1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. ÇÖKEN İNŞAATTA 'ŞAŞIRILMAYACAK' GERÇEK!
ÇÖKEN İNŞAATTA 'ŞAŞIRILMAYACAK' GERÇEK!

ÇÖKEN İNŞAATTA 'ŞAŞIRILMAYACAK' GERÇEK!

Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi'nde;

A+A-

İnşaat Mühendisleri Odası (İMO) dün, Lefkoşa Organize Sanayi Bölgesi’ndeki bir inşaatın plaka betonu dökümü esnasında yaşanan çökme olayı ile ilgili açıklama yaparak, ilgili inşaatın kaçak olduğunu belirtti.

İMO Başkanı Seran Aysal konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklamada, ilgili inşaatın İMO Vize Bürosu tarafından vizelendirilmediğini; ilgili inşaatla ilgili planlama makamına başvurulduğunu fakat daha onay aşamasına gelinmediğini ve Lefkoşa Türk Belediyesi’nden ruhsat alınmadığını kaydetti.

Çökme olayının plaka betonu dökümü sırasında gerçekleştiğini belirten Aysal, olay sonucu 1 kişinin yaralandığını belirtti.

“KAÇAK VE RUHSATSIZ BAŞLATILAN BİR İNŞAATTA BÖYLESİ BİR ÇÖKME TESADÜF DEĞİL”

“Yasalara aykırı kaçak ve ruhsatsız başlatılan bir inşaatta böylesi bir çökme yaşanması tesadüf değildir” diyen Aysal şöyle devam etti:

“Planlama onayı alınmadan, İMO’dan proje vizelenmeden ve belediyeden ruhsat almadan inşaatın başlatılması kabul edilebilir değildir. İlgili makamların kaçak başlatılmış inşaatı derhal durdurmaları ve yasal mevzuat içerisinde gereğini ivedilikle yapması gerekmektedir.

Bu olay; İnşaat Mühendisinin inşaatın tüm safhalarını, yapı malzemelerini ve özellikle taşıyıcı bir sistem olan kalıp sisteminin doğruluğu ve sağlamlığını kontrol etmesinin ve onaylamasının önemini bizlere bir kez daha göstermiştir.

İlgili makamların ve mal sahibinin çökme sonrası sebep ve sonuçların tespiti ve mevcut yapının da değerlendirilmesi can ve mal güvenliği açısından önem arz etmektedir. İnşaat Mühendisleri Odası bağlı olduğu mevzuat çerçevesinde gerekli soruşturmayı başlatacak olmasına ek olarak çökmenin sebep ve sonuçlarının tespitinde ilgili makamlarla çalışma yapmaya hazır olduğunu bildirmiştir.”

Yapı denetiminin yasal statüye kavuşturulmaması halinde bu gibi olayların yaşanmaya devam edeceğini ifade eden Aysal, LTB sınırlarında başlatılan yapı denetim uygulamasının ülke geneline yayılması ve inşaat mühendislerinin sahada görev yapması gerektiğini söyledi. 

Çöken İnşaat Haberi için Tıklayınız

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.