1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BÜYÜK AYIP!
BÜYÜK AYIP!

BÜYÜK AYIP!

Büyük ayıp!

A+A-

Gazimağusa’nın en önemli sulak alanlarından olan ve 115’ten fazla kuş türünün gözlemlenebileceği “Natura 2000” kapsamındaki “Ayluga Göleti” pislik içinde
 
Ahmet İLKTAÇ

Gazimağusa’nın en önemli sulak alanlarından biri olan ve “Natura 2000” kapsamındaki “Ayluga Göleti” pislik içinde.

115’ten fazla kuş türünün görülebileceği önemli bir sulak alanı olan “Ayluga Göleti’ni” ülkemizden ve özellikle de yurtdışında çok sayıda kuş gözlemcisi ziyaret ediyor.

Ancak Ayluga Göleti’nin “utanç” veren görüntüsü, büyük bir çirkinlik abidesi olarak karşımızda duruyor.

Sorumsuz kişiler tarafından bırakılan inşaat atıklarının, hayvan ölülerinin, cam şişelerinin ve diğer çöplerin Ayluga Göleti’nde yarattığı kirlilik tablosu büyük tepki topluyor.

Kuyucu: “1985 yılından bu yana kirli”

Konuyla ilgili konuşan Çevre Eğitimi Uzmanı Biyolog Asuman Kuyucu, Mağusa Ayluga Göleti’nin (Famagusta Fresh Water Lake South) Kıbrıs’ın kuzeyinde potansiyel “Natura 2000” alanlarından biri olduğunu söyledi.

Ayluga Göleti’nin 115’ten fazla kuş türünün görülebileceği karasal özellikli önemli bir sulak alan olduğuna vurgu yapan Kuyucu, alanda, son yapılan Gazimağusa- Lefkoşa anayolunun ikiye bölünmesiyle ciddi anlamda habitat kaybı meydana geldiğini anımsattı.

Asuman Kuyucu, göletin 3 tür balıkçıl, 6 tür su kuşuyla ve ayrıca muhtemelen en az 16 yerli kuş türünün kuluçkaya yattığı bir sulak alan olduğuna değinerek, Mağusa Sulak Alanlar Sistemi’nin bir parçası olduğunu kaydetti.

Söz konusu alanın şehrin gelişimi ile 7-8 parçaya bölünen önemli bir deltanın parçalarından biri olup “Sulak Alanlar ve Su Ortamlarının Korunması Tüzüğü”  ve “Özel Çevre Koruma Bölgesi” kapsamında koruma altında olduğunu belirten Kuyucu, bu alan içi önerilen 2 yönetim planının da henüz yürürlüğe girmediğinden yakındı.

Biyolog Asuman Kuyucu, şunları kaydetti:

“Alanı tehdit eden birçok faktör söz konusudur. Kirlilik, yanlış ağaçlandırma, yanlış kullanım ve çevre eğitimi eksikliği bunlardan başlıcalarıdır.

Bu gibi değerli, biyolojik çeşitlilik bakımından zengin ve önemli sulak alanların, bilim insanları, bölge halkı ve karar vericilerden oluşacak bir çalıştayla bir araya gelmesi, yapılmış çalışmaları ile alanın biyolojik, ekonomik ve eğitimsel değerini, bölge halkının çevre eğitimi ihtiyacını da göz önünde tutarak gerekli yönetsel planları güncelleyerek hazırlayıp yürürlüğe koyması acildir.”

Kendisinin bu alanda 1985 yılından beri kuş gözlemi yapmakta olduğunu ve hiç bir zaman bu sulak alanın çevresinin temiz olduğuna rastlamadığını anlatan Kuyucu, alanda gürültünün her zaman var olduğunu ve aynı zamanda suyun sığ olduğu zamanlarda arazi tipi araçların su içinde gezdiğine de rastladığını bildirdi.

Asuman Kuyucu, alanda geçmişte kaçak avcılık yapanları da polise ihbar ettiğini belirterek, alanda bulunan başıboş köpeklerin ise doğal yaşam için de, insanlar için de ayrı birer tehlike olduklarını dile getirdi.

Kıbrıs

 

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.