1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. “ALINAN KARARLAR HÜKÜMETİN ACİZLİĞİNİN GÖSTERGESİ”
“ALINAN KARARLAR HÜKÜMETİN ACİZLİĞİNİN GÖSTERGESİ”

“ALINAN KARARLAR HÜKÜMETİN ACİZLİĞİNİN GÖSTERGESİ”

Dövizle İlgili Hükümet Kararları Yetersiz

A+A-

 

Toplumcu Demokrasi Partisi (TDP) Genel Başkanı Cemal Özyiğit, Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler-Ulusal Birlik Partisi (CTP BG-UBP) koalisyon hükümetinin Türk Lirası’nın döviz karşısında değer yitirmesi üzerine aylar sonra ürettiği kararların çok yetersiz olduğunu savunarak, alınan kararların hükümetin acizliğinin göstergesi olduğunu ileri sürdü.

Özyiğit, yaptığı yazılı açıklamada, yaşanan mağduriyet karşısında aylar önce karar alması gereken hükümetin geç de olsa konuyu gündemine aldığını ancak üretilen kararların yaşanan mağduriyeti giderecek içerikte olmadığı görüşünü belirtti.

Cemal Özyiğit, dövizdeki artış, kötü yönetimler ve hükümetlerin gerekli önlemleri zamanında almaması nedeniyle, toplumun büyük çoğunluğunun yıllardır ciddi mağduriyet yaşadığını, ülkedeki borçlu sayısının arttığını, borçluların borcunu ödeyemez duruma geldiklerini söyledi. Karşılıksız çek kullanma oranının rekor seviyelere doğru hızla yükseldiğini, alacak-verecek davalarının arttığını belirten Özyiğit, kredilere ve harçlara yönelik düzenleme içermeyen bu kararların yaşanan mağduriyeti giderecek içerikte olmadığını savundu.Özyiğit, 90 gün süre ile ithalâtta tüketim maddelerinde kurların sabitlendiğini ancak kurların sabitlendiği, Mart–Ağustos döneminin kur ortalamasının en yüksek dönem olduğunu, dolayısı ile vatandaşlar üzerinde olumlu bir etkisinin görülemeyeceğine işaret etti. Özyiğit, “Kur sabitlemesi 2015 Mali yılı bütçesinin hazırlandığı güne göre olmalıydı” dedi.

Cemal Özyiğit, bütçedeki personel giderleri ile cari transferlerin o günkü kura göre tespit edildiğini, dolayısı ile çalışan ve emeklilerin reel gelirlerinin bugün sabitlenen dolar kuruna göre bile yüzde 23 değer kaybettiğine dikkat çekti. Özyiğit, alınan kararların çalışan ve emeklinin reel gelirindeki 7 aylık kaybı karşılayacak bir içerikte olmadığını iddia etti.

Özyiğit, Türk Lirası’nın, 2014 yılındaki değer kaybı da göz önüne alındığında, çalışan ve emeklinin gelirlerindeki reel kaybın yüzde 40’ları aştığını söyledi. Cemal Özyiğit, TL’nin değer kaybından dolayı en fazla mağdur olan çalışan, emekli ve asgari ücretli için hiçbir önlem alınmadığını belirtti. Özyiğit, çok yüksek sabitlenen kurlar yüzünden hükümet dolaylı vergiler yolu ile gelirlerini artırmaya devam ederken, çalışan, emekli ve asgari ücretlinin fakirleşmeye devam edeceğini söyledi.

“ALINMASI GEREKEN ÖNLEMLER”

TDP Genel Başkanı Cemal Özyiğit, “yaşanan mağduriyetin gerçek anlamda giderilmesi için, kurun bütçenin hazırlandığı kura göre sabitlenmesi, asgari ücretin günün koşullarına göre yükseltilmesi, gerçek hayat pahalılığının Eşel-Mobil yoluyla geçmişte olduğu gibi iki ayda bir maaşlara yansıtılması” gerektiğini kaydetti.

Fiyat İstikrar Fonu’nun kuruluş amacına uygun kullanılması gerektiğini ve kayıt dışı ekonomiyle mutlaka ciddi şekilde mücadele edilmesi gerektiğine işaret eden Özyiğit, temel gıda maddelerinin fon ve KDV’sinin de düşürülmesi gerektiğini belirtti.

Özyiğit, bu önlemler alınırken de hükümetin gelir kaybının önüne geçilebilmesi için lüks tüketim malından alınan fonlar yükseltilerek, lüks sayılan tüketim mal ve hizmetlerinin vergilendirmesinin yapılabileceğini ifade etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.