1. HABERLER

  2. GÜNDEM

  3. HASİPOĞLU: "BİR-BİR BUÇUK AY İÇİNDE TÜM HASTANELER OTOMASYONA GEÇECEK"
HASİPOĞLU: "BİR-BİR BUÇUK AY İÇİNDE TÜM HASTANELER OTOMASYONA GEÇECEK"

HASİPOĞLU: "BİR-BİR BUÇUK AY İÇİNDE TÜM HASTANELER OTOMASYONA GEÇECEK"

Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısında milletvekilleri güncel konularda gündem dışı konuşmalar yaptı.

A+A-

ADEM: “DEVLET KİLİTLENDİ HİÇBİR BAKANLIKTA İŞ YAPILMIYOR…”

ÇAVUŞOĞLU: “VATANDAŞLIKLAR KONUSUNDA HER ŞEY YASALARA UYGUN YAPILIYOR…”

ÜNVERDİ: “SONAY ADEM’İN HİÇBİR ELEŞTİRİSİ DOĞRU DEĞİLDİR… KAÇAK İŞÇİ ÇALIŞTIRMAYA VERİLEN 5 ASGARİ ÜCRET PARA CEZASI MAKUL DEĞİLDİR…”

SINAY: “SAYIN HASİPOĞLU HER KONUŞTUĞUNDA POT KIRIYOR…”

SİBER: “VATANDAŞ KANSER KONUSUNDA TEK BAŞINA ÖNLEM ALAMAZ… YAPILMASI GEREKEN GIDA GÜVENLİĞİ KONUSUNDA ÖZERK, BAĞIMSIZ DENETİM KURULU OLUŞTURULMASIDIR”

HASİPOĞLU: “BİR-BİR BUÇUK AY İÇİNDE TÜM HASTANELER OTOMASYONA GEÇECEK... İLAÇ GİDERLERİ 5 MİLYON TL AZALACAK”

Meclis Genel Kurulu’nun bugünkü toplantısında milletvekilleri güncel konularda gündem dışı konuşmalar yaptı.

Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu, bir-bir buçuk ay içinde tüm hastanelerde otomasyona geçileceğini; böylece reçetenin ortadan kalkacağını, hastaların randevuyla muayene olacağını ve tahlil sonuçlarının da internet ortamında yayımlanacağını açıkladı. Hasipoğlu, otomasyona geçilmesiyle ilaç giderlerinde 5 milyon TL tasarruf hedeflediklerini söyledi.

Mecliste ilk gündem dışı konuşmayı yapan Cumhuriyetçi Türk Partisi Birleşik Güçler (CTP-BG) milletvekili Sonay Adem, son zamanlarda ülke gündemini meşgul eden “10 yıl ülkede kalan herkesin vatandaş yapılmak istenmesinin” kabul edilemez olduğunu, bunun hiçbir yasada yeri olmadığını ifade ederek, bu nedenle Başbakanı İrsen Küçük’ü kınadı.

Sonay Adem, kamuoyunda vatandaşlıklar konusunda Türkiye’den baskı geldiği ve İçişleri Bakanı’nın cansiperane buna karşı çıktığı söylentisinin dolaştığını belirterek, bu konuda yapılan baskılara karşın rahatsızlık duyan herhangi bir Ulusal Birlik Partisi (UBP)’li bir milletvekili olup olmadığını merak ettiğini söyledi.

Adem, devletin kilitlendiğini, hiçbir bakanlıkta görev yapılmadığını ileri sürerek, bir yıldır eleştirmemeye özen önem verdiğini belirtti ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’na bağlı müfettişlerin Bakan Şerife Ünverdi’nin talimatıyla denetimlere çıkamadığını iddia etti.

Adem, “UBP’nin zıvanadan çıktığını, ortada hukuk ve devleti bulunmadığını” savunarak, “her kapıdan geçip gelenin vatandaş yapıldığı bir devletin devlet olmaktan çıktığını” iddia etti.

ÇAVUŞOĞU: “VATANDAŞLIKLAR İÇİN BASKI SÖZ KONUSU DEĞİL”

İçişleri ve Yerel Yönetimler Bakanı Nazım Çavuşoğlu, Sonay Adem’in vatandaşlıkla ilgili konuşmasını yanıtlayarak, son dönemlerde iki gazetenin bu konuda karşılıklı haber yapıldığını, Türkiye Büyükelçiliği’nin bu konuda baskı yaptığı söyleminin kullanıldığını anlatarak, bu haberlerle ilgili olarak daha önce bir röportajında böyle bir baskının söz konusu olmadığı, olsa bile kabul edilmeyeceği yanıtını verdiğini söyledi.

