1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BEDELİ ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ ÖDÜYOR
BEDELİ ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ ÖDÜYOR

BEDELİ ÜRETİCİ VE TÜKETİCİ ÖDÜYOR

Bedeli üretici ve tüketici ödüyor

A+A-

Hayvan üreticileri devletten alacaklarını tahsil edemiyor. Maliyet günden güne yükseliyor, süt fiyatlarına bir buçuk yıldır artış yapılmıyor. Üretici, çaresiz hayvan fiyatını arttırıyor. Bu iş fırsatçılara yarıyor

ÜRETİCİ 34 MİLYON 500 TL ALACAKLI: Küçükbaş hayvan üreticisinin devletten 13 milyon TL Doğrudan Gelir Desteği alacağı bulunuyor. Büyükbaş hayvan üreticisi, 4.5 milyon TL hayvan başı destek ödeneğini almadı. Üreticilerin Şubat ayı süt bedelleri de hala ödenmedi. Üreticinin SÜTEK’ten alacağı 17 milyon TL

HAYVAN ÜRETİCİSİ İSYANDA: Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, hükümete ateş püskürdü. Naimoğulları:  Bugünden sonra tepkilerimizi hem söylemde hem hareketlerimizde ağırlaştıracağız. Bugüne kadar hiçbir siyasetçinin boyunduruğu altında olmadık bugünden sonra da olmayacağız

Duygu ALAN

Yüksek girdi maliyetleri altında ezilen hayvan üreticileri, devletten alacaklarını da bir türlü tahsil edemiyor.

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği’nden alınan bilgiye göre, devletin küçükbaş hayvan üreticisine acil olarak ödemesi gereken Doğrudan Gelir Desteği tutarı 13 milyon TL.

Büyükbaş hayvan üreticisine toplam 4 milyon 500 bin TL’lik hayvan başı destek ödeneği ise henüz yapılmadı.

Süt ödemeleri de bir türlü düzene girmedi. Süt fiyatları bir buçuk yıldır arttırılmadı. Hayvan üreticisinin SÜTEK’ten halen 17 milyon TL alacağı bulunuyor.

Elektrik desteği kaldırılıyor

Hayvan üreticisi bir darbe de elektrikten yana alacak. Ağıllarda yüzde 10 elektrik muafiyeti uygulaması tarihe karışacak.

Suyun tonuna 5-6 TL arasında ücret ödeyen hayvan üreticisi artık ağılında kullandığı elektrik enerjisinin tamamını ödeyecek.

Naimoğulları: Milyonlarca lira alacaklıyız

Hayvan Üreticileri ve Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mustafa Naimoğulları, Tarım Bakanı Nazım Çavuşoğlu ve Maliye Bakanı Serdar Denktaş’ın üreticiye; “2017 yılında hayvan üreticisi ödemeleri düzenli olarak alacak, ödemelerde bir gecikme yaşanmayacak” vaadinde bulunduğunu ancak yılın yarısına gelinmesine rağmen bu sözlerin yerine getirilmediğini kaydetti.

Naimoğulları, küçükbaş hayvan üreticilerinin toplamda 13 milyon TL olan Doğrudan Gelir Desteği, büyükbaş hayvan üreticilerinin ise 4 milyon 500 bin TL hayvan başı destek ödeneğini halen almadığını kaydetti.

Mustafa Naimoğulları, hayvan üreticilerinin Süt Endüstrisi Kurumu’ndan (SÜTEK) ise toplamda 17 milyon TL alacağı bulunduğunu belirterek bu ödemenin acil olarak yapılması gerektiğini dile getirdi.

“Halk güneye teşvik ediliyor”

Mustafa Naimoğulları, üreticinin yüksek girdi maliyetleri altında üretim yapmakta zorlandığını belirterek süt fiyatlarının da bir buçuk yıldır artmadığını kaydetti.

Üreticinin de ayakta kalabilmek için canlı hayvan fiyatlarını arttırmak zorunda kaldığını söyleyen Naimoğulları, bu durumun bazı kasap ve marketlerde etin satış fiyatlarına yansıdığını ifade etti.

Mustafa Naimoğulları, “Eğer bir buçuk yıldır süt fiyatlarını dengeleyemediyseniz, üretici mecburen canlı hayvan fiyatları arttırıyor. Bugün bazı marketler kuzu etinin kilosu 50 TL’nin üzerinde satıyor. Güney’de ise süt fiyatları KKTC’de fiyatların 2 katı et fiyatları ise KKTC’den çok daha ucuz. Halk resmen güneye teşvik ediliyor. Bunun suçlusu ise hayvan üreticisi değildir” diye konuştu.

“Girdi maliyetleri düşürülmelidir”

ustafa Naimoğulları, üreticilerin girdi maliyetlerinin aşağı çekilmesi yönünde talebi varken ağıllarda yüzde 10 elektrik muafiyetinin de kaldırılması şeklinde karar alındığını söyledi.

Naimoğlulları, “Girdilerin nasıl düşürüleceği konusunda hükümetin çaba sarf etmesi gerekirken maliyetler her gün artıyor. Suyun tonu 5-6 TL. Şimdi elektrik muafiyeti de kaldırılıyor. Bugün bir mandırada aylık 3 bin TL civarında elektrik enerjisi kullanılıyor. Zaten mevcut maliyetler altına ezilen üreticiyi hükümet her gün daha da batağa saplamaya çalışıyor” isyan etti.

Mustafa Naimoğulları, girdi maliyetlerinin düşürülmesi konusunda yetkililere çağrıda bulundu.

“Hayvancının tepkisi artık çok sert olacak”

Mustafa Naimoğulları, sektördeki sorunları bugüne kadar defalarca hükümet yetkilileri ile görüştüklerini, sorunların çözümleneceğine yönelik defalarca söz almalarına karşın hiçbir adım atılmadığını söyledi.

Naimoğulları, “Bugünden sonra tepkilerimizi hem söylemde hem hareketlerimizi de ağırlaştıracağız. Hiçbir siyasetçinin boyunduruğu altında olmadık bugünden sonra da böyle olacak” dedi.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.