1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. DURUM İÇLER ACISI!
DURUM İÇLER ACISI!

DURUM İÇLER ACISI!

Bankalara borç miktarı 100 milyon oldu!

A+A-

Normal maaşları ödeyemez duruma gelen Sosyal Sigorta Dairesi, 13’üncü maaşlar için de 64 milyon TL arıyor
Aytuğ TÜRKKAN

   Emekli maaşlarını ödeyemez duruma gelen ve her ay bankalardan borçlanmak zorunda kalan Sosyal Sigorta Dairesi, şimdi de 13’üncü maaşlar için 64 milyon TL arıyor. Diyalog’un elde ettiği bilgilere göre; Kasım sonu itibariyle bankalara olan borç miktarı da 100 milyon liraya ulaştı.
   Bakanlar Kurulu’nun kefaletiyle borçlanan Sosyal Sigorta Dairesi, yüzde 11,5 ile 14,5 arasında faiz ödemesi yapıyor. Kamu çalışanlarına 13’üncü maaş verilmesi nedeniyle aynı uygulamayı sigorta emeklileri için de yapmak zorunda olan hükümetin, 64 milyon TL  ek borçlanma yapması gerekiyor.

Özel bankalardan her ay borç alınıyor…
Yılların yanlış politikaları nedeniyle daire topladığı primlerle maaşları ödeyemez duruma geldi. Sosyal Sigortalar Dairesi emekli maaşlarını her ay düzenli ödeyebilmek için milyonlarca TL borçlanmak zorunda kalıyor.
10 farklı özel bankadan her ay 5 ile 19 milyon 500 bin TL arasında borçlanmak zorunda kalan daire, bu borçlar için de bankalara yüksek faizler ödemeye mahkum ediliyor.
Bu döngü her ay bu şekilde devam ediyor…
Bakanlar Kurulu kararı ile 2016 yılının Kasım ayında kurum 100 milyon TL borçlanma yaptı.
100 milyon TL’lik borçlanma için Daire, 10 farklı yerel bankaya yüzde 11.5 ile 14.5 arasında faiz de ödemek zorunda kalıyor.
Bu korkunç tabloda şimdi bir de 13’üncü maaş sıkıntısı var.

Limasol, Vakıflar ve Nova Bank’tan çifte kredi!
Bakanlar Kurulu kararlarına göre Kasım ayında sigortalar en yüksek borçlanmayı 19 milyon 500 bin TL ile Limasol Kooperatif Bankası’ndan yaptı.
Bu borç için ödenecek toplam faiz miktarı yüzde 14.5. Ama Limasol Kooperatif’ten aynı ay içinde bir de yüzde 12.5 TL faizle 9 milyon TL daha bir borçlanma söz konusu… Rakam böylelikle 28 milyon 500 bin TL’ye yükseliyor.
Daha sonra yine çift borçlanılan Kıbrıs Vakıflar Bankası geliyor. Yüzde 14.5 komisyon ile 10 milyon 500 bin TL’lik borçlanmaya bir de yüzde 11,5 faiz oranı ile 9 milyon TL ekleniyor. Borç rakamı böylelikle 19 milyon 500 bine çıkmış oluyor.
Üçüncü sırada ise Yakın Doğu Bankası var. Kurum bu bankadan da 19 milyon TL borçlandı. Bu borcun faizi de yüzde 13.5…
Nova Bank’tan da iki ayrı borçlanma yapıldı. Yüzde 12,5 faiz oranı ile 5’er milyon TL olmak üzere Nova Bank’tan da toplamda 10 milyon TL borçlanma yapıldı.
Kasım ayı için Şeker Bank’tan 10 milyon TL borçlanıldı. Bu borcun faizi de yüzde 11…
Viya Bank’tan da yüzde 11,5 faiz oranı ile 8 milyon TL borçlanan kurum, Kıbrıs Kapital Bankası’ndan da yüzde 11 komisyon ile 5 milyon TL borçlandırıldı.
Toplam 100 milyon TL borçlanan kurum ancak bu şekilde ay sonunda emeklilere maaşlarını ödeyebildi.

13’üncü maaş için 64 milyon TL
Maaş ödeyemeyecek durumdaki Sosyal Sigortalar Dairesi şimdi bir de emeklilerine 13’üncü maaş ödemek zorunda.
Maliye Bakanlığı Müsteşarı Ahmet Havutcu daha önce Diyalog gazetesine yaptığı açıklamada sigortalıların 13’üncü maaşlarını Maliye Bakanlığı’nın karşıladığını ifade etmişti.
Sosyal sigorta emeklileri için 64 Milyon TL’ye ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Havutçu, bu rakamın Maliye Bakanlığı’nın sigortalara hibesi şeklinde gerçekleştiğini belirtmişti.

Bakan “ödenecek” demişti
Çalışma Ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ersan Saner, Diyalog Tv’de katıldığı Detay programında Aytuğ Türkkan’ın konuya ilişkin sorusu üzerine sosyal sigorta emeklilerinin 13’üncü maaşlarının ödeneceğini dile getirmişti. Ancak Bakan Saner, 12 prim toplayan kurumun 13 maaş vermesinin sakıncalarını da ortaya koymuştu.

adsiz-050.png

Diyalog

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.