1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. BÜYÜYEN BAKANLIĞIN KISITLI BÜTÇESİYLE ONLARCA PROJE HEDEFLENİYOR
BÜYÜYEN BAKANLIĞIN KISITLI BÜTÇESİYLE ONLARCA PROJE HEDEFLENİYOR

BÜYÜYEN BAKANLIĞIN KISITLI BÜTÇESİYLE ONLARCA PROJE HEDEFLENİYOR

Büyüyen bakanlığın kısıtlı bütçesiyle onlarca proje hedefleniyor

A+A-

 

CTP-UBP Hükümeti’nin kurulmasının ardından iki dev bakanlığın birleştirilmesiyle yükü ağırlaşan İçişleri ve Çalışma Bakanlığı’nın bu yıl bütçeden aldığı pay ise işleviyle tezat oluşturacak şekilde azaltıldı.

Geçen yıla oranla bu yıl 113 milyon TL az mali kaynak ayrılan bakanlığın bütçesi bugün Cumhuriyet Meclisi’nde görüşülecek. 2015 Faaliyet Raporu’nda yer alan ve 2016’da devam edeceği ifade edilen birçok projenin de geçen yıla oranla bütçedeki payı azaltıldı. Bu projeler arasında Dr. Fazıl Küçük Anılarının Yaşatılması Projesi ve Yerleşim Alanlarının Yaşamsal Koşullarının İyileştirilmesi Projesi de yer aldı. Muhaceret Dairesi E-Pasaport Sistemi Yazılım Bakım Projesi ise yeni projeler arasında.

İçişleri ve Çalışma Bakanlığı’nın 2016 Mali Yılı Bütçesi bugün Cumhuriyet Meclisi’nde görüşülecek. Ancak 2015 yılında tadil edilen bütçeyle toplamda 453 milyon kaynağa sahip bakanlığın bu yıl bütçeden aldığı pay 113 milyon TL eksiltilerek, 340 milyon TL’ye düşürüldü.

2016 Mali Yılı Yasa Tasarısı’nda yer alan bilgilere göre bu yıl yeni projeler hayata geçirmeyi planlayan İçişleri ve Çalışma Bakanlığı’nın 2015 yılında yürüttüğü bazı projeler ise bütçe kesintisinden payını aldı.

Bakanlığın 2015 yılını kapsayan faaliyet raporunda bilgiye getirilen projelerden biri Güngör Katı Atık Depolama İşletmesi Projesi. 2012 yılından beri sürdürülen proje için 2016 yılı bütçesinde 2015 yılında ayrılan aynı pay olan 1 milyon 300 bin TL öngörülüyor.

Kırsal kesimin kaynağı sıfırlandı

2015’te 3 milyon TL kaynağa sahip olan Kırsal Kesim Sosyal Konut Altyapı Projesi’nde kırsal kesim arsalarının yol, su ve elektrik altyapı projeleri devam ederken, 2016 yılında projenin kaynağı sıfırlandı. 2015’te 50 milyon TL kaynak ayrılan İmar Planı Projesi ile 60 bin TL kaynak ayrılan Mekansal Planlama Projesi için de bu yılın bütçesinde kaynak ayrılmadı. Kaynağı sıfırlanan bir başka proje ise Yaşam Evi İnşaat Projesi. 2015 yılı faaliyet raporunda ihalesinin 20 Kasım 2015’te kapanacağı ifade edilen proje için 2015’te 3 milyon 989 bin TL kaynak ayrılmıştı. İhalesi kapanan proje için bu yıl kaynak ayrılmadı.

Dr. Fazıl Küçük’e de kesinti

Faaliyet raporunda Dörtyol deresi menfez yapımı ve temizliği ihalesine çıkıldığı ifade edilen Dere Yatakları ile Ova Yollarının Islahı ve Temizleme Projesi’nin ise bütçesi bu yıl 50 bin TL kesinti ile 200 bin TL’ye indirildi.

