1. HABERLER

  2. KÜLTÜR-SANAT

  3. DİYALİZ VE BÖBREK HASTALARI DAYANIŞMA DERNEĞİ DÜNYA BÖBREK GÜNÜ ETKİNLİKLERİNİ AÇIKLADI
DİYALİZ VE BÖBREK HASTALARI DAYANIŞMA DERNEĞİ DÜNYA BÖBREK GÜNÜ ETKİNLİKLERİNİ AÇIKLADI

DİYALİZ VE BÖBREK HASTALARI DAYANIŞMA DERNEĞİ DÜNYA BÖBREK GÜNÜ ETKİNLİKLERİNİ AÇIKLADI

Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği, her yıl Mart ayının ikinci Perşembe gününün Dünya Böbrek Hastaları Günü olarak kabul edildiğini hatırlatarak, 13 Mart’ın Dünya Böbrek günü olduğunu bildirdi.

A+A-

Diyaliz ve Böbrek Hastaları Dayanışma Derneği, her yıl Mart ayının ikinci Perşembe gününün Dünya Böbrek Hastaları Günü olarak kabul edildiğini hatırlatarak, 13 Mart’ın Dünya Böbrek günü olduğunu bildirdi.

Dernek Başkanı Dr. Zerrin Akalın, yaptığı yazılı açıklamada,  böbrek hastalarının umudunun organ nakli olduğu ve kendi imkanları ile organ bulan hastaların Türkiye’de canlı insanlardan nakil yaptırdıklarını belirtti.

Dünyada artık %75 oranında kadavradan (ölüden) nakiller yapıldığını hatırlatan Akalın, KKTC’de organ nakli ameliyatlarını yapabilecek kapasitede hekimler bulunduğunu, Dr. Burhan Nalbantoğlu Devlet Hastanesi’nde bir kaç ilave alet ve personel eğitimi ile bu ameliyatların yapılabileceğini vurguladı.

Akalın şunları kaydetti:

“Diyaliz derneği olarak biz hastalar adına bir an önce Organ Nakli Yasası’nın meclisten, tüzüğün de Bakanlar Kurulu’ndan geçmesini istiyoruz. Bu çalışmalara paralel olarak da doktor ve hemşire eğitimlerinin bu zaman içinde sağlanmasını, daha fazla gecikilmemesini istiyoruz. Hasta sayısı her geçen yıl daha da artmaktadır ve hastalarımızın da daha fazla bekleyecek zamanları yoktur, çünkü yaşayabilmek için zamanla yarışıyorlar.”

Akalın, Avrupa Birliği Danışmanları ile de çalışılan ve Meclis onayına gidip yasalaşamayan yasa taslağına, katkı koyup sona varılması adına, TC Sağlık Bakanlığı Organ Nakli Hizmetleri ve Ulusal Koordinasyon Merkezi Birim Sorumlusu Dr. Bahri Kemaloğlu;  Bilim Üniversitesi Organ Nakli Koordinatörü Doç Dr. Ata Bozoklar ve İstanbul Medeniyet Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Tıp Hukuku Araştırmaları Birim Başkanı  Prof. Dr Hakan Hakeri’nin 13 Mart’ta yapılacak Sempozyuma konuşmacı olarak davet edildiğini bildirdi.

Akalın ayrıca “böbreklerimizi koruyalım” sloganıyla halka, kan şekerini ve tansiyonu düzenli kontrol ettirme, sağlıklı beslenme, normal kiloda olma, yeterli miktarda sıvı alma, sigara içmeme, gelişigüzel ilaç almama, yılda bir kez böbrek fonksiyonlarını kontrol ettirme ve fazla tuz kullanmama çağrısında bulundu.

DÜNYA BÖBREK GÜNÜ ETKİNLİKLERİ

7, 10 Mart Lefkoşa Diyaliz Merkezi Hasta Ziyareti

11 Mart Mağusa Diyaliz Merkezi Hasta Ziyareti

13 Mart  Organ Nakli Sempozyum, Saat 9.00, Yer:  Merit Lefkoşa Otel

15 Mart Farkındalık Yürüyüşü “Böbreklerimizi  Koruyalım” (Lefkoşa’da Pronto kavşağından Bakanlık ışıklarına), Saat 15.00

21 Mart Konser - LTB Orkestrası eşliğinde solist Ayşeğül Zayim - 80-90 Şarkıları, Yer:YDÜ Atatürk Kültür Merkezi Salonu, Saat: 20.30, Biletler Dernek ve Deniz Plaza 15 TL, Dernek Tel: 3300150  05338609174

TAK

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.