor.

Bu bağlamda, KKTC sınırı boyunca “Schengen Information System II/SIRENE” adı verilen yeni bir uyarı sisteminin de kurulacağı belirtilen raporda, bununla sınırlarda daha çok kontrol sağlanacağı öngörülüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.