1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. Daha kaç kişinin ölmesi gerekiyor?
Daha kaç kişinin ölmesi gerekiyor?

Daha kaç kişinin ölmesi gerekiyor?

Dev-İş Başkanı Hasan Felek, işçi ölümlerinin ve yaralanmalarının son hükümet döneminde çalışma nüfusuna göre ciddi artış gösterdiğini vurguladı

A+A-

Son 5 yılın ortalamasına bakıldığında yılda 8 işçinin iş kazasında hayatını kaybettiğinin kayıtlara geçtiğini ifade eden Felek,  kazaların ölümlerin yanında yüzlerce de sakatlanma veya yaralanma ile sonuçlandığını kaydetti

2017’nin ilk 7 ayında 6 kişinin iş kazalarında yaşamını yitirdiğine dikkat çeken Felek, son bir hafta içinde 2 kişinin de inşaattan düşerek yaralandığının altını çizdi

İşçi ölümlerinde bugüne kadar hiçbir işverenin yargı önüne çıkmadığına vurgu yapan Felek, KKTC’de İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın mevcut olduğunu ancak uygulanmadığını ifade etti. Felek,  yasları uygulamakla görevli Çalışma Bakanlığı’nın ise, işçi ölüm, sakatlanma ve yaralanmaları ile ilgili alınacak önlemler konusunda hiçbir adım atmadığına işaret etti

Özlem ÇİMENDAL

KKTC’de işçi ölümlerinin çalışma yaşamının ayrılmaz bir parçası haline geldiğinin üzülerek izlediklerini vurgulayan Dev-İş Başkanı Hasan Felek, ölümlerin ve yaralanmaların çalışma nüfusuna göre ciddi artış gösterdiğini vurguladı.

Son 5 yılda 8 işçi öldü

Son 5 yılın ortalamasına bakıldığında yılda 8 işçinin iş kazasında hayatını kaybettiğinin kayıtlara geçtiğini ifade eden Felek, kazaların ölümlerin yanında yüzlerce de sakatlanma veya yaralanma ile sonuçlandığını kaydetti.

Meslek hastalıklarının da önüne geçilmiyor

İş kazalarının ötesinde meslek hastalıklarına neden olan etmenlerin de iş yerlerinde tespitinin yapılmadığına işaret eden Felek, “İş kazaları yanında, meslek hastalıklarına neden olan etmenler de incelenmeli ve insan sağlığına zarar verir nitelikte olan etkilerin tespiti ve ortadan kaldırılması gerekmektedir. Sendikal olarak biz elimizden geleni yapmaya çalışıyoruz, ama maalesef yetkililerde olumlu bir adım göremiyoruz” dedi.

Neredeyse ayda 1 kişi ölüyor

2017’nin ilk 7 ayında 6 kişinin yani neredeyse her ay 1 kişinin kaybedildiği anlamına geldiğini vurgulayan Felek, yine 1 hafta içerisinde 2 kişinin inşaattan düşerek yaralandığının altını çizdi. Felek, “Bu kazaların ve cinayetlerin önlenmesi bu kadar mı zor. İş sağlığı ve güvenliğine duyarlı olarak bunların ortadan kaldırılması neden sağlanmıyor?” diye sordu.

“Çalışma Bakanlığı bir adım atmıyor”

Genelde Çalışma Bakanlığı’nın özelde işverenlerin herhangi bir adım atmamasını da eleştiren Felek, “Her geçen gün biraz daha artarak ya bir işçi sakat kalıyor ya yaralanıyor ya da ölüyor. Bizim ciddiyetle üzerinde durduğumuz belli noktalar var. Özellikle özel sektörde, inşaat sektörü ya da diğer iş alanlarında bunların önüne geçilmesi için sendikalaşmanın sağlanmasının gerekliliğini düşünüyoruz” şeklinde konuştu.

Var olan yasalar da uygulanmıyor

KKTC’de İşçi Sağlığı ve Güvenliği Yasası’nın mevcut olduğuna vurgu yapan Felek şöyle konuştu: “Bu yasaya bağlı tüzüklerimiz de var. İnşaat ve diğer iş alanlarında hangi kriter ve ne durumda paylaşılacağı belirtilmiştir. Bu yasalarımızı ve tüzüklerimizi uygulamak bile bu sorunların büyük ölçüde önüne geçilmesini sağlayacak. Yasamız var ancak maalesef günlük hayatta bunun karşılığı yok. Bunları uygulayacak olan da denetleyecek olan da çalışma yaşamından sorumlu olan bakanlıktır. Biz bunu defalarca hem bizzat görüşmelerimizde hem de kamuoyu aracılığı ile defalarca dile getirdik. İşbirliği içerisinde bu sorunların üzerine gidilmesi talebinde bulunduk ama maalesef herhangi bir somut adım atarak ilerleme sağlayamadık” şeklinde konuştu.

“Daha kaç kişinin ölmesi gerekiyor?”

Felek,  niyet olması halinde var olan yasaların uygulanmasının hiç zor olmadığını dile getirerek, “Daha kaç kişinin ölmesi gerekiyor?” diye sordu. Felek, “Bir işçinin kaç metre yükseklikte çalışacağı, koruyucu şapka kıyafet giyeceği gibi önlemleri almak çok maliyetli değil ya da bunların denetimini sağlamak. Bakanın önlem açıklamalarında bu yana en az 7 kişi öldü bu memlekette” diyerek, yaşananların trajikomik olduğuna dikkat çekti.

“Ölene sahip çıkılmıyor”

İş yaşamında hayatını kaybedenlerin genellikle ülkede çalışma izniyle bulunan kişiler olduğuna dikkat çeken Felek, “Buraya çalışmaya gelerek, üç beş kuruş kazanıp ülkelerindeki ailelerine gönderme peşinde olan insanlar genellikle iş alanında hayatını kaybeden, yaralanan ya da sakat kalanlar. Günün sonunda bu insanlar bu ülkede öldüklerinde sahip çıkacak maalesef ne aile ne hükümet çevresi ne de sigortalar var. Sadece Sigorta’da alacak-verecek neyse hakkı aileye ödeniyor o kadar” ifadelerini kullandı.

“İşçi ölümlerinde bugüne kadar hiçbir işveren yargılanmadı”

İşçi ölümlerinde bugüne kadar hiçbir işverenin yargı önüne çıkmadığını dikkat çeken Hasan Felek,  “Bu kazalarının nedenleri işveren tarafından kaynaklanıyorsa bu cinayettir. 20 m. yüksekte çalışan bir insanın düşme tehlikesine karşı önlem olması gerekmektedir. Ölen bu işçilere sahip çıkacak yetkili bir merci, ne yakınları ne işverenleri ne de altını çizerek söylerim örgütlü olmadıkları bir sendika var” dedi.

“Ölümlerin üzeri kapatılıyor”

İşçi ölümlerinin gerek çalışanların sosyal statülerinden gerekse başka nedenlerden dolayı üzerlerinin kapatıldığını dile getiren Felek, “Bu konular kapatılıyor. Bu tutum ne ilk ne de son olacaktır” ifadelerini kullandı.

Hak arayışı da yapılamıyor

Ülkede çalışan ve iş yaşamında hayatını kaybedenlerin arkasından herhangi bir hak arayışının da çoğu zaman yapılmadığına işaret eden Felek, bir dava açmanın bile 4-5 bin TL’den başladığına dikkat çekerek, çoğu işçi ailesi ve yakının da bunu karşılayacak gücü olmadığı için yaşananların işverenin yanına kaldığını söyledi.

Yeni Bakış

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.