Çavuşoğlu, verdiği yanıtın sadece son kısmının alınarak yanıtı böyle değerlendirmesinin eleştirerek, 10 yılda vatandaşlık konusunda ise yasaya uygun olarak 10 çalışma izni olanlara vatandaş yapıldığını anlattı. Nazım Çavuşoğlu, bugün itibarıyla 9 ardışık mühürü olanların da değerlendirildiğini kaydetti.

Çavuşoğlu, vatandaşlık konusunda uygulanan politikanın yasalara uygun açık ve şeffaf olduğunu, böyle olmaya da devam edeceğini söyledi.

ÜNVERDİ: “ADALET VE HAKKANİYET İÇİNDE ÇALIŞIYORUZ”

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Şerife Ünverdi, bakanlığında şeffaflığın ön planda olduğuna işaret ederek, sektörlerin önünün açılması için çalıştıklarını belirtti.

Ünverdi, bakanlığında her şeyi adalet ve hakkaniyet içinde yapıldığını ifade ederek, müfettişlere hizmet için eğitim vermek istediklerini söyledi.

Şerife Ünverdi, kaçak işçi çalıştıranlara 5 asgari ücret ceza yazıldığını, kişi olarak bu miktarın, hakkaniyete uygun olmadığını düşündüğünü, daha makul hale getirilmesi gerektiğini belirterek, bunu söylemekle “kaçak çalıştırın demediğini” ifade etti.

Ünverdi, CTP-BG milletvekili Sonay Adem’in hiçbir eleştirisini kabul etmediğini ifade ederek, yapılan her şeyin sektörlerin önünün açılması, çalışanların daha iyi çalışma şartlarına kavuşturulmasını amaçladığını vurguladı.

ADEM: “9174’TEN SONRA İŞSİZLİĞİN BU KADAR ARTTIĞI BAŞKA BİR DÖNEM YOK”

Sonay Adem yeniden söz alarak,  Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ünverdi’nin bu konuşmasının çoğaltılarak tüm örgütlere dağıtılması konusunda Meclis Başkanlığı’ndan ricada bulundu.

Adem, 1974’ten sonraki hiçbir dönemde işsizliğin bu kadar fazla arttığı başka bir dönem olmadığına işaret ederek, tüm bunlardan haberi olmayan birinin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı koltuğunda oturmaması gerektiğini ileri sürdü.

Adem, Ünverdi’nin kaçak denetiminin yapılmamasının gerekçesi olarak kendi döneminde geçirdiği cezaların yüksekliğinin arkasına sığınmasının kabul edilemez olduğunu ifade ederek, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Ünverdi’nin Bakanlık Müdürü’ne “git bir daha yüzünü bakanlıkta görmek istemem” demesinin doğru olmadığını söyledi.

Sonay Adem, kaçak işçi çalıştıranlara yönelik cezaların Ünverdi tarafından geçirilen yasalarda düzenlendiğini anlatarak, kaçak işçi denetiminin kendi önerdiği yüksek cezalar gerekçe gösterilerek yapılmadığının söylenmesinin anlamsız olduğunu kaydetti.

Adem, “Tayyareden inen herkesin vatandaş yapıldığı bir ortam, vatandaş sayısını artırmaya yönelik münhal ilan etmek anlamına gelir” diyerek, AKP’nin Halkla İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Ankara Milletvekili Salih Kapusuz’un neden vatandaş yapıldığını sordu.

SINAY: “GİRNE’DE DOKTOR EKSİKLİĞİ VAR”

Gündem dışı konuşmalarda ikinci sırayı CTP-BG Girne Milletvekili Abbas Sınay aldı. Sınay, “Sağlık” konulu günden dışı konuşmasında, Gazimağusa ile Girne hastanelerini karşılaştırarak, Girne Hastanesi’nde eksik doktor olduğuna işaret etti.

Sınay, bu karşılaştırmayı Gazimağusa Hastanesi’ni eleştirmek amacıyla yapmadığını, o hastanenin ihtiyaçlarının mutlaka karşılanması gerektiğini anlatarak, Girne Hastanesi’ndeki eksiklerin de giderilmesi gerektiğini söyledi.

Sınay, Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu’nun yeni bakan olduğu dönemde “Cengiz Topel Hastanesi’ni Güzelyurt’a taşıyacağım. Gerekirse Güzelyurt Hastanesi’ne bir kat daha çıkacağız” açıklaması yaptığını, sonra da bunu kimsenin anlamadığını ileri sürdüğünü ifade ederek, Hasipoğlu’nun daha sonra Tabipler Birliği’nde gaf yaptığını ama yine anlaşılmadığını söylediğini anlattı.

