1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BEDELLİ ASKERLİK ÖNERİSİ
BEDELLİ ASKERLİK ÖNERİSİ

BEDELLİ ASKERLİK ÖNERİSİ

KKTC’de gençler, askerlik konusunda hükümet yetkililerin seslenerek, Türkiye’deki gibi zaman zaman bedelli askerlik çıkartılması için çağrıda bulundu.

A+A-

Bedelliye 30 bin TL Ödemeye hazırız
KKTC’de gençler, askerlik konusunda hükümet yetkililerin seslenerek, Türkiye’deki gibi zaman zaman bedelli askerlik çıkartılması için çağrıda bulundu. Gençler, 25- 30 bin liraya binlerce kişinin faydalanabileceği bu uygulama sayesinde devletin kasasına da yüklü miktarda katkı sağlanacağını kaydetti.

KKTC’de gençler, askerlik konusunda hükümet yetkililerin seslenerek, Türkiye’deki gibi zaman zaman bedelli askerlik çıkartılması çağrısında bulundu. Bu sistem sayesinde hem mali kaynak yaratmada sıkıntı çeken hükümete hem de askerlik sorunu yaşayanlara faydalı olacağına dikkat çeken gençler, “Bu sayede hem başka ülkelere gitmek zorunda kalmayacağız. Hem de hayata daha erken atılabileceğiz” dedi

Üniversiteden sonra iş imkânı bulduğunu bu nedenle de bu fırsatı kaçırmak istemediğini kaydeden Hüseyin Dağcı, “ Üniversite ve sonrasında öğrenim görenler için askerlik resmen bir kangren… Mezun olduktan sonra iş buldum. Şimdi 30 bin TL olsa bile öderim. İşi kaçırmamak için de askerliği erteledim. Ancak yaşım ilerledi. Bu nedenle ya askere gideceğim ya da işimden olacağım” diyerek sitem etti

Bir başka askerlik sorunu olan Naim Gölbaşı da iş başvurularında askerliğin yapılmış olması zorunlu… İşveren askerliğini yapmış eleman istiyor. Sırf bu sorunlar nedeniyle ülkemden resmen kaçtım” diyerek “ Nereye kadar sürecek bu durum. Bedelli çıkarsınlar döneceğim. Bu durum hem devletin kasasına bütçe sağlar hem de binlerce genç için resmen ilaç olur” diye konuştu.

Konu ile ilgili olarak Yeni Bakış’a açıklama yapan Birleşik Kıbrıs Partisi Genel Başkanı İzzet İzcan da  bedelli kapsamında ödenen paranın devletin maliyesine yattığını, maliyenin de bu bütçeyi istediği gibi kullanabileceğini kaydetti. İzcan, "Bizim için önemli olan hem kaynak yaratılması, devlete ekonomik olarak katkı sağlaması hem de askerlik mecburiyetinden gençlerin kurtarılarak hayata erken atılmalarını ve ekonomiye de bu şekilde katkı yapmalarının sağlanmasıdır" dedi

İzcan: Devletin bütçesine katkı sağlar

Birleşik Kıbrıs Partisi (BKP) Genel Başkanı İzzet İzcan, bedelli askerlikle ilgili görüşlerinin olumlu yönde olduğunu belirtti. İzcan,  Kıbrıs'ta ateşkes koşulda yaşandığını ifade ederek, bugün itibarıyla çözüm olmadığını, askerliğin mecburiyet olarak devam etmekte olduğunu kaydetti.

Mecburi askerliğin topluma ve gençlere taşıdığı yükler ve zorluklar olduğuna dikkat çeken İzcan, gençlerin hayatından zaman çalındığını savundu. İzcan, birçok gencin iş kurmak ve eğitimini tamamlayıp hayata atılmak için beklediğini dile getirerek, askerliğin mecburi bir hizmet olduğunu kaydetti.

“Tümden kalması mümkün değil ama bedelli mantıklı”

Bedelli askerlik kapsamıyla en azından bu sorunların bir kısım vatandaş için hafiflemesinin yerinde bir davranış olacağını dile getiren İzcan, "Üniversitelerde doktora yapan gençler var. Uzun zaman öğrenim gören,  tıp eğitimi görenler var. Yurt dışında yaşayanlar var. Tümden kalkması mümkün olmadığından askerliğin bedelli kapsamının genişletilerek bu yükün hafifletilmesi bize göre doğru ve yerinde bir davranış olur “diye konuştu.

"Maliye bu bütçeyi istediği gibi kullanabilir”

İzcan, bedelli askerliğin devletin bütçesine katkı sağlayabileceğini ifade ederek, bedelli kapsamında ödenen paranın devletin maliyesine yattığını, maliyenin de bu bütçeyi istediği gibi kullanabileceğini kaydetti. İzcan, "Bizim için önemli olan hem kaynak yaratılması, devlete ekonomik olarak katkı sağlaması hem de askerlik mecburiyetinden gençlerin kurtarılarak hayata erken atılmalarını ve ekonomiye de bu şekilde katkı yapmalarının sağlanmasıdır" dedi.

