1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. BAŞBAKAN İRSEN KÜÇÜK'TEN AÇIKLAMA
BAŞBAKAN İRSEN KÜÇÜK'TEN AÇIKLAMA

BAŞBAKAN İRSEN KÜÇÜK'TEN AÇIKLAMA

Başbakan İrsen Küçük, erken genel seçimin üzerinde anlaşıldığı gibi 28 Temmuz’da yapılabilmesi için gerekli yasal tedbirleri aldıklarını söyledi.

A+A-

“SEÇİMİN YASAYA UYGUN VE 28 TEMMUZ’DA YAPILABİLMESİ İÇİN GEREKLİ TEDBİRİ ALDIK; YARIN MECLİS’TE İVEDİLİĞİ GERİ ÇEKECEĞİZ”

“GÜVENSİZLİK ÖNERGESİNİN GEÇERLİ OLABİLMESİ İÇİN 26 OYA İHTİYAÇ VAR…SAĞLAYABİLİRLERSE SAĞLARLAR…GÖRECEĞİZ”

“HAYATIM BOYUNCA BİRİLERİNİN ELİMDEN TUTMASINA HİÇ İHTİYACIM OLMADI; HELE POLİTİKADA HİÇ OLMADI”

“KİMSEYLE KIRGINLIĞIM DA KAVGAM DA YOK…”

“EKONOMİK RAKAMLAR İSTİKRARLI BİR DÖNEME GİRDİĞİMİZİ GÖSTERİYOR”

Başbakan İrsen Küçük, erken genel seçimin üzerinde anlaşıldığı gibi 28 Temmuz’da yapılabilmesi için gerekli yasal tedbirleri aldıklarını söyledi.

Hükümeti aleyhine verilen güvensizlik önergesinin geçerli olabilmesi için Meclis’te 26 oya ihtiyaç olduğuna işaret eden Küçük, “Sağlayabilirlerse sağlarlar. Bunu farklı yorumlamak mümkün değildir. Sağlayabilirlerse 26’yı; göreceğiz” dedi.

Başbakan Küçük, politikada birilerinin elinden tutarak bir yerlere getirmesine hiç ihtiyacı olmadığını, bulunduğu noktaya tırnaklarıyla kazıyarak geldiğini de vurguladı.

Kendisinin kimseyle kavgası veya kırgınlığı olmadığına işaret eden Küçük, Cumhurbaşkanı ile de resmi ilişkilerinde hiçbir sıkıntı bulunmadığını söyledi.

BASIN TOPLANTISI

Başbakan İrsen Küçük, Bakanlar Kurulu öncesinde düzenlediği  basın toplantısında  son gelişmeleri değerlendirdi. Basın mensuplarının gündemle ilgili sorularını da yanıtlayan Küçük, ağırlıkla Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun bugünkü basın toplantısında söyledikleriyle ilgili sorulara muhatap oldu.

Amerika Birleşik Devletleri’ndeki (ABD) temasları nedeniyle geçtiğimiz hafta Bakanlar Kurulu’nun toplanamadığını anımsatan Küçük, bu sabah toplanması gereken Bakanlar Kurulu’nun UBP Parti Meclisi toplantısı nedeniyle öğleden sonraya alındığını belirtti.

Küçük, UBP Parti Meclisi’nin ‘muhalefet partileriyle işbirliği yaparak hükümeti düşürmek için güvensizlik önergesine imza koyan ve partisine ihanet eden 8 UBP’li milletvekilini’ oybirliğiyle partiden kesin ihraç istemiyle disiplin kuruluna sevk kararı aldığını anımsattı.

Başbakan Küçük, UBP Genel Yönetim Kurulu’nun (GYK) dün toplanarak hükümet hakkındaki güvensizlik önergesine imza koyan 8 milletvekilinin parti disiplin kuruluna verilmesi yönünde tavsiye kararı aldığını da hatırlattı.

Bu 8 milletvekilinin birinin Gazimağusa İlçe Başkanlığı yaptığını anımsatan İrsen Küçük, söz konusu milletvekilinin GYK tarafından görevden alınmasıyla ilgili bilginin bugün parti meclisine verildiğini söyledi.

Küçük, Girne’de boşalan ilçe başkanlığı görevine İdare Amiri’ni İlçe Başkanı olarak atadıklarını, Sermet Akdağ’ı Necdet Numan’dan boşalan Girne İlçe Başkanlığı görevine getirdiklerini anımsattı.

