1. HABERLER

  2. KIBRIS

  3. EŞEKLER ZİYAMET'E DAYANDI!
EŞEKLER ZİYAMET'E DAYANDI!

EŞEKLER ZİYAMET'E DAYANDI!

Bekçi kalmadı!

A+A-

Nadire BAHADİ

Dipkarpaz’da “eşek” sorununun tarihi neredeyse Kıbrıs müzakereleri kadar eski. 1974 yılında bölgede bırakılan eşleklerin üremesi ile, Dipkarpaz Zafer Burnu bölgesinde doğal bir yaşam alanına sahip özgür eşekler, üreticilerin de en büyük düşmanı.

Dipkarpaz Zafer Burnu’ndan, Dipkarpaz köyüne kadar ulaşan eşekler, bölgede tarımla uğraşan vatandaşların arazilerine ciddi zararlar veriyor.

Zaman zaman su ve yem sıkıntısı yaşayan bölgedeki özgür eşekler, aç kaldıkça köye doğru ilerliyor. Yıllardır bir bölgede toplanmaları, üreticiye zarar vermelerinin önlenmesi, aç kalmalarının önüne geçilmesi gibi projeler başlatılsa da, sonuçsuz kalıyor.

Bölge milletvekili Hamit Bakırcı’nın Çevre Bakanı olduğu kısa dönemde başlayan, Hakan Dinçyürek’in bakanlığı döneminde tamamlanan 7 kilometrekarelik bir alan bariyerlerle çevrilmişti.

Buna rağmen, Dipkarpazlı üreticiler eşeklerin tarlalarını talan etmesinden kurtulamadı. Sürü halinde gezen eşekler, girdikleri tarlalarda vatandaşın malına ciddi zararlar veriyor.

esek-2.jpg
Bekçi kalmadı

Dipkarpazlı üreticileri eşek zararlarından korumak için görevlendirilen “eşek bekçileri” de artık yok. Ödemelerindeki sıkıntılar nedeniyle kamudaki fonlar üzerinden istihdam edilen bekçiler durduruldu.

Aralarında 10- 12 yıllık bekçilerin de bulunduğu Dipkarpazlı vatandaşlar, kendi sayelerinde üreticinin korunduğunu belirtti.
Zararlar ödenmedi

Geçtiğimiz yıllarda üreticiye zaman zaman ödenen “eşek zararları” da artık gündemden kalktı. Vatandaşın tarlası talan olsa da, hakkını arayacağı bir yer yok.

Genel tarım Sigortası, geçtiğimiz yıllarda vatandaşın tarlasına eşekler tarafından verilen zararları öderken, bu uygulama şimdi gündemde değil.

Geçtiğimiz yıllarda ziraat mühendisleri bölgeye gelip, müracaatı bulunan vatandaşların tarlasındaki hasarı tespit ediyordu. 2 yıldır, ödeme olmadığı için, vatandaşlar tespit de yapılmadığının altını çizdi.

esek-1.jpg
Başının çaresine bakıyor

Dipkarpaz’da geçimini tarımla sağlayan vatandaşlar, ceplerinden para ödeyerek, tarlalarının etrafını dikenli telle kesmek zorunda kalıyor.

Uygulanan yöntem, zaman zaman eşeklerin yaralanmasına neden olsa da, vatandaşa başka çare kalmadı. 1 milyon TL ödenerek uygulamaya konulan bariyer sistemi ise, eşekler içeriye konmadığı için çürümeye terk edildi.
 “Eşek sütü satacağız…”

Dipkarpaz Belediye Başkanı Suphi Coşkun geçtiğimiz aylarda yaptığı açıklamada, “Eşek sütü satarak, Dipkarpaz halkını kalkındıracağız” demişti.

Coşkun, tepkiyle dolu bu sözlerinde, Dipkarpaz halkının  mağduriyetini gündeme taşıma amacını da anlatmıştı.

Aradan geçen sürede, 1 milyon TL harcanarak oluşturulan bariyerler içerisinde henüz eşek yok. Bölgede salma gezmeye devam eden eşekler, ekim işlemlerini tamamlayan ve bereketli yağmurlarla yeşeren Dipkarpazlı üreticiye ait tarlaların en büyük düşmanı olmaya devam ediyor.

Havadis

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.