Mungan: Bedelli askerlik savunmanın kendi içinde değerlendirilir

Öte yandan, Maliye Eski Bakanı Zeren Mungan, bedelli askerlikle elde edilen gelirin savunma hizmetleri için kullanıldığını ifade ederek, bütçe açığını kapatmak için bedelli askerlik uygulamasını hayata geçirmenin çok da doğru olmadığını savundu. Mungan, bütçenin iç giderleri karşılama yönünden ciddi bir sıkıntının olmadığını ifade ederek, yerel kaynakların yerel giderleri karşılamaya oldukça yaklaştığını söyledi. Mungan, "Bu yapı bozulmadığı takdirde önümüzdeki yıl kendi cari giderlerimizi kendimiz karşılar durumda olacağız" diyerek, bedelli askerliğin savunmanın kendi içinde değerlendirilmesi gereken bir konu olduğunu kaydetti. Mungan, bedelli askerlikten gelir elde edilmesi durumunda yine savunma için kullanılacağını belirtti. Mungan, bedelli askerliğin dünyadaki genel yaklaşımının bu olduğunu ifade ederek, kamu maliyesi açısından genel uygulamanın bu olduğunu, bunun özel bir gelir olduğunu kaydetti.

Soyer: İçinden çıkılmaz bir hal alır

CTP Milletvekili Ferdi Sabit Soyer ise bütçenin bedelli askerlikle rahatlamasının söz konusu olamayacağını ifade ederek, kaynakları bedelli askerlikle artırmak düşünülürse içinden çıkılmaz bir hal alacağını kaydetti. Soyer, askeri harcamaların artacağını belirterek, bedelli askerliğin profesyonel bir ordu anlamına geldiğini söyledi. Soyer, bunun kaynaklarının nasıl kullanılacağının belli olmadığını belirterek, profesyonel bir askerin iyi bir maaşla donatılması gerektiğini kaydetti.

“Güvenlik Kuvvetlerini güçlendirme forumuna giriyor”

Soyer şunları söyledi, "Sağlıklı bir ortam sunulması gerekir. Özlük haklarının verilmesi gerekir. Bedelli askerlikle gelen kaynaklar Güvenlik Kuvvetlerini güçlendirme fonuna gidiyor. Bu da bir takım askeri harcamalar maksadıyla kullanılıyor. Örneğin, kışlaların yapımı... Nüfus gereği yaklaşık 1500-2000 asker demektir bu. Yaklaşık 6 bin sterlinden koysanız her birinin vereceği katkı güvenlik alanındaki bütçenin devede kulağını anca karşılar. Dolayısıyla esas olan bütçedeki kaynakları artırmanın tek yolu ekonomiyi büyütmek ve büyüyen ekonomi üzerinden kaynakları adil bir şekilde toplamaktır. Sosyal adalet ilkeleri içinde de dağıtımını sağlamaktır"

Gençle Ne Diyor;

Hüseyin Dağcı: İşimi bırakıp askere gitsem işsiz kalacağım

“Üniversiteden sonra iş imkanı buldum. Bu nedenle de bu fırsatı kaçırmak istemedim.  Üniversite ve sonrasında öğrenim görenler için askerlik resmen bir kangren… Şu anda işimi bırakıp askere de gidemiyorum. Yaşım ilerledi. Bu nedenle ya askere gideceğim ya da işimden olacağım. En azından bedelli askerlik çıkartılırsa bu zulümden kurtulmuş oluruz” diyerek sitem etti

Naim Gölbaşı: Askerlik yüzünden ülkeme dönmüyorum

“Askerlik sorunun nedeniyle kendi ülkeme dönemiyorum. Nereye kadar sürecek bu durum. Bedelli çıkarsınlar döneceğim. İş başvurularında askerliğin yapılmış olması zorunlu… İşveren askerliğini yapmış eleman istiyor. Sırf bu sorunlar nedeniyle ülkemden resmen kaçtım. Başka ülkeye adapte oldum. Ama kendi ülkem bir başka… Şartlar değişirse geri döneceğim.

Fikri Bağlarbaşı: Devlet bütçesine katkı sağlar

Türkiye’de benzeri var. Çok zor değil. Belli periyodlarla bedelli çıkartılabilir. Hem gençler mağdur olmamış olur hem de devlet bütçesine katkı sağlanır. Düşünsenize 30 bin TL’den 5-10 bin kişinin faydalandığını. Az bir bütçe yapmıyor.”

Yenibakış

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.