1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DENİZİN İÇİNDE BIRAKILDILAR
DENİZİN İÇİNDE BIRAKILDILAR

DENİZİN İÇİNDE BIRAKILDILAR

Denizin içinde bırakıldılar

A+A-

Kaplıca, Çınarlı ve Tatlısu’da tespit edilen 4’ü çocuk, 3’ü kadın toplam 21 Suriyeli mültecinin Türkiye’ye ihraç edilmesi bekleniyor… Mültecilerin umut yolculuğunda yaşadığı anlar dün daha da netleşti

Ahmet İLKTAÇ

Ülkelerindeki iç savaştan ve açlıktan kaçıp Avrupa Birliği (AB) ülkelerine götürülecekleri umuduyla kandırılan ve önceki gün Kaplıca, Tatlısu ve Çınarlı köylerinde polis tarafından tespit edilen biri daha 7 aylık 4’ü çocuk, 3’ü kadın toplam 21 Suriyeli mülteci ihraç edilmek üzere İskele Polis Müdürlüğü’nde bekliyor.

Mahkemeye çıkarılmayan Suriyeli 21 mültecinin kısa süre içerisinde Türkiye’ye ihraç edilecekleri bildirildi.

Mültecilerin kendilerini getiren bottan bellerine kadar su içerisinde denize bırakıldıkları öğrenilirken, bir çocuğun yanında ailesinden kimsenin de bulunmadığı, kadınlardan birinin de hamile olduğu belirtildi.

Mültecilerin, kim olduğu belirlenemeyen bir insan taciri tarafından hava aydınlanmadan Güney Kıbrıs’ta Baf kasabası diye bırakıldıkları Kaplıca bölgesinde, gruplara ayrılıp yürüdükleri öğrenildi. Mültecilerin bir süre yürüdükten sonra 12’sinin saat 03.00 sıralarında bölgede avlanmak için gelen avcılar tarafından fark edildikleri belirtildi.

Avcıların polise haber vermesiyle polis tarafından tespit edilip tutuklanan 12 mültecinin ardından yine aynı gün saat 22.00 sıralarında Tatlısu- Zambakköy civarında 6 mülteci, saat 23.00 sıralarında da Çınarlı köy camisinde 3 mülteci daha tespit edilip tutuklandıkları öğrenildi.

Söz konusu mültecilerin bir kısmının Suriye’den bir kısmının da Türkiye’den Güney Kıbrıs’ın Baf kasabasına gitme umuduyla yolculuğa çıktıkları öğrenildi. Bazı mültecilerde Türkiye’de kaldıklarına yönelik belgeler de bulunduğu bilgisi edinildi.

Mültecilerin, insan tacirlerine para kaptırmadıkları, Baf’a ulaştıktan sonra telefonla teyit ettikten sonra Suriye’deki bir aracıyla paranın insan tacirlerine ödeneceği öğrenildi. Mültecilerin bin 500 dolar ve bin dolar arasındaki ücretle insan tacirleriyle anlaştıkları belirtildi. Erkek mülteciler arasında daha önce uzun yıllar Güney Kıbrıs’ta çalışanlar olduğu bilgisi edinildi.

Sığınmalarına yönelik yasa yok

Mülteci Hakları Derneği Proje Koordinatörü ve avukat Fatoş Sevim Saygın, mültecilerle görüşme olanağı için polisin kendilerine yardımcı olduğunu söyledi. Saygın, tespit edilen mülteciler arasında hamile bir kadın ve refakatçisi olmayan bir çocuk olduğunu kaydetti.

Kendisine verilen bilgiye göre söz konusu mültecilerin Türkiye’ye gönderileceklerini anlatan Saygın, kendilerinin de BM Yüksek Komiserliği’ne gerekli tüm bilgileri gönderdiklerini açıkladı. KKTC yasalarında mültecilerin KKTC’de sığınmalarına yönelik bir yasanın bulunmadığını ifade eden Saygın, 2015 yılında mültecilerle ilgili hazırlanan yasa tasarısının meclisin hukuk komitesinden geçmediğini anımsattı.

Saygın, KKTC’de gerekli yasal mevzuatın hazırlanarak en azından acil ve istisnai durumlarda yardımcı olunması gerektiğine dikkat çekti. Önceki tespit edilen mültecilerle ilgili de bilgi veren Saygın, mültecilerin deniz içerisinde bellerine kadar yükseklikte olan suda bırakıldıklarını dile getirdi. Saygın, aralarında bebekleri olan kadınlar ve hamile bir kadının suda ıslandıktan sonra soğuk havada 8-9 saat yürümek zorunda kaldığını kaydetti.

Kıbrıs

Etiketler : ,
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.