1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DSİ TALİP OLDU BESKİ ÇATIRDADI
DSİ TALİP OLDU BESKİ ÇATIRDADI

DSİ TALİP OLDU BESKİ ÇATIRDADI

Türkiye'den borularla getirilen suyun kimin tarafından yönetilip işletileceği tartışmaları sürerken, DSİ yönetime talip oldu;

A+A-

 

Türkiye'den borularla getirilen suyun kimin tarafından yönetilip işletileceği tartışmaları sürerken, DSİ yönetime talip oldu. Suyu yönetme iddiasıyla kurulan BESKİ ise dağılma aşamasına geldi.

 

BESKİ BİLMECESİ SÜRÜYOR

Türkiye ile KKTC yetkilileri arasında suyun kimin tarafından işletileceğine ilişkin tartışma devam ederken suyu yönetme iddiasıyla kurulan BESKİ şirketi de çatırdadı. Ulusal Birlik Partili belediye başkanlarının yanı sıra Girne ve Mağusa Belediye Başkanları da BESKİ’den çekilmeyi düşünüyor

Ceren ÖZBİL

Türkiye'den gelen su ile ülkedeki su kaynaklarının yönetimine talip olup 28 belediyeden 26'sının katılımıyla kurulan BESKİ’nin dağılacağı gündeme gelirken, Türkiye'den KKTC'ye gelen suyun işletmesini, Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü’nün yürütmesi için teklif sunuldu.

Belediye başkanlarının birçoğu bu teklife olumsuz bakmadı ancak bu işletme süresinin kısa bir süre olması gerektiğini savundu. Ancak bütün belediye başkanları su işletme ve yönetiminde belediyelerinde söz hakkı olması görüşünde.

Görüşmeler sürüyor

Mesarya’daki Ulusal Birlik Partili Belediye Başkanları yanı sıra Girne, Mağusa ve Tatlısu Belediye Başkanları BESKİ’den çekilmeyi ciddi ciddi masaya yatırmış durumda. Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip, Vadili Belediyesi Başkanı Mehmet Adahan ve Paşaköy Belediyesi Başkanı Habil Tülücü dün Gazimağusa Belediyesi Başkanı İsmail Arter ile dün bir araya geldi. Arter de Mesarya’daki 3 UBP’li belediye başkanına destek belirtti.

Kritik gün pazartesi

Gazimağusa Belediye Başkanı İsmail Arter’den de destek alan belediye başkanları Pazartesi günü diğer belediye başkanları ile de görüşecek. Edinilen bilgiler arasında Pazartesi günü Gazimağusa Belediyesi Başkanı İsmail Arter, Beyarmudu Belediye Başkanı İlker Edip, Vadili Belediyesi Başkanı Mehmet Adahan, Paşaköy Belediyesi Başkanı Habil Tülücü ve onarla destek verecek diğer belediye başkanları BESKİ üyeliğinden çekildiğini açıklayacağı yer alıyor.

Güngördü: Kısa bir süre içinse itirazımız yok

Girne Belediyesi Başkanı ve BESKİ Yönetim Kurulu üyesi Nidai Güngördü, Devlet Su İşleri’nin Türkiye’den KKTC’ye gelen suyun işletmesinin yürütülmesine talip olmasına eğer kısa süreliyse bir itirazı olmadığını açıkladı. Ancak bu konuda belediyelerinde görüşü alınması gerektiğine vurgu yapan Güngördü, belediyelerin su konusunda ciddi yatırımları ve harcamaları olup tüm buların ne olacağını sordu. Güngördü ayrıca belediyelerin su ve kanalizasyon bölümlerinde görev yapan personelinde ne olacağının belirsiz olduğunu anlattı.

“Kaynaklarımızı ne olacak?”

