1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. AIDS HASTASI ÖĞRENCİNİN DRAMI!
AIDS HASTASI ÖĞRENCİNİN DRAMI!

AIDS HASTASI ÖĞRENCİNİN DRAMI!

İnsanlık ayıbı!

A+A-

Bir HIV taşıyıcısı tanık olduğu insanlık dışı uygulamaları ve yaşadıkları sorunları anlattı.

Suna Erden

Yıl 2017 hatta 2018 yılına çeyrek kala… Yer KKTC… Yabancı uyruklu bir öğrenci AIDS hastası olduğu ortaya çıkınca sınır dışı edilmek üzere gözetim altına alınıyor. Söz konusu öğrencinin eğitimi yarım kalacak… Ülkemizde kayıtlı KKTC vatandaşı 50 AIDS hastası bulunuyor. Zorunlu emekliliğe çıkarılan hastalar aylık bin 200 TL ile yaşamak zorunda bırakılırken her ay yaptırmaları gereken bazı testler devlet hastanelerinde yapılamıyor… Bu hastalar aldıkları cüzi paradan test yaptırmak zorunda kalıyor… Ve başka bir insanlık dışı muamele daha… ülkedeki 45 gece kulübünden birinde fuhuş yapması için ülkeye getirilen konsomatrisler kulüplere gönderilmeden önce Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde parmaklıklı ve dışardan sürgülü odaya kilitleniyor. Birkaç gün önce vuku bulan olayda kapalı alanda kalan konsomatrisler kapıyı kıracak şekilde vurunca diğer servislerdeki hastalar gece yarısı uyanmak zorunda kaldı. Tüm bunlar bu ülkede yaşanıyor ancak ne AIDS hastalarının haklarını koruyacak ne de kadın ticaretine karşı sesini yükseltecek bir mercii bulunamıyor. Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde tedavi gören ve bir HIV taşıyıcısı olan M.K isimli şahıs, hastanede şahit olduğu konsomatrislerin durumu, öğrencinin dramı ve AIDS hastalarının sorunlarını Star Kıbrıs’a anlattı. 

"NEREDE İNSAN HAKLARI" 

Kuzey Kıbrıs’ta üniversite eğitimi alan yabancı uyruklu bir öğrencinin AIDS hastası olduğu ortaya çıktı. Lefkoşa Dr. Burhan Nalbantoğlu’nda tedavi altına alınan öğrencinin ailesi hastalık ortaya çıkar çıkmaz devreye girdi. Öğrencinin ailesi, Lefkoşa’da iki özel hastaneye başvurarak çocuklarının tedavisinin sürdürülmesini istedi. Ancak özel hastaneler AIDS hastası olan öğrenciyi kabul etmedi. Şu anda Lefkoşa Devlet Hastanesi’nde tedavi altında olan öğrenci, KKTC’deki uygulamalar çerçevesinde yabancı uyruklu öğrenci ülkeden ihraç edilecek. Çocuklarının öğreniminin yarım kalmasını istemeyen aile, girişimlerde bulunsa da sonuç alamadı. Hastanede öğrencinin dramına tanık olan M.K Şunları anlattı: “Burada eğitim gören yabancı uyruklu bir öğrenci AIDS tanısı ile tedavi altına alındı. Öğrencinin ailesi, her türlü maddi külfeti göze alıp, çocuklarına daha iyi bakılabilmesi için iki özel hastaneyle temasa geçti ancak özel hastaneler bahaneler bularak öğrenciyi kabul etmedi. Şimdi bu öğrenci devlet hastanesinde tedavi altında olsa da bir süre sonra sınır dışı edilecek. Eğitimi de yarım kalacak. İnsan Hakları Sözleşmesi’ne aykırı bir durum olsa da KKTC yasalarına göre bu öğrenci eğitimi göz ardı edilerek ihraç edilecek.” 

"YALNIZLIĞA, AÇLIĞA MAHKUM" 

AIDS hastaları ve HIV taşıyıcılarının vatandaş olsun olmasın büyük bir dramla karşı karşıya kaldığını anlatan M.K sözlerini şöyle sürdürdü: “Eğer bir kişiye AIDS veya HIV taşıyıcısı teşhisi konulmuşsa vatandaş değilse ihraç ediliyor. Vatandaşsa zorunlu emekliliğe çıkarılıyor. Devlet, çalışamadığı için bu hastalara aylık bin 200 TL para veriyor. Bu hastalar her ay kontrole gidip ilaçlarını alıyor ve bazı testlerden geçmek zorunda kalıyor. Ancak devlet hastanesinde AIDS hastalarının yaptırması gereken iki testin aletleri bulunmuyor. Hastalar bu testleri özel yerlerde yaptırmak zorunda kalıyor. Zaten zorunlu emekliliğe çıkarılan ve aylık bin 200 TL gibi bir meblağla yaşamak zorunda bırakılan hastalar, özeldeki testler için 200 TL para ödemek zorunda kalıyor. Şimdi yetkililere sormak istiyorum. Bin 200 TL gibi komik bir rakamla yaşamak zorunda bırakılan hastalar bir de 200 TL test parası verecekse nasıl hayatta kalacak.” 

"DESTEK OLACAK KİMSE YOK"

Zorunlu emeklilik, cüzi maaş sorunlarının yanı sıra hastaların psikolojik baskı altında da kaldığını kaydeden M.K şunları söyledi: “Tüm ülkeye psikolojik destek vermekle yükümlü tutulan Barış Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde doktor sayısı kısıtlı. Bu hastalıkla karşı karşıya kalan insanlar büyük bir travma yaşıyor. Ve ciddi anlamda psikolojik desteğe ihtiyaç duyuyor ancak devlet bunu da sağlayamıyor.” Ülkede diyabetliler, kanser hastaları için dernekler kurulduğunu, bu derneklerin söz konusu hastalıklara yakalananlara hem maddi hem de manevi destek verdiğini ifade eden M.K, ancak AIDS hastalarının haklarını koruyacak, destek olacak bir kurum, kuruluş ve dernek olmadığını dile getirdi. M.K, “Zaten bu hastalıkla karşı karşıya kalanlar büyük bir dram yaşarken, onlara destek olacak bir dernekte bulunmuyor. AIDS hastalığına bilinçsizlikten dolayı toplumun yaklaşımı, yersiz korkular, hastaların emekliliğe zorlanması, hastalara destek olacak bir birimin bulunmaması bu hastaları büyük bir kaosun içine itiyor. İnsan haklarını ihlal eden birçok durumla karşı karşıya kalındığını vurgulayan M.K, “adalet nerede, insan hakları nerede” diye sordu. 

Star Kıbrıs

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.