1. HABERLER

  2. YAŞAM

  3. Çok Sık Kahve Tüketenler Dikkat!
Çok Sık Kahve Tüketenler Dikkat!

Çok Sık Kahve Tüketenler Dikkat!

Kahvenin yanında mutlaka...

A+A-

Kafeinin, normal bir kişi tarafından günlük alınması gereken miktarının 300 miligram olduğu, bunun da yaklaşık 3-4 küçük fincana denk geldiği belirtiliyor. Krema, şeker ve şuruplar ile birlikte hazırlanan ekstra kalorili kafeinin, vücut için tehlikeli olabildiğine dikkat çekiliyor. Peki, beslenme uzmanları kilo almamak için ne tavsiye ediyor?

KAHVE VÜCUTTA SU KAYBINA NEDEN OLUYOR

Kahvenin idrar söktürücü etkisinden dolayı, vücutta su kaybına sebep olduğuna dikkat çeken Diyetisyen Hatice Gürgen, kahvenin sağlıklı beslenmedeki etkilerini şöyle anlattı:

“Kafein, kahve bitkisinin tohumlarında, çay yapraklarında ve kakao ağacının tohumlarında bulunur. Merkezi sinir sistemini uyardığı için bizleri daha duyarlı, koordinasyon gücünü daha etkin hale getirir, bitkinlik ve dalgınlığı önler.

Aynı zamanda idrar söktürücü etkisi vardır, sık sık idrara gitme sorununuz varsa, kafein bunu artıracaktır. Normal bir kişi tarafından günlük alınması gereken miktarı 300 miligramdır. 
Bu da yaklaşık olarak günlük 3-4 küçük fincana denk gelir. Vücutta su kaybına sebep olduğu için hangi çeşidi içilirse içilsin, en az o içilen kahve kadar su içilmelidir.”

OBEZİTE CERRAHİSİ ÖNCE VE SONRASI KAHVE TÜKETİMİ

Mide küçültme, tüp mide ameliyatı, mide baypası öncesi ve sonrası “ne zaman kahve içebilirim” sorusuyla sık karşılaştıklarını söyleyen Obezite ve Metabolik Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Kaplan Baha Temizgönül şöyle konuştu:

“Obezite cerrahisi öncesi gün içindeki kafein tüketiminiz fazla ise, ameliyata hazırlık döneminde tüketiminizi kademe kademe azaltmanızı öneriyoruz.

Günden güne azaltmanızın nedeni; birden kesilen kafein tüketiminin kişide baş ağrılarına sebep olabilmesidir.

Ameliyat sonrasında kafeinden özellikle en az bir ay süreyle kaçınmamız gerektiği tavsiye ediyoruz. 

İlk üç aylık dönemde kafein kısıtlaması, hastaların daha rahat bir dönem geçirmesi için oldukça önemlidir. Kahve midedeki asit seviyesini arttırıcı hormonları uyarmaktadır.

Bu dönemde su tüketimi oldukça önemlidir ve kahve diüretik (İdrar söktürücü) olduğundan dolayı vücuttan su kaybına sebep olmaktadır. 

Her 200 ml’lik (Bir su bardağı) kafeinli içecek içtiğinizde, en az bir o kadar daha su içilmesini biz beslenme uzmanları önermekteyiz.”

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.