1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EMEKLILERE MÜJDE!
EMEKLILERE MÜJDE!

EMEKLILERE MÜJDE!

Emeklilere müjde!

A+A-

1’inci Küçük Hükümeti'nin Maliye Bakanı Ersin Tatar'ın dönemi olan ve 13 bin emekliden kesilmiş Eylül-Aralık 2010 ayları ile 2010 yılı 13’üncü maaşından yapılan kesintiler 2016’da emeklilere geri ödeniyor. Maliye Bakanlığı, Yüksek İdare Mahkemesi’nin Haziran 2015’te verdiği karar üzerine, 2010’da maaşlarından vergi kesintisi yapılan emeklilere toplam 10 milyon TL tutarında ödeme yapacak. Ödeme için kaynak hazır. Maliye Bakanı Birikim Özgür’den alınan bilgiye göre ödeme için gerekli olan yasal düzenlemenin yapılmasının ardından ödemeler 2016 yılı içerisinde gerçekleştirilecek.

2010 yılında Yapılan kesinti sonrasında Emekli Dernekleri, Eylül 2010’da Anayasa Mahkemesi nezdinde iki dava açmış, dava yürürlüğün durdurulması davasını bir mutabakat tutanağı ile geri çekilmiş esas dava 13 Ocak, 2011 tarihinde emeklilerin lehine sonuçlanmıştı. Ocak 2011 itibariyle emekli maaşlarından vergi kesintisine son verilmiş, ancak Anayasa Mahkemesi huzurunda varılan mutabakata ve idare ile savcılığın taahhüdüne rağmen, geriye dönük beş aylık kesintiler ödenmemişti. Ödemenin gecikmesi üzerine 7 Ekim 2011 tarihinde Yüksek İdare Mahkemesi’nde yeniden bir dava açılmış kararın okunması ise Haziran 2015'e de olmuştu.

1’inci İrsen Küçük Hükümeti döneminde, 13 bin emeklinin Eylül-Aralık 2010 aylarındaki maaşlarından ve 13’ünü maaşlardan yapılan vergi kesintisi, bu yıl ödeniyor. Yüksek İdare Mahkemesi’nin haziran ayında aldığı karar uyarınca Maliye Bakanlığı gerekli ödeme için 2016 yılı bütçesinden 10 milyon TL kaynak ayırdı.

Açıklama yapan Maliye Bakanı Birikim Özgür, Yüksek İdare Mahkemesi’nin kararı uyarınca, 2010 yılında yapılan kesintilerin bu yıl ödenmesi için kaynak ayrıldığını, sıranın yasal düzenlemede olduğunu kaydetti.

Emekli Dernekleri Eşgüdüm Komitesi üyeleriyle önceki gün gerçekleştirdikleri toplantıda konunun ele alındığını ve yasal düzenleme yapılması gereğinin bakanlık tarafından komite üyelerine aktarıldığını vurgulayan Bakan Özgür, “Bakanlık olarak irademiz mahmeke kararını uygulamaktır. Bunun için öncelikle yasal düzenlemeye de ihtiyaç var” dedi.

Bakan Özgür, kamu çalışanlarının maaşlarından ve ikramiyelerinden kesinti yapılması gibi bir görüşlerinin olmadığının da altını çizerek, “Hele hele Türkiye’yle imzalanacak protokol kapsamında hiç yoktur” diyerek, Türkiye ile imzlanacak 2016-2018 Ekonomik İşbirliği Protokolü’ne atıfta bulundu.

Bakan Özgür, “Sonuçta bizim gelirlerimizi artırma, giderlerimizde de belli bir disiplini uygulama zorunluluğumuz var” diyerek, öncelikli politikanın ülkede gelir artırıcı adımlar atılması olduğunu da sözlerine ekledi.

YİM karar vermişti

Yüksek İdare Mahkemesi 11 Haziran 2015’te, 2010 yılında emeklilerin maaşlarından vergi alınması ile ilgili yasanın bazı maddelerinin iptaline karar vermişti. Necat Arifoğlu isimli emekli tarafından Yüksek İdare Mahkemesi’nde açılan ve maaşından kesinti yapılan tüm emekliler için emsal oluşturan davada mahkeme, Anayasa’nın 160’ıncı maddesini esas alartak, Devleti, emeklilerin maaşlarından yapılan 5 aylık kesintiyi geri ödememe konusunda kusurlu bularak, kesintilerin ödenmesi emrini vermişti.

Kıbrıs Postası

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.