Küçük, bugünkü parti meclisi toplantısında da değinerek toplantı sayesinde UBP’nin şimdiye kadar çıkarılmayan yeni yönetmelikleri çıkarma imkânı bulduğunu kaydetti.

“SEÇİM TARİHİNİN YASAYA UYGUN BELİRLENMESİ İÇİN TEDBİR ALINDI”

basının sorularını da yanıtlayan Başbakan İrsen Küçük,  Seçim ve Halkoylaması Yasası’na göre seçimin temmuzda da, eylülde de yapılamayacağı yönündeki bir haberin hatırlatılması üzerine, ilgili yasanın 12. maddesini okuduğunu, gerekli tedbiri aldıklarını ve yarın Meclis’te seçim tarihiyle ilgili kararın buna göre üretileceğini söyledi.

Bu maddeye göre seçimin 21 Temmuz’da yapılması gerektiğine işaret eden Küçük, toplantı öncesi Meclis Başkanı’yla bir araya gelerek bu konuyu tekrar görüştüklerini, seçimin 28’inde yapılabilmesi için ivedilik kararlarını geri çekmeleri gerekeceğini vurguladı.

Başbakan Küçük, “Yasayı Meclisten ivedilik gerekmeden geçirmek gerekir ki o tarihe (28 Temmuz’a) isabet edilebilsin. Onun da tedbiri alınmıştır” dedi.

Yeni seçim dönemi için nasıl bir rota çizecekleriyle ilgili soruya karşılık, UBP’nin seçim hazırlığı içinde olduğuna işaret eden Küçük, partisinin ülkede herhangi bir erken veya genel seçime en hazırlıklı parti olduğunu vurguladı.

Küçük, “Partimizin seçimden birinci parti çıkması için tüm hazırlıkları yaptık, yapamaya devam edeceğiz” dedi.

“GÜVENSİZLİK ÖNERGESİ İÇİN 26 OYA İHTİYAÇ VAR…SAĞLAYABİLİRLERSE SAĞLARLAR”

Başbakan İrsen Küçük, güvensizlik önergesiyle ilgili görüşlerinin sorulması üzerine, hükümeti aleyhine verilen güvensizlik önergesinin geçerli olabilmesi için Meclis’te 26 oya ihtiyaç olduğuna işaret ederek, “Sağlayabilirlerse sağlarlar. Bunu farklı yorumlamak mümkün değildir. Sağlayabilirlerse 26’yı; göreceğiz” dedi.

“4 BİN VATANDAŞLIK KONUSUNDAKİ İDDİALAR ASILSIZ”

Başbakan Küçük, “4 bin vatandaşlık için emir verdiği” yönündeki iddialar üzerine ise, “Hayır, aslı yok” yanıtını verdi.

Arsa dağıtımlarıyla ilgili olarak ise, kırsal kesim arsa programının parti politikası olduğunu ve aralıksız sürdürüldüğünü vurgulayan Küçük, erken seçim gündeme geldiği için bu programı ertelediğini açıkladı.

CUMHURBAŞKANI’NIN BASIN TOPLANTISI…

Ağırlıkla, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun bu sabah düzenlediği basın toplantısından alıntılar yapılarak yorumlaması istenen İrsen Küçük, Cumhurbaşkanı’nın “UBP’ye zarar verebileceğimi yayanlar gerçek UBP’li değil…Nankörlük yapan var ama o ben değilim” şeklindeki sözleriyle ilgili olarak “Sayın Cumhurbaşkanı’nın kimi kastettiğini bilmiyorum. Bunu O’na soracaksınız” dedi.

“UBP’YE GÖKTEN İNMEDİM…KİMSENİN ELİNE İHTİYACIM OLMADI, OLMAYACAK”

Başbakan Küçük, bir basın mensubunun, Cumhurbaşkanı’nın “Ben bir kişinin elinden tuttum, bir yerlere getirdim. 6 ay sonra bana düşman oldu” şeklindeki ifadesine atfen, “Kastettiği kişi siz olabilir misiniz” sorusu üzerine, kendisinin UBP’nin her kademesinde çalıştığına işaret ederek, “Benim hayatım boyunca birilerinin elimden tutmasına hiç ihtiyacım olmadı; hele politikada hiç olmadı. Ben halkın içerisindeyim, alnım açıktır” dedi.

