1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BEDELİNİ HAK SAHİPLERİ ÖDÜYOR!
BEDELİNİ HAK SAHİPLERİ ÖDÜYOR!

BEDELİNİ HAK SAHİPLERİ ÖDÜYOR!

“Vatandaşlıkların durdurulması boş”

A+A-

4’lü koalisyon hükümetinin göreve gelmesinin ardından, istisnai KKTC vatandaşlığı alanlarla ilgili başlattığı soruşturma süresinin uzaması ve vatandaşlık verme işlemlerinin durdurulması, vatandaşlık hakkı kazananların mağduriyet yaşamasına neden oluyor.

Eniz ORAKCIOĞLU

4’lü koalisyon hükümetinin göreve gelmesinin hemen ardından, UBP döneminde dağıtılan istisnai vatandaşlıklarla ilgili başlattığı süreç, gerçek anlamda KKTC vatandaşlığı almaya hak kazananları mağdur ediyor. Konuyla ilgili Yeni Bakış’a konuşan UBP milletvekilleri, vatandaşlık vermenin durdurulmasının doğru ve yasal olmadığını savunarak, “Hak edene ya vatandaşlıklar verilmeli ya da yasa değiştirilmeli” şeklinde konuştu.

 

UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu,“Eğer vatandaşlık verilmeyecekse yasa değiştirilsin”

UBP Milletvekili Faiz Sucuoğlu, hak sahibi olan kişilere vatandaşlığın verilmesi gerektiğine işaret ederek, “Eğer yasalar çerçevesinde herhangi bir anormallik yoksa vatandaşlıklar neden verilmesin. Vatandaşlıkları tamamen durdurmak doğru değildir ve bu da yasalara bir anlamda uymamak demektir. Bu noktada tabi ki yasal çerçeve dışına çıkılsın ve yasal olmayan vatandaşlıklar verilsin demiyorum ama, hak edene de verilmeli diye düşünüyorum. Bilindiği üzere Bakanlar Kurulunun kendi inisiyatifinde ve belli kriterlerde olan kişilere müracaatları değerlendirilerek vatandaşlıklar verilir, ama bir de normal yasal süreçle vatandaşlıklar verilmektedir. Birçok kişi de bu süreçle vatandaşlık almaktadır. Dolayısıyla yasal anlamda hak sahibi olanların en azından İçişleri Bakanlığı tarafından değerlendirilmesi gerek diye düşünüyorum. Eğer böyle bir niyet de yoksa yasanın değiştirilmesi ve insanların beklenti içinde olmasının önüne geçmek gerekir” dedi.

 

“Bu konu mağduriyet yaratıyor”

Yasal çerçevede bu müracaatları değerlendirip müracaat sahiplerine cevap verilmesi gerektiğini anlatan Sucuoğlu, “Bu insanlar örneğin ev veya arazi alacak, yatırım yapacaksa, bu kişileri bekletme veya sürüncemede bırakma doğru değildir. Hükümet göreve başlayalı 2 buçuk 3 ay oldu ve bu hassas konu hala sürüncemede. Bu da, ülkede bir sıkıntı ve mağduriyet yaratmaktadır. Hükümet olarak vatandaşlığa karşı olma gibi bir durum varsa da, yasayı değiştirip, vatandaşlık hakkı alacağına inanan insanların da boşuna o beklenti içine sokulmaması gerekir” şeklinde konuştu.

 

UBP Milletvekili Ersin Tatar, “Hakkı olana verilmeli”

UBP Milletvekili Ersin Tatar ise, UBP-DP hükümeti döneminde vatandaşlıkların hakkı olana verildiğini hatırlatarak, “Bu dönemde de eğer vatandaşlık hakkı kazanan varsa vatandaşlıkların yasaların emrettiği gibi verilmesi şarttır. Eğer verilmeyecekse de yasanın değiştirilmesi gereklidir. 4’lü koalisyon hükümeti başa gelirken vatandaşlıkların gayri yasal istisnai durumlarda verildiğini iddia etmiş ve vatandaşlıkları iptal edeceklerini söylemişti, ama ben hala bugün oldu bir vatandaşlığın bile iptal edilebildiğini duymadım. Bu bağlamda CTP’nin mahkemeye de gittiğini hatırlıyorum, ama bu girişimden de sonuç çıkmamıştır” diye konuştu.

 

“Vatandaşlıkların durdurulması boş”

Şu anda vatandaşlıkların durdurulmasını boş olarak tanımlayan Tatar, “Hakkı olana vatandaşlığın verilmesi gerekir. Bu ülkeye gelip yıllar önce yerleşenler, çoluk çocuğu burada doğan ve burada okuyan, buradan ev alan, iş kuran, sabıka kaydı da olmayan kişilere vatandaşlığın verilmesi doğru olandır. Eğer vermiyorsan da yasayı değiştirmek durumundasın, yasa varken ben vatandaşlık vermiyorum diyemezsin. Bu ülkede artık her türlü insan var ve artık burası eski KTKC değildir, yeni KKTC’de bu insanlarla iç içe yaşamaktayız. Bu insanlara da ihtiyacımız var. Kaldı ki, örneğin İngiltere’de 5 senelik adamlar vatandaş yapılıyor, Güney Kıbrıs’ta ise son 2 sene de 200 bin vatandaş yapılmıştır.” 

 

UBP Milletvekili Ali Pilli, “Mağduriyetler giderilmeli”

UBP Milletvekili Ali Pilli de, uzun süreden beri KKTC’de yaşayan ancak vatandaşlık alamayan kişiler olduğunu vurgulayarak, “Eğer bu kişilerin hakkıysa haklarını alarak vatandaş olmaları gerektiğine inanıyorum. Bu nedenle bu konu hakkında gerekli çalışmaların biran önce başlaması ve bu ülkede uzun süre çalışan ve yaşayan kişilerin hakları verilmelidir. Vatandaşlık alamadıkları için mağduriyet yaşayan bu kişilerin hak kazanmışsa mağduriyetlerinin de giderilmesi gerekir. Hangi hükümet gelirse gelsin yasaya göre hareket ederek hakkı olana hakkını vermelidir” şeklinde konuştu.

Yeni Bakış

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.