1. HABERLER

  2. KÜLTÜR-SANAT

  3. AZERBAYCAN-KIBRIS DOSTLUK DERNEĞİ
AZERBAYCAN-KIBRIS DOSTLUK DERNEĞİ

AZERBAYCAN-KIBRIS DOSTLUK DERNEĞİ

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ile Azerbaycan-Kıbrıs Dostluk Derneği tarafından KKTC’de eğitim gören gençlere yönelik Akademik Gençler Forumu düzenlendi.

A+A-

CUMHURBAŞKANI EROĞLU:”ÜNİVERSİTELER EVRENSELDİR İNSANLIĞA FAYDA İÇİN FAALİYET GÖSTERİRLER”

Doğu Akdeniz Üniversitesi (DAÜ) ile  Azerbaycan-Kıbrıs Dostluk Derneği tarafından KKTC’de eğitim gören gençlere yönelik Akademik Gençler Forumu düzenlendi.

DAÜ Rauf Raif Denktaş Kültür ve Kongre Sarayı’nda yer alan foruma, Azerbaycan ve KKTC gençleri yanında diğer  Türk cumhuriyetlerinden öğrenciler de katılıyor.

Yarın sona erecek forum kapsmında bu akşam aynı yerde saat 20.00’de Kıbrıs gecesi düzenlenecek.

EROĞLU

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu da bu sabah forumun açılışına katılarak bir konuşma yaptı.

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, üniversite kavramının evrensel olduğunu, üniversitelerin bir ülkeye ait olsalar da tüm insanlığa fayda sağlamak için faaliyet gösterdiklerini vurgulayarak, “Bizim  konuya yaklaşımımız bu şekildedir” dedi.

Yüksek Teknoloji Üniversitesi’nin Doğu Akdeniz Üniversitesi’ne dönüşmesiyle ilgili yasanın 1986 yılında Başbakanlığı dönemimde Cumhuriyet Meclisi’nden geçtiğini belirten Eroğlu “Bu benim siyasi yaşamımda en övünç duyduğum noktaların başında gelir” diye konuştu.

O dönemde  KKTC’de üniversiteye karşı çıkanlar, “Kıbrıs’ta üniversite mi olur, hocayı , öğrenciyi nerden bulacağız” diyenler olduğunu kaydeden Eroğlu,  bugün KKTC’deki herkesin  üniversiteler olayına sahip çıktığını ifade etti.

Eroğlu; “Çok şükür başarıldı, birlikte, halk olarak başardık.Kıbrıs Türk halkı, Anavatan Türkiye’nin de desteği ile başardı” dedi.

ÖVÜNÇ KAYNAĞI

Eroğlu, üniversite olayı gibi, evrensel, dünya barışı için büyük önem taşıyan, ulusal ve uluslararası ilişkilerin gelişmesine, insanlığın, uygarlığın, çağdaşlığın daha ileri gitmesine büyük katkı sağlayan bir alanda elde edilen başarının Kıbrıs Türk halkı için haklı bir övünç kaynağı olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, KKTC üniversitelerinde  108 ülkeden öğrenciye hizmet vermekten, onları ülkede konuk etmekten büyük mutluluk duyduklarını, 60’ın üzerinde ülkeden öğretim üyesinin bulunmasının büyük değer taşıdığını ifade etti.

Eroğlu, KKTC üniversitelerindeki öğrenci sayısının 60  bini aştığını, bu sayınının belirli bir sürede  100 bine çıkacağını söyledi.

“DEVLET OLGUSUNA CİDDİ KATKI SAĞLIYOR”

Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, KKTC üniversitelerine Türkiye’den 32 bin, üçüncü ülkelerden de 11 bin öğrenci geldiğine değinerek, “Bu olgu bizlerin uluslararası alanda varlığımızı hissettirmemize, burada bir devlet olgusu olduğunu de-facto olarak kabul ettirmemize ciddi katkı sağlar niteliktedir” dedi.

Cumhurbaşkanı Eroğlu, üniversitelerin, Rum-Yunan ikilisi ve onların destekçileri tarafından vurulmak istenen prangalara, haksız ambargo ve izolasyona rağmen, sadece  Türkiye tarafından resmen tanınan KKTC Devleti’nin  egemen bir varlık olarak dünyaya, tüm uluslara, halklara, din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin çok yararlı hizmetler verdiğinin en açık kanıtı olduğunu ifade etti.

Eroğlu,  “Üniversitelerimizin, öğrencilerimizle birlikte dünyaya açılmasına büyük değer veriyoruz” dedi.

Konuşmasının ardından Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’na forumun anısına gümüş tabak takdim edildi

ÖZTOPRAK

DAÜ Rektörü Prof. Dr. Abdullah Öztoprak da,  forumun amacının, değişik ülkelerden gençleri bir araya getirerek kaynaştırmak olduğunu söyledi.

DAÜ’de 85 ülkeden 16 bin öğrencinin eğitim gördüğünü söyleyen Öztoprak, çok dilli, çok kültürlü uluslar arası yapıyla ülkeler arası dostluk köprüsü kurulmasına katkı koyduklarını belirtti.

DAÜ’nün her geçen gün büyüyüp geliştiğini söyleyen Öztoprak, forumun ülkenin tanıtımına da kaktı koyacağını belirtti.

HASANOĞLU

 Azerbaycan-Kıbrıs Dostluk Derneği Başkanı Orhan Hasanoğlu da,  dernek olarak bir yıldır faaliyet sürdürmekte olduklarını belirterek, KKTC’de Azerbaycan’ı Türk cumhuriyetlerinde de KKTC’yi tanıtmayı  misyon edindiklerini ifade etti.

Hasanoğlu, bu doğrultuda yaptıkları çalışmalara katkılarından  ötürü Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu ile Rektör Abdullah Öztoprak’a teşekkür etti.

Ülkelerinde ve bir çok ülkede dış sorunlar ve savaşlar olduğunu belirten Hasanoğlu, gençler olarak savaşın değil, barışın var olacağı bir dünyada yaşamak istediklerini kaydetti.

TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.