Suyun işletme ve yönetiminin özelleşmesi durumunda yeşil alanlarda yapılan sulamalar için belediyelerin kendi öz kaynaklarını kullanıp kullanamayacağını soran Güngördü bu konuda da belirsizliğin devam ettiğinin altını çizdi. Güngördü, bu öz kaynakların kullanılmaması durumda su satın almak zorunda kalacaklarını söyledi.

“İşbirliği olabilir”

Belediyeler ve özel bir şirketin işbirliği yapabileceğini kaydeden ancak mutlaka ve mutlaka bu yönetimde belediyelerinde söz sahibi olması gerektiğini belirtti. Güngördü şu şekilde konuştu:
KKTC su yönetimi konusuna hazırlık yapmadı. Tek hazırlık BESKİ tarafından yapıldı. Su baraja geldi ancak hala bir sonuca varılamadı. DSİ’nin bu talebi bu karışıklığı çözmek içinse bir itirazımız yoktur. Ancak sürekli olamaması gerekir. Ayrıca bu yönetimde belediyelerinde söz hakkı olması gerekir. Belediyeler özel bir şirketle işbirliği yapabilir.

Adahan: Siz yapamazsanız, başkası yapar

Vadili Belediyesi Başkanı Mehmet Adahan, “Eğer siz suyun yönetemezseniz, gelir başkası yönetir” dedi. Adahan durumu “düşünü bir çocuk doğdu. Eğer siz bakmazsanız gelip başkası bakacak.” İle örneklendirdi. Türkiye’den KKTC’ye su gelmesinin sosyal bir mesele olduğunu kaydeden Adahan, bunun kar amaçlı yapılan bir iş olmadığını belirtti.

“Özel sektörde yapabilir”

Su yönetimini özelinde tüzelinde yapabileceğini kaydeden Adahan, ancak belediyelerin burada söz sahibi olması gerektiğini kaydetti. Adahan, tüm dünyada su yönetiminin özel sektör tarafından yapıldığına işaret ederek devletin bu konuda uzun vadeli planlar yapması gerektiğini belirtti. Belediye başkanı Adahan devletin tarım, belediyeler ve su konusunda ortaya uzun vadeli planlar koyması gerektiğini anlattı.

Suyun yönetimi için yaklaşık 700 milyon TL’lik yatırıma ihtiyaç olduğunu hatırlatan Adahan, bu nedenle BESKİ’nin ancak 25-30 yıl sonra buı yönetimi devralabileceğini savundu. 

Işısal: Hükümet çözüm yönünde çabalar ortaya koyacaktır

Değirmenlik Belediyesi Başkanı Osman Işısal, BESKİ kurulurken Kocaeli’de bulunan su işletmelerini inceleyerek kurduklarını anlattı. BESKİ’nin Türkiye’den gelen suyun depolardan aboneye kadar olan sistemini işletmeye talip olduğunu hatırlatan Işısal, ancak son aldığı duyumların DSİ’nin tüm sistemi işletmeye talip olduğu yönünde olduğunu açıkladı. Işılsal bu konuda hükümetin gerekli çabaları ortaya koyacağını ve bir çözüm bulacağını düşündüğünü anlattı.

Hulusioğlu: Net açıklama yapılmalı

Çatalköy Belediyesi Başkanı Mehmet Hulusioğlu, hükümetin hala net bir açıklama yapmadığını ve belirsizliğin sürdüğünü ifade etti. Hulusioğlu, önümüzdeki hafta KKTC başbakanı ile Türkiye’deki bakanın görüşeceğin ve artık bu konuya son noktanın konulacağına inandığını söyledi.

Orçan: Belediyelerin söz hakkı olmalı

Tatlısu Belediyesi Başkanı Hayri Orçan, Devlet Su İşleri’nin su yönetimine talip olmasına karşı olmadığını ancak burada mutlaka belediyelerinde söz sahibi olması gerektiğini ifade etti. Orçan, özellikle su yönetimi için kurulacak kurulda belediyelerden de bir temsilci yer alması gerektiğin kaydetti.

Havadis

 

 

 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.