1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. "BIÇAK KEMİĞE DAYANDI!"
"BIÇAK KEMİĞE DAYANDI!"

"BIÇAK KEMİĞE DAYANDI!"

İşler durdu, ameliyatlar aksadı!

A+A-

Lefkoşa Doktor Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Servis Görevlileri dün Hastanede haklarını aramak için bir araya gelirken, hastanede işler durdu, ameliyatlar aksadı. Çalışanlar, Gününde ödenemedikleri, eksik maaş aldıkları ve güvencesiz çalıştıklarını vurguladı.

Eniz ORAKCIOĞLU

Lefkoşa Doktor Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi Servis Görevlileri dün Hastanede haklarını aramak için bir araya geldi. Bu gelişmenin ardından  hastanede işler durdu, ameliyatlar aksadı. Aralık 2016 yılında sonlanan ihalenin henüz  yürürlüğe girmemesi ile  mağdur olan 46 çalışan seslerini duyurmak için bir araya geldi.

“Halen bin 590 TL alıyoruz”

 Yeni Bakış’ın çalışanlardan edindiği  bilgiye  göre, ihale nin akıbetine ilişkin sorularına karşılık ; “İhale uzadı, ihalede bazı itirazlar var, ihale sonlanamıyor” gibi cevaplar aldıklarını söylediler. Her aybaşı maaş ödemelerinde birçok sorunla karşı karşıya kalan personel, bu durumda mağdur olduklarını belirterek isyan etti. Hala 2016 yıllında aldıkları maaşları üzerinden ödendiklerini, hiçbir artışın yapılmadığını anlatan çalışanlar, edindikleri bilgiler doğrultusunda , şirketin bakanlıktan alacağını 2017 üzerinden alırken çalışanlara  Bin 590 TL maaş ödendiğini kaydetti.

“Durumdan hoşnut değiliz”

İhale bitmeden işlemeyi kabul etmeyen personele  “işten ayrılabilirsiniz” gibi bir yaklaşım sergilendiğini anlatan çalışanlar, bu durumdan hoşnut olmadıklarını, geçindirmek zorunda oldukları aileleri olduğunu vurguladılar. Eski iş düzenlerini geri isteyen çalışanlar, Yetkililerin biran önce bu soruna çare bulmalarını talep etti.

Tıp-İş  Başkanı Usar;

“Bu kişiler hastane için çok önemli çalışanlardır”

Çalışanlara destek veren Kıbrıs Türk Hekimler Sendikası (Tıp-İş) Başkanı Sıla Usar ise, konu ile ilgili Yeni Bakış’a değerlendirmelerde bulundu. Usar; “Söz konusu personel bu hastane için çok önemlidir  ve her gün çok erken saatlerde iş başı yapıp, hastanenin en yoğun ve en ağır işlerini yapmaktadır. Hastaların ve kanların taşınmasından tutun, sekreterlik hizmetlerine kadar çok büyük özverilerde bulunarak, görevlerini yapıyorlar. Biz hekimler için söz konusu çalışma arkadaşlarımızın maaşlarını düzenli ve tam olarak alamamaları çok büyük üzüntüdür. Bu arkadaşlarımızın ödenmedikleri ve yine de bu mağduriyete rağmen çalıştıkları zaman bizim yüreğimiz acıyor.”

“Yasalar çiğneniyor”

Çalışanlarımız evlerine ekmek parası götüremediğinden ve çocuklarının ceplerine harçlık koyamadığını vurgulayan  Usar, “Bu yaşanan durum bizim için ve bu ülke için bir utançtır. Sağlık çok önemli bir unsurdur ve bu çalışanlar da hastalara hizmet etmektedir. Bu işi yaparken de ödenmemeleri, eksik ödenmeleri ve güvencesiz çalışıyor olmaları gerçekten biz hekimleri için çok büyük üzüntüdür.  Çalışanlar  yaşadığı mağduriyetin  giderilmesini ve haklarını istedikleri zaman ise işten durdurulma kaygısı ile karşı karşıya kalıyorlar. İşten durdurulma kaygısından dolayı da haklarını talep edemiyorlar. 2017 yılındayız ve bir hukuk devletinde yaşıyoruz, bu sorunların halen yaşanıyor olması bizim için yüzkarasıdır. Anayasamız hiçbir çalışanın angarya çalıştırılmayacağına  dair açık bir hükme sahiptir. İş yasalarımız çalışanların asgari ücretin altında çalıştırılmalarının suç olduğunu ifade etmektedir. Dolayısıyla bu insanlar hem angarya hem de düşük ücretle çalıştırıldıkları için alenen yasalar çiğnenmektedir” dedi.

