1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DERİNYA PARASI 2016 BAŞINDA SERBEST
DERİNYA PARASI 2016 BAŞINDA SERBEST

DERİNYA PARASI 2016 BAŞINDA SERBEST

Derinya parası 2016 başında serbest ;

A+A-


Avrupa Birliği’nin (AB) Derinya geçiş kapısının açılması için AB’nin vereceği paranın, en erken Ocak 2016’nın başında serbest bırakılabileceği belirtildi.

Konu hakkında KIBRIS’ın sorularını yanıtlayan Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs Temsilciliği, Lefke-Aplıç ve Mağusa-Derinya geçiş noktalarının açılması konusuna bağlılığın, prosedürü hızlandırmak suretiyle gösterdiğini açıkladı.

Komisyon Temsilciliği, IPA Komitesi’nin kapılar için finansal destek konusunda 17 Kasım’da verdiği olumlu görüşün, geçişler için sağlanacak parasal yardımın serbest bırakılması konusunda önemli bir gelişme olduğunu belirtti.

Avrupa Komisyonu’nun, ilgili kararı mevcut tüzük çerçevesinde mümkün olan en kısa sürede alacağı belirtilirken “(Kıbrıslı Türklere) Mali Yardım Tüzüğü, belgelerin üye ülkelere gönderilmesinin ardından iki aylık bir bekleme süresi öngörüyor. Dolayısıyla bu konunun karar bağlanmasının Ocak 2016’ta gerçekleşmesi bekleniyor” ifadeleri kullanıldı.

“Genişletme 7 metreyi aşmazsa sorun olmaz”

Konu hakkında iyi bilgi sahibi olan çevreler, Derinya Geçiş Noktası’na kuzeyden ulaşım sağlayan Vahit Güneri Caddesi’nin 2,7km’lik bölümde altyapı çalışmaları yapılacağını, bu çalışmalardan doğacak mülkiyet haklarının incelenmesi nedeniyle 2 aylık bekleme süresinin Kıbrıs Rum tarafınca talep edildiğini, Mali Yardım Tüzüğü’nün böyle bir hakkı üye devletlere tanıdığı ifade etti.

Ancak söz konusu yol üzerinde yapılacak genişletme çalışmaları sonucunda, yol genişliğinin yedi metreyi aşmaması durumunda Kıbrıs Cumhuriyeti’nin ne de başka bir tarafın itirazı olmayacağı öne sürülüyor.

AB’nin adanın kuzeyinde yatırım yapabilmesi için söz konusu mülkün yasal statüsünün açık olması şartı arandığı ifade edildi.

Derinya ve Aplıç geçiş noktaları için AB tarafından 1.7 milyon Euroluk bir kaynak ayrılırken ilgili taraflar, çalışmaların ise 7 ile 11 ayda tamamlanmasının beklendiği dile getirmişti.

Konu suçlama oyununa dönüşmesin

Konunun uzun zamandır takipçisi olan Mağusa İnisiyatifi ise konu ile ilgili gün içerisinde yeni bir açıklama yayınlayarak, konu bir suçlama oyununa dönüştürülmemesi konusunda uyarıda bulunarak Kıbrıs Türk tarafının, AB yardımını beklemeden kendi üzerine düşeni yapması çağrısında bulundu.

İnisiyatif, geçiş noktasının güney bölümünde Kıbrıs Rum tarafının üzerine düşeni yaptığını belirtirken “Derinya Yolu’nun güneyde kalan 300 metresi hazır vaziyette açılma sürecini beklemektedir. Bu konuda Derinya Belediye Başkanı ile temas edilmiş ve kendileri üzerlerine düşen 300 metrenin hazırlandığını bizlere söylemiştir” ifadelerini kullandı.

Bölgeye olumlu katkı sağlayacak böyle bir projenin geciktirilmesinin Mağusa halkının tepkisine neden olduğunu anlatan İnisiyatif, tur operatörlerinin turist akışına başlamak için yolun açılışını beklediğini kaydetti.

Mağusa İnisiyatifi, güneydeki yolun istimlak sorunu olduğunun basına sızdığını ancak bu yönde çıkan haberlerin tamamen yalan olduğunu Derinya Belediye Başkanı ve Geçiş Kapıları Teknik Komitesi’nin Kıbrıslı Rum eş başkanının kendilerine ilettiğini de açıklamasına ekledi.


 

Kıbrıs

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.