1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. Kılıfına göre “Özelleştirme”
Kılıfına göre “Özelleştirme”

Kılıfına göre “Özelleştirme”

“hükümet artık boyunu aşan işlere girişmemeli”

A+A-

Bakanlar Kurulu, Özelleştirme Yasası uyarınca kurulan Ön Rapor Hazırlama Komisyonu’ndan KKTC limanlarının son iki yıllık mali yapısını ve yeni yatırımlara ihtiyaç duyulup duyulmadığını içeren ön rapor hazırlanması talebi kararı aldı. Kararı değerlendiren CTP Milletvekili Erkut Şahali, hükümetin limanların özelleştirilmesi ile ilgili adımı attığını, gerekçesini ise kılıfına uydurarak bir takım kararlar aldığını belirtti.

Bakanlar Kurulu’nun aldığı karar doğrultusunda, deniz ulaşımında etkinliği ve verimliliğin sağlanması, limanlardan ihtiyaç duyulan yeni yatırımların yapılması, limanların verimli işletilmesi ve yeniden yapılandırılması amacıyla ön rapor hazırlanması kararı ile özelleştirmeye doğru ilk adım atıldı.

CTP Milletvekili Erkut Şahali, Resmi Gazete’de çıkan Bakanlar Kurulu kararını Yeni Bakış’a değerlendirerek, hükümetin limanların özelleştirilmesi ile ilgili adımı attığını, gerekçesini ise kılıfına uydurarak bir takım kararlar aldığını belirtti.

Şahali, hükümetin akılcı bir sonuca ulaşma ihtimalinin yok denecek kadar az olduğunu belirterek, “hükümet artık boyunu aşan işlere girişmemeli” dedi.

“Limanların yarattığı sıkıntıdan bunaldık, verip kurtulacağız dersiniz ve veririsiniz” diyerek hükümete tepki gösteren Şahali, raporun sonuçlarına göre bir karar verilecekse ise içeriğinin ne olduğunun belli olması gerektiğini söyledi.

Şahali, “Ercan Hava Alanı’nı özelleştirdiği gibi aynı kadro limanları da özelleştirecekse vay Kıbrıs Türk toplumunun haline” diyerek, “Bu konuda seyirci kalmak gibi bir hakkımız yok. Bu konuyu değerlendirip gerekli tavrı ortaya koyacağız” diye konuştu.

Deniz ABİDİN

Bakanlar Kurulu, deniz ulaşımında etkinliği ve verimliliğin sağlanması, limanlardan ihtiyaç duyulan yeni yatırımların yapılması, limanların verimli işletilmesi ve yeniden yapılandırılması amacıyla ön rapor hazırlanması kararı aldı. Resmi Gazete’de yayımlanan Bakanlar Kurulu kararına göre, Özelleştirme Yasası uyarınca kurulan Ön Rapor Hazırlama Komisyonu’ndan KKTC limanlarının son iki yıllık mali yapısı, yeni yatırımlara ihtiyaç duyulup duyulmadığı ve yatırımlara ihtiyaç duyulması halinde yaklaşık yatırım bedelinin ne kadar olacağı konusunda ön rapor hazırlanması talep edilecek.

“Hükümetin ne kadar hesapsız iş yaptığının somut bir göstergesi”

Yeni Bakış’a konuyla ilgili açıklamalarda bulunan CTP Milletvekili Erkut Şahali, hükümetin tavrının yangından mal kaçırmak olduğunu belirterek, belli bir stratejiye göre davranan bir hükümetle karşı karşıya olunmadığını söyledi. Şahali, anlık kararlarla iş ola bir şeylerin yapılmaya çalışıldığına dikkat çekerek, Bakan Kemal Dürüst’ün en son kamuoyunun bilgisine gelen olmayan bir havayolu şirketine uçuş ön izni vermiş olmasının hükümetin ne kadar hesapsız iş yaptığının somut bir göstergesi olduğunu kaydetti.

“Hükümet artık boyunu aşan işlere girişmemeli”

Şahali, limanların özelleştirilmesiyle ilgili hükümetin tavrının olumlu yönde olduğunun bilindiğini ifade ederek, bu konuda rasyonel bir çözüm üretilmesine ihtimal vermediğini söyledi. Şahali, özelleştirme ile ilgili ülkede çok olumsuz deneyimlemelerin olduğunu belirterek, bunun en bariz örneğinin Ercan Hava Alanı olduğunu kaydetti. Şahali, hükümetin akılcı bir sonuca ulaşma ihtimalinin yok denecek kadar az olduğunu belirterek, “hükümet artık boyunu aşan işlere girişmemeli” dedi.

Şahali, toplumsal uzlaşının sağlanmasına dönük bir gayret içinde olunması gerektiğini belirterek, dünya limancılığı göz önünde bulundurulduğunda ülkedeki limanların bugün istenilen düzeyde olmadığını belirtti.