Kendisinin UBP’ye 1976 genel seçimlerinden çok önce katıldığını belirterek, 1976’da katıldığı bu ilk seçimde Lefkoşa’dan yüzde 50’nin üzerinde oy aldığını anlatan Küçük, bu seçimin ardından kurulan hükümette Tarım Bakanı olduğunu, kısa süre sonra da 1978’de UBP’nin Genel Sekreterlik görevine gerildiğini kaydetti ve “UBP’de hem bakanlık hem de genel sekreterlik yapan tek adamım” şeklinde konuştu.

“Cemiyetlerden, kulüplerden gelmeyim; UBP’ye de gökten inmedim” diyen Küçük, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Dolayısıyla benim politikada elimden tutacak herhangi bir yetkili göremedim; benden daha deneyimlisini bulamadım ki benim elimden tutsun… Ben ulaştığım noktalara tırnağımla kazıya kazıya geldim. Partimin her kademesinde çalıştım. Kimsenin eline ihtiyacım olmadı, olmayacak.”

“KUCAKLAYICI OLMAK KİŞİDEN KİŞİYE DEĞİŞİR”

Başbakan,  “Eroğlu ‘kurultay sürecinden sonra kucaklayıcı davranılsaydı parti bugünlere gelmeyecekti’ yorumunda bulundu. Ne diyeceksiniz?” sorusunu yanıtlarken de, “Kucaklayıcı olmak kişiden kişiye değişir”  diyerek partinin geçmiş kurultaylarından örneklerle kimlerin aday olup kazandığı; sonrasında kimin nerede olduğunu hatırlattı.

3 yıl önce Ahmet Kaşif, Hasan Taçoy ve kendisinin aday olduğu ve ilk turda başkanlığa seçildiği parti kurultayından sonra herkesi kucakladığını belirten Küçük, “Sayın Kaşif’i Sağlık Bakanı olarak devam ettirdim; sayın Taçoy’u ise terfi ettirdim. Grup  Başkan vekili yaptım düne kadar; dün değiştim kendisini…Dolayısıyla kucaklama olayına gelince bizim hanemizde lehimize örnekler çoktur” şeklinde konuştu.

“BENİM KİMSEYLE KIRGINLIĞIM YOKTUR, KAVGAM DA YOKTUR”

Başbakan İrsen Küçük, bir basın mensubunun, “Siz de, Cumhurbaşkanı da köklü birer UBP’li. Nasıl oldu da Başbakanla Cumhurbaşkanının arası bozuldu ve bu aşamalara kadar gelindi” şeklindeki bir soruya karşılık da şunları kaydetti:

“Benim kimseyle kırgınlığım yoktur, kavgam da yoktur. Normal prosedür içerisinde Sayın Cumhurbaşkanıyla resmi ilişkilerimizde hiçbir sıkıntımız yoktur. Daha birkaç hafta önce Sayın Cumhurbaşkanının başkanlığında yapılan siyasi partiler toplantısında yerimi aldım. Koordinasyon Kurulu toplantısı düzenledi, yine yerimi aldım. Resmi temaslarda yan yana otururuz, konuşuruz, sohbetimizi yaparız. Dolayısıyla benim kimseyle kavgam yoktur.”

”Erken seçim ve güvensizlik önergesi için Saray’ın etkisi olduğunu” düşünüp düşünmediği sorusuna karşılık ise  Başbakan, söylentilerle hareket etmek itemediğini, somuta indirgenmeyen söylentilerle ilgili iddiada bulunmanın doğru olmadığını ifade etti.

Başbakan İrsen Küçük, UBP’deki muhalif milletvekillerinin 3 gün sonra dönmeleri durumunda partinin kapılarının açık olup olmadığı sorusuna ise, “Bunu partinin yetkili organları bilir. Benim karar vereceğim bir konu değil” yanıtını verdi.

“EKONOMİK RAKAMLAR DA İSTİKRARLI BİR DÖNEME GİRDİĞİMİZİ GÖSTERİYOR”

Bir basın mensubu, Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nun ‘ülkede siyasi ve ekonomik istikrar olmadığı’ yönünde açıklama yaptığını ancak Türkiye Cumhuriyeti yetkililerinin ters görüşte olduğunu belirterek, Başbakan Küçük’e yorum farkının nedenini sordu.