Elektrik ve altyapı yatırımları devam eden Şehit Çocuğu Arsaları Altyapı Projesi de 2016 yılı bütçesinden payı azaltılan projeler arasında. 2015 yılında 2 milyon 500 bin TL kaynak ayruılan projenin bu yılki mali kaynağı 2 milyon 200 bin TL.

Devam eden projelerden biri olan Yerleşim Alanlarının Yaşamsal Koşullarının İyileştirilmesi Projesi de 2015 yılında bütçeden aldığı payı 2016’da alamayan projelerden oldu. Bu yıl projeye ayrılan pay 250 bin TL’den 100 bin TL’ye düşürüldü.

Çalışmaları devam eden Dr. Fazıl Küçük Anılarının Yaşatılması Projesi için de 2015 yılında 70 bin TL kaynak ayrılırken, 2016 yılı bütçesinde bu kaynak 20 bin TL azaltılarak 50 bin TL olarak belirlendi.

TC kaynaklılar bütçede yok

Türkiye Cumhuriyeti kaynaklı olup, çalışmaları ve ihaleleri süren 5 proje de bu yıl bütçede TC kaynaklı projelere dair miktarlara yer verilmemesi nedeniyle mali kaynağı belirtilmeyen projelerden. Belediye ve Köylerin Altyapı Yatırımlarına Katkı Projesi için 2015’te 122 bin 800 TL kaynak ayrılmıştı. Projenin altyapı yatırımları sürüyor. Tamir ve onarım ihaleleri devam eden Anıtlar, Şehitlikler ve Müze Yapım ve Onarım Projesi’nin yanı sıra 3’üncü proje ise deam eden Ülkesel Fizik Planı Projesi. Proje için 2015’te 100 bin TL ayrılmıştı.ihale aşamasına geldiği belirtilen Cezaevini Geliştirme Projesi için 2015’te 450 bin TL, devam eden projelerden KKTC’de Nirengi Ağı Oluşturulması Projesi için de 8 milyon TL kaynak ayrılmıştı.

Yeni projeler

Bakanlığın 2016 mali yılı bütçesinde yeni projeler ve yeni kaynaklar da yer aldı. Söz konusu projeler ve ayrılan ödenekler ise şöyle:

“Muhaceret Dairesi E-Pasaport Sistemi Yazılım Bakım Projesi (350 bin TL); Muhaceret Dairesi Arşiv İyileştirme Projesi (80 bin TL); GPS Alımı Projesi (40 bin TL); Çalışma İzin Merkezi’ne Jenaratör Temini Projesi (100 bin TL), Tapu Otomasyon Yazılım Projesi ( 230 bin TL), Mekansal Planlama Projesi (60 bin TL),”

Bakanlık bünyesindeki projeler

İçişleri ve Çalışma Bakanlığı’nın 2016 Mali yılı Bütçe Yasa Tasarısı içerisinde bakanlığa ait bölümde ifade edilen ve kaynak ayrılan tüm projeler ise şöyle:

“Dere Yatakları ile Ova Yollarının Islahı ve Temizlenmesi Projesi (200 bin TL); Şehit Çocukları Arsaları Alt Yapı Projesi (2 milyon 200 bin TL); Yerleşim Alanlarının Yaşamsal Koşullarının İyileştirilmesi Projesi( 100 bin TL); Dr. Fazıl Küçük Anılarının Yaşatılması Projesi (50 bin TL); Muhaceret Dairesi E-Pasaport Sistemi Yazılım Bakım Projesi (350 bin TL); Muhacret Dairesi Arşiv İyileştirme Projesi (80 bin TL); Tapu Otomasyon Yazılım Projesi ( 230 bin TL) Mekansal Planlama Projesi (60 bin TL); GPS Alımı Projesi (40 bin TL); Çalışma İzin Merkezine Jenaratör Temini Projesi (100 bin TL); Muhaceret Dairesi Bodrum Katının Düzenlenmesi Projesi (80 bin TL); Jenaratör Alım Projesi (120 bin TL).

Kıbrıs Postası

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.