“Limanlarımızın günün koşullarına uyarlanmasına ihtiyaç vardır”

Şahali, şöyle devam etti, “Standartların yükseltilmesi, iş hacminin artması bakımından ve sınır güvenliğinin sağlanması bakımından pek çok yapılması gerekenler vardır. Limanlarımızın günün koşullarına uyarlanmasına ihtiyaç vardır. Bu konuda özel sektörden de yararlanılması gerekiyorsa makul bir fizibilite çalışmasıyla bu konuda karar verilmesine ihtiyaç vardır. Ancak hükümetin rapor hazırlığı dediği şey geçmişte olduğu gibi nihayetinden önceden ilanıdır”

Şahali, arzu edilen nihayete ulaşılmasını sağlayacak raporun ortaya çıkmasının çok muhtemel olduğunu ifade ederek, sadece gayrı yasal değil hükümetin etik dışı tavırları da dikkate alındığında, limanların özelleştirilmesi için gerekli olan bir raporun hazırlanmasıyla alakalı olduğunu söyledi. Şahali, hükümetin bu konuda esaslara dayalı bir rapor hazırlama düşüncesi olmadığına vurgu yaparak, TC ile imzalanan ekonomik işbirliği anlaşmasının hükümlerinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini kaydetti.

“Bunlar hep hamaset içeren laflar”

Şahali, “Bu davranış biçimi işin doğasına aykırıdır” diyerek, “hükümet ne yaptığını bilir, hangi amaca yöneleceğini bilir. Gerekli icraatları da önceden yapar. UBP’nin imza attığı her işte maalesef başımız tokuştuğu zaman hakikati anlamış olduk. Bugün farklı bir tavır içinde olduğumuzu söyleyemem” diye konuştu.

Şahali, elektrik olsun su konusu olsun daha çok Türkiye’deki hükümet yetkililerinden bilgi alındığına dikkat çekerek, işin içine hamasetin de eklenerek, ‘gerekirse Güney’e de veririz’ denildiğini belirtti. Şahali, su konusunda yaşananları hatırlayacak olursak, bırakın Güney’e vermeyi, ülkenin daha her tarafına su ulaşmazken, “Güney Kıbrıs bu sözleri dikkate alsa ve yarın Kuzey’den bize de su gelecek deseydi, bugün susuzluktan kırılırdı” dedi.

“Bunlar hep hamaset içeren laflar” diyen Şahali, “önemsenen işin elektrik boyutu değil, hamaset boyutudur” diye konuştu.

“Kabloyla gelecek olan enerjinin maliyetini halk bilmeli”

Şahali, TC’den ülkeye enerjinin gelişiyle ilgili hangi bilimsel dayanağın olduğuna ilişkin açıklama yapılması gerektiğinin altını çizerek, bugün fiyat detaylarının açıklanmasına ilişkin talebin hala sonuçlanmadığını söyledi.

Şahali, “Bugün biz elektriğimizi dünyanın tercih etmediği bir yöntemle karşılıyoruz” diyerek, çevre etkisi bakımından bunun olumsuz olduğunu belirtti. Şahali, maliyetin yüksek olduğunu, ancak kabloyla gelecek olan enerjinin maliyetinin ne kadar olacağını halkın bilmesine ihtiyaç olduğunu kaydetti.

“Limanları özelleştireceğiz kararı verilmişse rapor ihtiyacı yoktur”

Şahali, ülkenin başka bir coğrafyadan gelecek olan enerjiye belki de ihtiyacı olduğunu ifade ederek, bunun için detayların ortaya çıkmasına ihtiyaç olduğunu belirtti.

Şahali, verilecek olan bilimsellikten yoksun her kararın aslında guduru verilmiş bir karar olduğuna vurgu yaparak, limanlarda da durumun aynı olduğunu, limanları özelleştireceğiz kararı verilmişse rapor ihtiyacı olmadığını kaydetti.

“Kılıfına uydurmak adına bir takım kararlar alınıyor”

Şahali, “Limanların yarattığı sıkıntıdan bunaldık, verip kurtulacağız dersiniz ve veririsiniz” diyerek, raporun sonuçlarına göre bir karar verilecekse içeriğinin ne olduğunun belli olması gerektiğini söyledi. Şahali, hükümetin limanların özelleştirilmesi ile ilgili adımı attığını, gerekçesini ise kılıfına uydurmak adına bir takım kararlar aldığını belirtti. Şahali, halkın bu konuyla ilgili endişelerinin uzun zamandır olduğunu ifade ederek, şunları kaydetti, “Ercan Hava Alanı aceleyle özelleştirildi. Gerekçe ise 2012 yılında 13’ncü maaşların ödenmesiyle yaşanmakta olan kaynak sıkıntısının özelleştirmeyle devlet kasasına girecek olan yüz milyon Euro’nun tahsil edilmesiyle aşılması olayıydı. Ardından özelleştirme sürecinin denetimiyle ilgili bir firmayla anlaşılması ve bunun yarattığı yasal ve etik tartışma ile işletmeci firmaya alanın devredilmesiyle ilgili yaşanan gecikme nedeniyle sözleşmenin 4 yıl daha uzatılması ile ilgili ortaya çıkan şaibe hala gündemde. Ardından ise bir araştırma komitesi kurularak özelleştirme adıyla yapılmış olan anlaşmanın aslında birçok açıdan sakatlık içerdiği ortaya çıktı”

Şahali, “Ercan Hava Alanını özelleştirdiği gibi aynı kadro limanları da özelleştirecekse vay Kıbrıs Türk toplumunun haline. Bu konuda seyirci kalmak gibi bir hakkımız yoktur. Bu konuyu değerlendirip gerekli tavrı ortaya koyacağız” dedi.

Yeni Bakış

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.