“hastanede ameliyatlar yapılamadı”

Hastanede işlerin durduğunu anlatan Usar, “Hastalar tetkiklere taşınamadı, kanlar alınamadı ve ameliyatlar da yapılamadı ve hastanede bu işler durdu. Yaşanan bu sorunlardan dolayı, çalışanların gayri yasal bir muameleye tabi olmalarından da sonuçta halk zarar görüyor. Biz halk yani hastalarımızın zarar görmesini istemiyoruz, bu nedenle de  çalışanların emeklerinin karşılığı olan ücretleri zamanında ve eksiksiz almalarını istiyoruz” şeklinde konuştu.

Çalışanlar ne dedi?

Tarık Alpmut;

“Tehdit ediliyoruz”

“ Burada toplanmamızın sebebi sesimizi duyurmak içindir, maaşlarımızın geç ve eksik ödenmesi, hala 2016’daki asgari ücret üzerinden ödeniyor olmamızdır. Ödemelerimiz ayın 15 ve 16’sını buluyor ve herkes bu durumdan mağdur oluyor. Bunun yanında sigorta ve ihtiyat sandığımız yatırılmıyor. Diğer bir sorunumuz ise bu mağduriyeti düzeltmek için sesimizi çıkardığımızda ise işten çıkarılmakla tehdit ediliyoruz. 6 aydır biz bu sorunlarla boğuşuyoruz ve artık bıçak kemiğe dayanmıştır. İhale sonuçlanamamaktadır ve elimizden gelen hiç bir şey yok.”

Mustafa Ayrenk;

“Hakkımızı istiyoruz”

“6-7 aydır bu sorunlarla boğuşuyor, değişik mağduriyetler yaşıyoruz. Maşların eksik ödenmesinden tutun, geç ödenmesine kadar, sigortalarımızın yatmayışına kadar birçok mağduriyetler yaşıyoruz.

Bugün burada sesimizi duyurmak için ve başhekimimizin ve doktorlarımızın arkamızda olduğunu bilerek toplandık. Maalesef ki istemesek te bizim  burada toplanmamız sebebi ile Cerrahi bölüm  ameliyatlarını iptal etmek zorunda kaldı. Bizim bu noktada tek isteğimiz hakkımızı almak.”

Şifa Kusetoğulları;

“Sorunların artık son bulmasını istiyoruz”

“Yaşadığımız sorun ve sıkıntıların artık son bulmasını istiyoruz. Biran önce ihalenin sonuçlanarak hakkımızı almak  istiyoruz.”

Bektaş Apucu;

“Maaş alamıyor, borçlarımızı ödeyemiyoruz”

“Maşlarımızı düzgün ödemiyorlar. Şu anda benim mahkemem ve borcum var, maaşlarımızı tam ve gününde alamamamız sebebi ile çok yakında hapse bile girme tehlikesi içerisindeyim. Yarın bir gün polis evime kâğıt getirecek ve  hala  bu gün oldu maaşımı alamıyorum, aldığım zaman ise Bin 500, Bin 400 civarında maaş alıyorum. Kaldı ki sadece ben değil aramızda birçok arkadaşımızın borcu var, evli çoluk çocuk sahibi evine ekmek götürmek için çalışan arkadaşlarımızda var ve herkes mağdur. Sonuçlanan bir ihaleyi yenilemediler ve yenilemedikleri için hala yasal olmayan bir şekilde aynı şirket üzerinden ödeme alıyoruz. İhtiyat sandığı ve sigortamız da yatmıyor.”

Aysel Oktar;

“Mağdur olan taraf bizleriz”

“10 yıldır burada çalışıyorum ve 10 yıldır ilk kez bu şekilde bir durumla karşılaşıyor, böylesi bir mağduriyet yaşıyoruz. Maaşlarımızı alamadığımızdan dolayı yaşadığımız mağduriyetle sürekli başhekimimizi rahatsız etmek zorunda kalıyoruz. Oda yetkilileri arayarak bize yardımcı olmaya çalışır. Günün sonunda geç ödenmekle birlikte eksik maaş alıyoruz. 10 yıldır ilk defa bayram ve resmi tatil günlerinin de maaşlarımızdan kesildiğini gördük. Şu anda ihalenin bitmesini beklemekteyiz, ama ihalenin bitmesi içinde biraz daha zamana ihtiyaçları olduğunu ve iki şirket arasında anlaşmazlıklar olduğunu öğrendik, sonuç olarak yine mağdur olan taraf biz oluyoruz. İstediğimiz artık bir düzene girilmesidir. Bu sorunlara rağmen biz işimizi aksatmadan aylar var çalışmaya devam ediyor ve hastalarımızı gülerek karşılıyoruz.”

Yeni Bakış

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.