Söz konusu soruyu güzel bulduğunu ancak sorunun Cumhurbaşkanı Eroğlu’na yönetilmesi gerektiğini söyleyen Küçük, “Türkiye’den gelen her yetkili,  ki sadece Türkiye’den gelen yetkililer değil ekonomik rakamlar da, istikrarlı bir döneme girdiğimizi gösteriyor”  dedi.

Başbakan Küçük, bazı rakamlar vererek turizmimdeki, ithalat ve ihracattaki artışlara işaret etti.

Eğitim sektörünün yıllar içindeki gelişimine dikkat çeken Küçük, bu yıl itibarı ile ülkedeki öğrenci sayısının 55 bin 500’e yükseldiğini dile getirdi, eğitim sektörün milli gelire katkısına değindi.

Küçük, 2010 yılından günümüze kadar fert başına düşen milli gelirle ilgili örnekler vererek bugün kişi başına düşen milli gelirin 15 bin 500 Dolara yükseldiğini söyledi.

Türkiye ile yapılan ekonomik programa değinen Küçük, 2015 yılı itibarıyla ülkede fert başına düşen milli gelirin 17 bin dolara çıkacağının kabul edildiğini söyleyerek, “Bu rakamlar ekonomide istikrarın sonuçları değil mi?” diye sordu.

Bütçeye ve bütçe açıklarına bakılması gerektiğini de vurgulayan Küçük, “İktidara geldiğimiz yıldan itibaren cari bütçeye Türkiye’ye katkısını her sene 50 milyon TL eksilttik. Bunu sistemli bir şekilde yaptık. Bu para yine bize geldi, yatırımlarımıza gitti” dedi.

AMERİKA TEMASLARI…

Başkan Küçük, basın mensuplarına “Siz sormadınız ama ben söyleyeyim” diyerek ABD ziyareti ile ilgili değerlendirmede bulundu, temasların önemine dikkat çekerek şunları ekledi:

“Sayın Cumhurbaşkanı bugünkü basın toplantısında ‘dış temaslarda görüşülen kişilerin seviyesi önemlidir’ demiş. Tabi ki önemlidir. Bir başbakan sıradan bir görüşme yapmak için yurt dışına gitmez ama tanınmamış bir ülkenin başbakanı da bir ülkeye gitti mi o ülkenin cumhurbaşkanı ya da başbakanı ile görüşeceği hayalinde olamaz. Ben Amerika’ya gittim ve Sayın Obama ile görüşeceğim diye bir iddiada bulunmadım. Böyle bir iddiada bulunmam da mümkün değildi. Ne de New York’a gittiğimde sayın Genel Sekreter ile görüşeceğim diye bir iddiada bulundum. Ama gitmezden önce belli temaslar yapıldı. Gerek Washington’da gerek New York’ta belli kişilerle görüşmem hazırlandı, bunun üzerine Amerika’ya gittim. Başbakan olarak tabi ki dış gezi yapacağız. Bunun gidişi nasıl oldu, kim çağırdı, bu önemli değil. Önemli olan kimlerle temas edildiği değil, davayı götürebilme ve anlatabilmedir…”

Küçük, Washington’da yaptığı en önemli görüşmeye değinerek, ABD Dışişleri Bakanlığı Avrupa ve Avrasya İşlerinden Sorumlu Müsteşar Yardımcısı Eric Rubin’le bir araya geldiğini anımsattı, Kıbrıs konusunda uzman olan Rubin’in 27 Mayıs’ta adaya geleceği bilgisini verdi.

2011’de Kıbrıs’a gelen Rubin’in Eroğlu ile görüştüğünü dile getiren Küçük, “Cumhurbaşkanı Eroğlu 30 Mayıs’ta saat 15.30’da Rubin’e randevu verdi. Bu insanlar alt seviyede ise benim cumhurbaşkanım onlarla nasıl görüşür?” diye sordu.

New York görüşmesine de değinen Küçük, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri’nin Siyasi İşlerden Sorumlu Yardımcısı Jeffrey Feltman ile görüşmesini de anımsattı.

Başbakan Küçük, Türkiye Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu’nun KKTC ziyaretini “ani bir programı nedeniyle ileriki bir tarihe ertelediğini” de bir soru üzerine açıkladı.

Kaynak:TAK

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.