1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. AYH SEÇİM SİSTEMİ DEĞİŞMESİNİ İSTEDİ
AYH SEÇİM SİSTEMİ DEĞİŞMESİNİ İSTEDİ

AYH SEÇİM SİSTEMİ DEĞİŞMESİNİ İSTEDİ

HAREKET KKTC’NİN TEK SEÇİM BÖLGESİ YAPILMASINI TALEP ETTİ

A+A-

Aydınlık Yarınlar Hareketi (AYH), seçim sisteminin değişmesinin zamanın geldiğine işaret ederek, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin  (KKTC) tek seçim bölgesi olması; adaylara tüm halkın oy vereceği bir siteme geçilmesini istedi.

AYH’dan yapılan açıklamada, tek bölgeli seçim sisteminin bugünkünden daha ileri bir Meclis ve politika oluşturulmasında rol oynayacağı ileri sürüldü.

Açıklamada, ülkede yaşanan sıkıntıların halkın beklenti ve taleplerini hatta ideolojileri aştığına işaret edilerek, “Nefes alan her yurttaşımız yarınından endişe eder vaziyettedir. Köklü reformlara acilen ihtiyacımız vardır” denildi.

Sıkıntıların, Kıbrıs sorunu dahil çeşitli nedenleri olabileceğini ifade edilen açıklamada, sorunların çözümü için analiz edilerek tespit yapılması, projelendirilmesi, çözümler üretilmesi gerekliliği üzerinde duruldu.

Açıklamada, sorunlara yönelik üretilen politikaların efektif olması gerektiğine işaret edilerek, KKTC’deki siyasi yaşamın embriyo döneminden çıkması gerektiği kaydedildi.

Siyasetin dar kısır tartışma, söz düellosu, popülizm, kişisel ve partisel menfaatlerden arandırılması gerekliliği vurgulanan açıklamada, “Evrensel değerlerde, adil, üretken, şeffaf, hesap verebilir sürdürülebilir ekonomik sosyal yapıyı inşa edecek, millet devlet uyuşmasını sağlayabilecek ve hepsinden öte toplumsal dinamikleri yani halkımızı karar alma sürecine dahil edecek düzeyde bir siyasal anlayışa ivedilikle ihtiyaç vardır” denildi.

Meclis’in halkın kendi kendisini yönetmesinin aracı olduğuna işaret edilen açıklamada, bunun iyi kullanılamadığı, 40 yıllık siyasi yaşamda gelinen noktanın kendi çöpünde boğulma noktası olduğu vurgulandı.

“YAPISAL SORUNLAR BİRİKTİ”

“Senelerden beri yaşadığımız yapısal sorunlar birikmiş, bireysel menfaat hesaplarının neticesinde insanımız hak ettiği demokratik gelişmişlik düzeyine erişememiştir” denilen açıklamada, halkın sürece müdahale etmesi gerekliliği ifade edildi.

Açıklamada, iletişim ve bilgi çağının halka sunduğu farkındalık, ileri demokrasinin yakalanması ve herkesin içinde var olan güzel yaşam koşullarına daha mutlu insanlar hedefine doğru aktif çaba gösterilmesi gerektiğine işaret edildi.

AYH açıklamasında, tek seçim bölgesi sistemi hakkında teknik bilgi verilerek, getirebileceği avantajlara da yer verildi.

 

Kaynak: TAK

Etiketler : , , ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.