“Sayın Hasipoğlu her konuştuğunda pot kırdı, kırmaya devam ediyor” diyen Sınay, Hasipoğlu’nun cevabını dinlemeyeceğini söyleyerek salonu terk etti.

SİBER: “KANSERDEKİ SIRA DÜŞÜNDÜRÜCÜ...ÖZERK BAĞIMSIZ DENETİM KURULU OLUŞTURULMALI”

CTP-BG Lefkoşa Milletvekili Sibel Siber de “sağlık” konusunda gündem dışı konuşma yaptı. Siber, ülke ve dünyada en çok ölüme neden olan hastalıkların, yüksek tansiyon ve kanser olduğunu belirterek kanserin birçok nedenden kaynaklandığına işaret etti.

Siber, KKTC’nin dünya genelinde kanserde beşinci sırada, nüfus göz önüne alındığında ise birinci sırada olmasının düşündürücü olduğunu belirterek, kanser konusunda vatandaşın tek başına önlem alamayacağını ifade etti.

Sibel Siber, bu nedenle devletin sağlıklı ortam yaratması, gıda güvenliği konusunda da özerk bağımsız denetim kurulu oluşturulması gerektiğini söyledi.

Siber, vatandaşın sağlık konusunda tek güveneceği yerin devleti olduğunu da ekledi.

HASİPOĞLU: “ELDEN GELENİ YAPIYORUZ”

Konuşmacıları yanıtlayan Sağlık Bakanı Ertuğrul Hasipoğlu, sağlıkta her şeyin günlük gülistanlık olduğunu hiçbir zaman söylemediğini ancak sorunların çözülmesi için elden gelenin yapıldığını söyledi.

“GİRNE’DE 20 DOKTORA İHTİYAÇ VAR”

Hasipoğlu, Girne Hastanesi’nde farklı branşlarda 20 doktora ihtiyaç olduğunu ifade ederek, özellikle acil doktorlarında eksiklik bulunduğunu ve buna çözümün de pratisyen hekimlerin kursla acil hekim olarak yetiştirilmesi olduğunu kaydetti.

GİRNE VE LEFKOŞA’DA ACİL SERVİSLERDE DÜZENLEME

Hasipoğlu, acil konusunda Girne ve Lefkoşa’da yeni düzenlemeler yapıldığını anlatarak, bunlardan birinin trafik kazalarının ambulans girişinin farklı olacağını söyledi.

TÜM HASTANELER OTOMASYONA GEÇECEK

Ertuğrul Hasipoğlu, sağlık konusunda büyük şirketlerden sponsorluk istediklerini, buna da olumlu yanıt aldıklarını ifade ederek, bir- bir buçuk ay içinde tüm hastanelerin otomasyona geçeceğini, reçetenin ortadan kalkacağını, herkesin randevuyla muayene olacağını anlattı.

Hasipoğlu, tüm bunların yapımı nedeniyle Türkiye Büyükelçiliği’ne teşekkür ederek, sağlık alanında yapılacakları sıraladı.

Ertuğrul Hasipoğlu, Sağlık Bakanlığı’nın Türkiye’deki Hastaneler Birliği’ne üye olduğunu, bunun önemli bir gelişme olduğunu söyledi.

OTOMASYONLA İLAÇTA 5 MİLYON TL TASARRUF

Hasipoğlu, ilaçta otomasyona geçmekle ilaçta 5 milyon TL tasarrufa beklediklerini anlatarak, bundan sonra Devlet Laboratuarı’nın sonuçlarının internette yayımlanacağını kaydetti.

Eleştirmenin kolay olduğun ancak ağır işleyen mekanizmayla sorunları çözmenin güçlüğünün bu işi yapanlar tarafından çok iyi bilindiğini anlatan Hasipoğlu, Girne Hastanesi’ne tomografi cihazı alınacağını söyledi.

SİBER: “TEMEL SORUN YASA ÇIKARMAK DEĞİL UYGULAMAK VE DENETİM”

CTP-BG milletvekili Sibel Siber yeniden söz olarak, Gıda Güvenliği Yasası’nın çıkarılacağının anlaşıldığını ancak, ülkedeki temel sorunun yasa çıkarmak değil, yasaların uygulanması ve denetim olduğunu anlatarak, denetimlerin bu nedenle bağımsız denetim kurulu tarafından yapılması gerektiğini vurguladı.

 

Kaynak: TAK

Etiketler :
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.